Alkuperäinen nimi: 
Starship Troopers 2: Hero of the Federation
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
92
Starship Troopers 2: Hero of the Federation (Blu-ray)
J. Pikkarainen, Su, 02/08/2009 - 00:00

Elokuva
Paul Verhoevenin saatettua kiistellyn sci-fi-lapsensa Starship Troopers elokuvateattereihin 1997, saatiin odottaa seitsemän vuotta ennen kuin sen nimi ryvettiin. Jatko-osien aikakaudella se on melko pitkä aika. Verhoeveninkin filmatisoinnin kynäillyt Edward Neumeier vastaa myös Hero of the Federation -lisänimellä varustetun jatko-osan käsikirjoituksesta. Irrallisen tarinan viitteet aiempaan osaan jäävät lähinnä sen nimeen, sillä Starship Troopers 2: Hero of the Federation on lähempänä halpabudjettisia kauhutteluja kuin esikuvansa veroiseksi luokiteltavaa yhteiskuntakriittistä b-pläjäystä.

Suurten kuvioiden sijaan Starship Troopers 2 siirtää fokuksen pieneen joukkoon sotilaita, jotka yrittävät löytää tiensä ulos ötököitä kuhisevalta planeetalta. Kommunikaatiotorniin ja sen ympärille rajattu lokaatio ei hirveästi vaihtelua tarjoa, eikä ohjaaja Phil Tippettin mieltymys lähiotoksiin anna katsojalle senkään enempää. Kehnosti animoidun hiekkamyrskyn saartama turvapesäke koostuu muutamista paloista halvannäköistä styroksia sekä varsin sci-fi-teeman mukaisesti rakennetusta sisätilasta. Triviatiedon mukaan elokuvan budjetti oli viisi prosenttia Starship Troopersin vastaavasta, ja se näkyy. Kameran keskittyessä näyttelijän kasvoihin tai valaisimen sisuksiinsa imaisseen rynnäkkökiväärin piippuun, ei tavanomaiseen miljööseen pysty edes kiinnittämään huomiota.

Pieni ryhmä vs. päällekäyvä ötökkälauma -asetelman sijaan elokuva unohtaa miltei kokonaan hämähäkkimäiset ystävät kiitos läpipääsemättömän turva-aidan. Kun pakollinen näyttelijäharvennus on saatu hoidettua alun hyökkäyksen turvin, keskittyy juoni seuraamaan sisällä kytevää jännitysnäytelmää. Richard Burgin näyttelemä torniin teljetty murhamies-kapteeni Dax aiheuttaa kitkaa sinne rantautuneiden jääkäreiden joukossa, mutta miehekkäällä parralla varustettu lihaskimppu on ilmiselvää sankariainesta. Silpovien hämähäkkiöttiäisten sijaan pelastusta odottavilla jääkäreillä onkin uusi odottamaton uhka edessä. Klassikkoelokuvaa The Thing (1982) matkiva juoni on vaisu viritelmä, joka sopisi paremmin tv-sarjan jaksoksi kuin omaksi elokuvaksi.

Starship Troopers 2 on rakenteeltaan aiempaa suoraviivaisempi puristus, josta on sanomaa tai sen puoleen viihdettäkään turha lähteä etsimään. Jännitettä yritetään pitää yllä aivan loppumetreille asti, jolloin kaikki eskaloituu järkeä vailla olevaksi groteskiksi hurmeiluksi. Hahmokemiat ovat olemattomat ja henkilöiden syvyys miinuksella. Sen puoleen varteenotettavaa dramaturgiaa olisi turha odottaakaan näyttelijöillä, jotka saavat Casper Van Dieninkin roolin Ricona näyttämään Oscarin arvoiselta suoritukselta.

Tekniikka
1080p-formaatin 1.78:1-kuva on heikko. Pääosin valaisemattomilla alueilla liikkuva elokuva on mustan tasoltaan huono, minkä vuoksi tarkkuus kärsii suunnattomasti. Kunnollisessa valaistuksessa yksityiskohtaisuudet lisääntyvät, mutta jäävät silti kauaksi HD-standardeista. Kestosumennuksen lisäksi siirtoa vaivaa kohina sekä ailahteleva värimaailma.

Dolby TrueHD 5.1 -ääniraita alkuun painottuu mataliin taajuuksiin vähän liiankin innokkaasti peittäen muut äänet miltei allensa. Elokuvan rauhoituttua myös äänimaailma tasoittuu. Tilaääniä käytetään hyödyksi turhia koreilematta, ja erinäisiä räjähdyksiä tuetaan sopivasti subwooferilla.

Lisämateriaali
Phil Tippettin, Edward Neumeierin ja tuottaja John Davidsonin kommenttiraita on poikkeus normiin. Kolmikko tylyttää heti alkuun tuotoksensa maihin ja vetoaa huonoon laatuun budjettisyistä johtuen. Ote jatkuu pitkälle loppuun saakka, mutta siinä välissä saadaan myös infoa kulissien takaa sekä tavoitteista. Jostain syystä tekijöiden korostama Korean sodan allegoria jäi allekirjoittaneelta kokonaan huomaamatta.

Inside the Federation on perinteisempi paluu askareisiin. Tuotantotiimi kehuskelee veljeyden tunnetta kulisseissa, käy läpi erinäisiä tehosteita ja yleistä puuhaamista kameran edessä ja takaa. Reilu puolituntinen dokumentti tarjoaa antia enemmän kuin varsinainen elokuva. From Screen Green to Silver Screen on kymmenminuuttinen tehostekooste, jossa katsotaan muutamia elokuvan kohtauksia niiden matkasta kuvakäsikirjoituksesta valkokankaalle.

BD Liven takaa löytyy elokuvaan liittymätöntä lisämateriaalia, joka koostuu lähinnä trailereista ja erikoiskoosteista elokuvista.

Yhteenveto
Alkuperäisestä premissistä ei ole tietoakaan Phil Tippettin ohjaamassa Starship Troopers 2: Hero of the Federation -kalkkunassa. Laajamittaisesta konfliktista suljettuun tilaan siirretty juoni on sielunveli noloille nykykauhutteluille, mutta huomattavasti heikoimmin tuloksin. Valitettavasti kyseessä on vasta alkusoitto.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Lisätietoa: 
Julkaisu on osa Starship Troopers Trilogy -boksia.
Ääni: 
Dolby TrueHD 5.1
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016