Splatterista eepokseen - Peter Jacksonin tarina (4/4)
J. Pikkarainen, To, 09/02/2006 - 00:00

4. Kirja: Keskeneräisten tarujen mies

Splattereista eepokseen, melkoinen matka. Peter Jacksonin ura on ollut mielenkiintoista seurattavaa hänen alkutaipaleistaan aina valtaisaan trilogiaan asti. Matkan aikana on nähty niin dokumentteja kuin vertahyytäviä (ja -lentäviä) tehosteita eri elokuvien muodossa, mutta myös sitä hieman vakavampaakin draamaa. Vaikka Lord of the Rings kokonaisuudessaan onkin ehkä Jacksonin suurimpia unelmia ja niiden täyttymyksiä, voi se myös olla kirous. Johan miehen vanhempia tuotoksia mainostetaan "Taru sormusten herrasta -elokuvan ohjaajalta" -lauseella. Elokuvista tietämättömät saattavat kokea pienoisen yllätyksen napatessaan Braindeadin tai Bad Tasten hyllystä. Mutta uusien fanien ihmetyksiä pahempaa saattaa olla miehen tulevaisuus. Miten ylittää tällainen teos?

Jackson ei kuitenkaan siitä murehdi. Hän on alusta asti sanonut tekevänsä elokuvia, joita hän itse haluaisi nähdä. Hän on myös päättänyt jatkaa tällä saralla. Hänen pitkäaikainen lempielokuvansa King Kong sai juuri ensi-iltansa, ja elokuvaa tituleerataan jo miehen parhaimmaksi. Kymmenmetrisen gorillan seikkailut viidakossa ja New Yorkissa ovat totuttuun tapaan näyttävää menoa, mutta sydän uupuu. Vanhan klassikon uusintafilmatisointi sisältää hektisiä toimintakohtauksia toisen perään, toki huomattavasti hienompana kuin vuoden 1931 elokuvassa. Ison gorillan sympaattista olemusta on kuitenkin vaikea välttää, ja varman päälle tehty elokuva onkin niin naisten kuin miesten mieleen.

   

Ohjaajan seuraava elokuva on Alice Seboldin bestselleriin perustuva Lovely Bones, jota voidaan pitää Heavenly Creaturesin henkisenä perijänä. 14-vuotiaan murhasta kertovan elokuvan tekee erilaiseksi se, että tarina kerrotaan murhatun tytön toimesta. Taivaasta käsin. Projektiin ei ole vielä kiinnitetty yhtään nimeä, mutta käsikirjoituksesta vastaa tuttu kolmikko, Jackson, Fran Walsh ja Philippa Boyens. Lupa odottaa hyvää. Jacksonin nimi nähdään myös Guillermo Del Toron ohjaaman Halo-elokuvasovituksen tuottajana. Peleistä innostuneen ohjaajan voidaan olettaa myös häärivän lievänä taustapiruna Del Toron selän takana.

Jacksonin muista ohjaustöistä ei ole sen enempää varmuutta kuin erinäisiä huhuja. Keski-Maahan paluusta on ollut huhuja jo ennen Lord of the Rings -trilogian päättymistä Hobbit-kirjan elokuvasovituksen muodossa. Väite ei kuulosta menestyneen saagan jälkeen enää aivan niin hullulta kuin alkujaan. Eräs vaihtoehto olisi myös Jacksonin kuninkaallinen paluu takaisin splatterien kehiin, vaikka temppua voikin pitää elokuvallisena itsemurhana. Ainakin yksi Jackson-fani ei tulisi pettymään tästä suunnasta. Kuka tietää, ehkäpä sellainenkin joskus tulee. Mies itse ei anna tulevaisuuden vaivata päätään, se tulee, kun tulee. Ehkäpä jokaisen fanin tulisi harkita samaa.

Mikäli Peter Jacksonista haluaa saada vielä enemmän irti, kannattaa suunnata miehen viralliselle fanisivulle The Bastards Have Landed. Sieltä löytyy kaikki oleellinen ja epäoleellinen tieto herrasta, hänen töistään, sekä hänen mahdollisista tulevaisuuden töistään. Mutta siihen asti..

The road goes ever on and on..

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016