Alkuperäinen nimi: 
The Brave One
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2007
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
125
Stranger In You
Arto Lappalainen, Pe, 12/10/2007 - 00:00

Elokuva
Radiojuontaja Erica Bain (Jodie Foster) elää elämänsä parasta aikaa. Rakastava kihlattu David (Naveen Andrews), mieleinen työ ja kotikaupunki New York ovat avaimet onneen. Kaikki kuitenkin muuttuu hetkessä, kun iltakävelyllä Keskuspuistossa pariskunta törmää katujengiin kuuluviin pikkurikollisiin. David hakataan kuoliaaksi, Erica henkihieveriin. Fyysisen toipumisen jälkeen paluu arkeen on vaikeaa ja pelottavaakin. Erica ei pysty nukkumaan, eikä aluksi poistumaan edes asunnostaan. Lopulta hän ostaa laittoman aseen, ehkä turvakseen, ehkä etsiäkseen tappajat. Öisillä kaduilla vaeltaessaan Erica näkee kaupungin ruman puolen ja joutuu lopulta käyttämään asetta itsepuolustuksena. Sen jälkeen entiseen ei ole enää paluuta. Media kiinnostuu tapausten motiiveista, samoin niitä selvittävä rikosetsivä Sean Mercer (Terrence Howard), joka tutustuu Ericaan muussa yhteydessä tietämättä totuutta uudesta ystävästään.

Vigilantti (eng. vigilante) on henkilö, joka ottaa oikeuden omiin käsiin virkavallan ollessa voimaton rankaisemaan rikollisia. Viihdeteollisuudessa tälle moraaliselle dilemmalle kasvot antoi modernin kostoelokuvan tiennäyttäjä Väkivallan vihollinen (1974), jonka vanavedessä seurasi lukematon määrä The Exterminatorin (1980) kaltaisia matalaotsaisia eksploitaatioita. Käsittämättömästi, mutta sinällään paikkaansapitävästi Stranger in You -nimelle käännetty The Brave One torjuu loputtoman kyynisyyden ja lynkkausmentaliteetin antamalla aiheesta vahvan, aikuisen ja ajattelevan näkemyksen.

Toisin kuin vastaavaa naisnäkökulmaa edustaneet Ms. 45 (1981) ja Silmä silmästä (1996), Stranger in You ei ole mustavalkoisen asetelmallinen ja koston automaattisesti oikeuttava. Se kysyy ja kyseenalaistaa oikean ja väärän, menemättä helpoimman kautta. Laajemmassa mittakaavassa suurkaupungin, ja nimenomaan Ison Omenan, rappiota tarkastelevan ja ympäristönsä muokkaaman yksinäisen sielun vaellus on lähellä urbaanin vieraantuneisuuden suurinta mestariteosta, Taksikuskia (1976).

Harvoin epäonnistunut Neil Jordan (Mona Lisa, The Crying Game, Veren vangit) on kieltämättä yllätysvalinta ohjaajaksi, mutta sosiaalisten aiheiden ja ristiriitaisten henkilöiden kokeneena kuvaajana hänellä on ravisteleva visio aiheeseen. Kassavelho Joel Silverin tuottamaksi pienenä ja intiiminä pysyvä lopputulos ei väistele vastuutaan, tuo elokuvan vahvan psykologisen tunneskaalan etualalle ja antaa näyttelijöille tilaa. Haastaviin voimarooleihin erikoistunut älykkkönäyttelijä Jodie Foster onkin nappivalinta vaikeaan pääosaan, kuten myös parittajadraamalla Hustle & Flow (2005) uralleen nostetta saanut karismaattinen Terrence Howard rehtinä kyttänä. 

Yhteenveto
Persoonallisen laatuohjaajan vigilante-elokuva on lajissaan harvinaisen fiksu esitys.   

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016