Alkuperäinen nimi: 
Silver Hawk
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Kesto: 
99
Silver Hawk
Vesa Jalkanen, Ma, 06/09/2004 - 00:00

Elokuva:


Uusi Michelle Yeoh elokuva Silver Hawk on toiminnallinen supersankariseikkailu.Tarinan päähahmo on Lulu Wong (Michelle Yeoh), kaupungin suuri julkkis, joka investoi uusien teknologioiden kehittämiseen suuria summia. Mutta kuten supersankareilla yleensä, tämä on vain julkisivu, jonka turvin hän voi rauhassa harjoittaa supersankarien normaaleja töitä. Töihin kuuluu kansalaisten suojeleminen, rikollisten pysäyttäminen ja maailman pelastaminen aina silloin tällöin. Toisena päähahmona tarinassa on poliisi Man (Richie Ren), joka on saanut tehtäväkseen pyydystää salaperäinen, lain omiin käsiin ottanut Silver Hawk oikeuden eteen vastaamaan tekosistaan. Man tapaa Lulu Wongin ja huomaa tämän yllättäen olevan hänen vanha lapsuudenaikainen ystävänsä. Man pyrkii luomaan uudelleen heidän kauan sitten katkennutta ystävyyttään tietämättä unelmien naisensa suuresta salaisuudesta mitään. Tarinan suuri ja mahtava konna Alexander Wolfe (Luke Goss) haaveilee maailmanvaltiudesta. Pääpahiksesta on pyritty luomaan elämää suurempi hahmo, mutta yrityksistään huolimatta Goss ei onnistu tehtävässään aivan toivotulla tavalla.


Silver Hawk on malliesimerkki hongkongilaisen elokuvan uudesta suunnasta. Aikana, jolloin hongkongilaisesta toimintatyylistä on Hollywoodissa tullut miltei vallitseva trendi, Hongkongissa pyritään yhä eneneväsä määrin jäljittelemään hollywoodilaista elokuvaa. Seurauksena tästä on epämääräinen kopion kopio, jossa originaaliuden jäljet alkavat olla yhä harvemmassa. Vaikka länsimaiset markkinat ovatkin Aasian alueen lisäksi aina olleet tärkeät väkimäärältään pienelle Hongkongin alueelle, ei muutokset ole tulleet pelkästään eurooppalaisia ja amerikkalaisia katsojia silmällä pitäen. Hollywoodilaiset elokuvat ovat vieneet katsojakunnan sympatioita ja rahoja ympäri maailmaa jo pitkään, eikä tilanne ole paikallisen elokuvatuotannon kannalta sen parempi Hongkongissakaan. Erityisesti runsaammin elokuvissa käyvä nuorempi katsojakunta on mieltynyt hollywoodilaiseen elokuvakerrontaan ja  Hongkong on päättänyt vastata haasteeseen käyttämällä taistelussa Hollywoodia vastaan sen omia aseita. Näin hongkongilainen elokuva uhkaa samalla kadottaa omaleimaisuutensa ja viehätysvoimansa, minkä johdosta aasialainen elokuva alunperin herätti länsimaissa elokuvan kuluttajien ja tuottajien huomion.


Tarina on erittäin tavanomainen supensankariseikkailu. Silver Hawk on kuin modernin ajan Teräsmies tai Batman, joka jostain tuntemattomasta syystä on päättänyt alkaa taistella rikollisuutta ja pahuutta vastaan käyttäen tällä tavoin hänelle siunaantuneita kykyjään hyvän palvelukseen. Toisin kuin esimerkiksi Batman tai monet muut vastaavat supersankarit, Silver Hawk ei kuitenkaan ole kostoretkellä oikomassa varhaislapsuudessaan itseään tai sukuaan kohdannutta huutavaa vääryyttä. Itse asiassa jää hieman epäselväksi, mikä tämän uuden sankarihahmon liikkeelle paneva voima on. Ehkä hänellä ei kerta kaikkiaan rikkaana monimiljonäärinä satu olemaan mitään muutakaan tekemistä kuin juosta kaduilla taistelusta toiseen roistoja piesten. Muutoinkaan elokuva ei ole synkkää kostomenttaliteettia tulvillaan, vaan pikemminkin kevyttä auringonpaisteista toiminnantäytteistä viihdettä. Ehkä Silver Hawkin läheisimmät sukulaissielut löytyvät John Ton ohjaamasta Heroic Trio saagasta, jossa supersankarittaria esittivät Michelle Yeohin lisäksi Maggie Cheung ja Anita Mui.


Erikoisia vempaimia sankarittarellamme on käytössä enemmän kuin Bondilla parhaina päivinään. Muutoinkin elokuvan juoni kiertyy modernien, varsin futuristen laitteiden ja tekniikoiden ympärille. Naiivi usko teknologian parantavasta voimasta ja kyvystä tehdä ihminen lopultakin täysin onnelliseksi ja ongelmista vapaaksi ei jää pelkästään tarinan tasolle vaan huippumodernia teknologiaa käytetään runsaasti myös elokuvan epätodellisen maailman luomiseen aina tietokonetehosteista lähtien. Myönettävä kuitenkin on, että verrattuna moniin muihin viime aikoina tehtyihin hongkongilaisiin elokuviin tehosteet ovat  huomattavasti taivavammin tehtyjä ja täten ne istuvat kokonaisuuteen varsin hyvin.


