Alkuperäinen nimi: 
Bridge to Terabithia
Valmistusvuosi: 
2007
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
96
Silta salaiseen maahan
Jussi U. Pellonpää, Pe, 03/08/2007 - 00:00

Elokuva

Viidesluokkalainen Jess Aarons (Josh Hutcherson) elelee keskellä laakeita lakeuksia, pienessä keski-lännen kaupungissa. Viisilapsisen Aaronsin perheen isäukko (Robert Patrick) hankkii kehnon toimeentulon mitenkuten hanttihommilla, eikä äidiltäkään (Kate Butler) juuri riitä aikaa piirtämisestä yli kaiken rakastavalle Jessille, perheen ainoalle pojalle. Kovasti kotonaan töihin osallistuva Jess on erityisen ylpeä juoksijantaidoistaan, mutta nuoren miehen ego saa kovan kolauksen, kun naapuriin juuri muuttaneen, boheemin Burken perheen tytär Leslie (AnnaSophia Robb) painaa koulun kilpailussa etusuoran vielä Jessiakin vikkelämmin.

Opinahjon öykkäreiden silmätikuksi joutunut Jess kuitenkin ystävystyy nopeasti ajatuksiltaan avoimen Leslien kanssa, ja tämä opettaa taiteellisesti lahjakkaan pojan päästämään mielikuvituksensa valloilleen heidän yhteisillä seikkailuretkillään läheisessä metsässä. Erottamaton parivaljakko löytää suuren puron takaa koskemattoman korven ja nimeää pittoreskin maiseman Terabithian valtakunnaksi, missä majailee monenmoista otusta, toiset hyviä ja toiset pahoja, aivan kuten oikeassakin elämässä. 

Monenmoisten animaatioiden (mm. Rugrats sekä Simpsonit) tuottajana nimeä hankkinut, unkarilaissyntyinen ohjaaja Csupo on mies paikallaan ohjaamaan poikkeuksellisen älykästä nuortenelokuvaa. Herra antaa viisaasti tilaa ajatuksille, käsittelee vaikeita ja julmiakin asioita niiden oikeilla nimillä eikä peitä kaikkea päällekäyviin digitehosteisiin, kuten niin usein tässä genressä on tapana. Monenmoinen omituisten otusten kerho on komeasti edustettuna mutta efektit on tehty tukemaan tarinaa eikä päinvastoin.

Katherine Patersonin 1977 julkaistua romaania on usein arvosteltu vain yhdistelmäksi monia kuuluisampia fantasia-bestsellereitä (mielikuvitusmaa Terabithiakin mieltyy nopeasti C.S. Lewisin Narnia-sarjasta tutuksi Terebinthian saareksi), mutta silti se on aivan riittävän omaperäinen seisomaan omilla jaloillaankin. Välimatkaa väitteisiin ottaakseen elokuvassa onkin alleviivaavasti kohtaus, jossa Leslie antaa Jessille Narnia-sarjan kirjan ”Prinssi Kaspian”, jotta tämä oppisi toimimaan Terabithiassa oikean kuninkaan lailla. Alkuperäinen romaani on omistettu ”pojalleni Davidille”, joka on yksi elokuvan käsikirjoittaja/tuottajista, David Paterson.

Nuoret päätähdet ovat rooleissaan raikkaita ja luonnollisia. Josh Hutcherson tavoittaa juuri oikein nyanssein pelot alkavan aikuisuuden ahdistuksesta, ja varsin veikeillä kasvonpiirteillä siunattu AnnaSophia Robb on mitä mainioin tulkki taistelemaan aikuisten ylettömästi käyttämää, lasten elämän liiallista rationalisointia vastaan. Monissa liemissä keitetty Robert Patrick osoittaa olevansa kelpo karaktääri tiukan, mutta ymmärtäväisen isäukon roolissaan. Suurimmat sympatiapisteet menevät Jessin pikkusisko May Bellea eläväisesti esittävälle Bailee Madisonille.

Yhteenveto
Silta salaiseen maahan on tavallista fiksumpi filkka herkemmässä kasvuiässä oleville, mutta onnistuu se silti tarjoamaan ajatuksen aihioita aikuisemmillekin fantasiafaneille. Se käsittelee taitavasti vakavampiakin aiheita aina uskonnosta kuolemaan, unohtamatta kuitenkaan sadunomaista sydäntään. Kuten se yksi toinenkin pieni prinssi sanoi: katso sydämellä, silmillä ei näe kaikkea.
.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016