Alkuperäinen nimi: 
Steve Jobs
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
122
Steve Jobs
Jussi U. Pellonpää, To, 21/01/2016 - 00:00

Elokuva
Vuonna 1984 esiteltiin Applen Macintosh-tietokone, joka aloitti tietotekniikan vallankumouksen. Vuotta myöhemmin sen kehittäjä Steve Jobs (Michael Fassbender) erosi perustamasta yhtiöstä. 1988 Jobs toi markkinoille uuden yhtiön, NeXTin, jonka käyttöjärjestelmä uudisti alaa. 1998 Apple palkkasi Jobsin takaisin yhtiö pääjohtajaksi ja maailmalle esiteltiin iMac, joka lopullisesti sementoi miehen maineen yhtenä oman aikansa visionääreistä. Kuudentoista vuoden ja kolmen informaatiomaailmaa muuttaneen historiallisen tuotelanseerauksen taustalla Jobs, miljardööri, nero, kapinallinen, äkäpussi ja haaveilija, joka työssään pyrki täydellisyyteen, mutta oli ihmisenä monin tavoin viallinen, rakensi kivijalan digitaaliselle vallankumoukselle, mutta kävi läpi myös suuria henkilökohtaisia muutoksia. Räiskyvien presentaatioiden takana Jobsin elämään vaikuttivat lähtemättömästi myös kollega Steve Wozniak (Seth Rogen), Applen pääjohtaja John Sculley (Jeff Daniels), markkinointinero Joanna Hoffman (Kate Winslet), Applen originaalin tiimin Andy Hertzfeld (Michael Stuhlbarg) ja ennen kaikkea entinen tyttöystävä Chrisann Brennan (Katherine Waterston) ja tytär Lisa (eri ikäisinä Makenzie Moss, Ripley Sobo ja Perla Haney-Jardine), jonka isyyden Jobs kielsi.

2011 edesmenneestä Applen perustajasta Steve Jobsista on tehty lukemattomia dokumentteja ja kaksi näytelmäelokuvaa, Piilaakson pioneerit 1999 (Jobsina Noah Wyle) ja Jobs 2013 (pääosassa Ashton Kutcher), mutta kummatkin jäävät vain haaleiksi hiilikopioksi miehestä myyttien takana. Mestarillisen Danny Boylen (Slummien miljonääri (2008), 127 tuntia (2010)) ohjaama Steve Jobs pureutuu särmäiseen henkilöön ennen kokemattomalla tavalla, jättää suosiolla miehen uran mediasta tutut käännekohdat vain suuntamerkeiksi nostaen fokukseen todellisen ihmisen, eikä niinkään tämän maailmaa mullistaneet innovaatiot. Boyle käyttää jokaista mahdollista mediaa, kikkaa ja formaattia (elokuvan kolme eri vuosiin sijoittuvaa sekvenssiä kuvattiin 16 millin (1984) ja 35 millin filmille (1988) sekä digitaalisena (1998)) rakentaessaan paitsi henkilökuvaa erikoisesta ihmisestä ja tämän läheisistä, myös ajasta ja maailmasta, jotka muuttuivat päähenkilön mukana.

Aaron Sorkinin (tv-sarjat West Wing (1999-2006) ja Studio 60 (2006-2007) sekä elokuvat Kunnian miehiä (1992), Charlie Wilsonin sota (2007) sekä Oscar-voittaja Social Network (2010) että Oscar-ehdokas Moneyball (2011)) Walter Isaacsonin kirjan pohjalta upeasti rakentama käsikirjoitus valaisee Jobsin yksityiselämä ja persoonaa ennen kaikkea partaveitsen terävällä dialogilla, jolle niin Boyle, pääkuvaaja Alwin H. Küchler, leikkaaja Elliot Graham ja säveltäjä Daniel Pemberton rakentavat aivan oman universuminsa hallita.

Juurikin valkokankaita pääosassa Justin Kurzelin (jonka kanssa yhteistyö jatkuu kesällä pelihittiin Assassin`s Creed perustuvassa toimintaseikkailussa) Macbethissa valloittava Michael Fassbender on elämänsä praimissa, pienempiä elokuvia ja jättihittejä kuin urakalla tekevä herra petraa jokaisella esiintymisellään. Rooli Jobsina on yksi monitaitoisen näyttelijän upean uran parhaita, varsinkin kun ulkonäöllisistä eroavaisuuksista huolimatta Fassbenderin uskoo täydellisesti esittämäkseen henkilöksi, tulkinnan tullessa niin syvältä sydämestä, että mies onkin aivan ansaitusti vahva voittajaehdokas Oscareissa. Toukokuussa jälleen Magneton rooliin elokuvassa X-Men: Apocalypse palaava Fassbender tulee taatusti tekemään vielä suuria, ja nousee yhdeksi valkokankaiden kuolemattomista.

Jokainen sivuroolikin on täytetty juuri oikeilla tekijöillä: Kate Winslet vakuuttaa mahdottomien paineidenkin alla pomoonsa uskovana Joanna Hoffmanina, Jeff Daniels on aina yhtä vakuuttava bisnesbyrokraatti John Sculleyna, ja iloisesti yllättää myös paremmin komedioistaan tunnettu hörähtelijä Seth Rogen Jobsin kollegana Steve Wozniakina. Katherine Waterston on herkkä Chrisann Brennan, ja Makenzie Moss, Ripley Sobo ja Perla Haney-Jardine vakuuttavat Jobsin Lisa-tyttärenä.

Yhteenveto
Boylen taianomainen tarinankerronta ja visuaalinen briljanssi, Fassbenderin hypnoottinen läsnäolo ja ennen kaikkea Aaron Sorkinin nerokas käsikirjoitus ovat ne osatekijät, jotka yhdessä nostavat Steve Jobsin yhdeksi kaikkien aikojen parhaaksi henkilökuvaksi. Yhtälöllä Boyle+Sorkin+Fassbender ei muuta lopputulosta voi ollakaan kuin täydet viisi tähteä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016