Väistämättä mieleen tulee Jingle Man aiempi ohjaus Tokyo Raidersin, jonka editointi ja musiikin käyttö on hyvin samankaltaista. Erityisesti toimintakohtaukset on koostettu lukemattomista lyhyistä pätkistä ja rytmitetty mahtipontisen nykytyylin mukaisen musiikin kanssa rytmiseksi jumppavideoksi. Elokuva on ensisijaisesti komediaa ja huumorin keventämä toiminta on ainoastaan mauste, vaikkakin muutamassa pikkukohtauksessa sitäkin on mukana kohtuullisesti. Toiminta on nykytapaan toteutettuna nopeina, usein jopa sumennettuina pikakuvina, jotka on editoitu yhteen sulavaksi konekiväärityyliseksi kokonaisuudeksi. Täten luodaan katsijan nähtäväksi illuusio taisteluista, jotka eivät vahdistaan huolimatta tarjoa erityisempiä henkeä haukkovia elämyksiä vaikka sinällään voivatkin viihdyttää.


Silver Hawk on harmitonta ja kevyttä toimintaviihdettä jolla selvästi pyritään kosiskelemaan nuorta mainoksiin ja musiikkivideoihin tottunutta elokuvayleisöä. Tarina on nähty lukemattomia kertoja aiemmin ja toiminta on hieman ponnetonta ja  sekavasti editoitua oudoista kuvakulmista nyt puhumattakaan. Puutteistaan huolimatta Silver Hawk toimii kuitenkin viihteellisenä ajankuluna.

Kuva:


Anamorfinen kuva on varsin laadukas ja terävä. Koska kyseessä on kuitenkin näin uusi elokuva, ei siinä ole havaittavia roskia tai naarmuja. Kuva on tarkka ja yksityiskohtaisen terävä. Värit toistuvat paikoitellen hieman oudosti ja epäluonnollisesti, mutta se lienee kuitenkin hyvin pitkälti tulevaisuuteen sijoittuvassa tarinassa käytertyn erikoisen väripaletin ansiota. Liikesumeutta tai ääriviivojen korostustakaan ei juuri ole, joten kuvan laadun suhteen julkaisu noudattelee normaalia DVD tasoa, ei sen huonompaa tai parempaa.

Ääni:


Alkuperäinen kantonkiinaksi puhuttu ääniraita on kahtena monikanavamiksauksena: Dolby Digital 5.1 ja DTS. Molemmat miksaukset ovat varsin mallikelpoisia esityksiä. Varsinkin toimintakohtauksissa kaikilla kanavilla on runsaasti töitä. Myös rauhallisemmissa kohtauksissa äänitehosteet ja tapahtumamiljööseen kuuluvat äänet ovat levitetty ympäri katsojaa mahdollistaen tapahtumiin mukaan päääsemisen myös äänimaailman puolesta. Miksaus on tehty huolella, joten musiikki, dialogi ja tehosteet kuuluvat selkeästi asianmukaisesti. Kaiken kaikkiaan hongkongilaisten elokuvien parhaita ääniraitoja.

Lisämateriaali:


Lisämateriaalia ei ole kovin paljoa, mutta kuitenkin enemmän kuin hongkongilaisissa DVD julkaisuissa on totuttu näkemään. Ensimmäisenä ja suurimpana yksittäisenä lisämateriaalina on making of -dokumentti, joka 15 minuuttisena ei kestonkaan vuoksi ehdi pureutumaan kovin syvälle elokuvan tekemisen vaiheiden kartoittamisessa. Pätkän kiinnostavuutta entisestään vähentää ymmärrettävän kielen puuttuminen, sillä kiinankielistä dokkaria ei ole tietenkään tekstitetty. Lisäksi mukana on kielitaidottomallekin paremmin avautuvia valokuvia ja piirroksia kuin myös lyhyehköt biografiat ja filmografiat seuraaville henkilöille: Jingle Ma, Michelle Yeoh ja Richie Ren. Elokuvatailerit löytyy seuraaviin filmeihin: Silver Hawk, Magic Kitchen, The Eye 2 and Elixir Of Love.

Yhteenveto:


Silver Hawk tarjoaa sarjakuvamaista kertakäyttöistä toimintaviihdettä, jossa maailman pelastavaa supersankaritarta esittää Michelle Yeoh. Tehosteet ja tyylikkään näköiseksi tarkoitettu toimininta on henkilöhahmoja tärkeämmässä asemassa tavanomaisessa rymistelypätkässä. Hongkongilainen DVD julkaisu on varsin kelpolaatua vaikkei lisämateriaaleja sisälläkään kuin nimeksi.

Kuvasuhde: 
1,85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
DTS, Dolby Digital 5.1
Tekstitys: 
Dubbaukset: 
Bonukset: 
Making of -dokumentti Valokuvia ja piirroksia Trailereita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016