Alkuperäinen nimi: 
Before Sunset
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
77
Before Sunset
J. Pikkarainen, Ke, 15/03/2006 - 00:00

Elokuva
“Were you there in Vienna, in December?”

Yhdeksän vuotta sitten kaksi muukalaista kohtasivat toisensa kesäisessä Wienin kaupungissa. Alkujaan pähkähulluna ideana syntynyt teko kääntyi illan edetessä unohtumattomaksi tapaamiseksi, joka jätti lämpimät muistot kummankin sisimpään. Jesse (Ethan Hawke) kirjoitti omasta kohtaamisestaan kirjan, ja on juuri saapunut Pariisiin markkinoimaan sitä. Hänen viimeinen pr-keikkansa on pieni kirjakauppa, jonne on saapunut myös lähes kymmenvuotisen kohtaamisen toinen osapuoli, Celine (Julie Delpy). Jälleen kerran heidän riesanaan on aika, jota on jäljellä vain reilu tunti. Ottaakseen täyden hyödyn ajastaan, Jesse ja Celine lähtevät kävelemään Pariisin pienkujia kysellen samalla kuulumisia.

Richard Linklaterin ohjaama Before Sunrise ilmestyi vuonna 1995, ja sitä pidetään yhtenä romanttisen elokuvan parhaimpana edustajana - myös allekirjoittaneen mielestä. Yhdeksän vuotta elokuvan ilmestymisen jälkeen Linklater päätti palata aloittamansa tarinan pariin. Vuonna 2004 ilmestynyt Before Sunset todistaa ennakkoluulot vääriksi, ja näyttää, että myös Before Sunrisen kaltaiselle elokuvalle voi tehdä toimivan jatko-osan.

Before Sunset jatkaa pääpiirteittäin edeltäjänsä linjoilla, ja suurin muutos onkin hahmojen aikuistumisessa. Enää ei olla naiiveja parikymppisiä, vaan elämää nähneitä ja koettuja kolmekymppisiä. Ratkaisu on looginen ja se toimii erinomaisesti, mutta vie samalla Before Sunrisessä ihastuttaneen nuoruuden ilon ja kokemattomuuden mennessään. Jesse ja Celine ovat kasvaneet, heistä on tullut kyynisempiä ja ehkäpä hieman ilottomampiakin. Toistensa jälleennäkeminen herättää heissä jossain syvällä jälleen sen nuoren matkailijan, joka uskoi parempaan huomiseen ja ikuiseen rakkauteen.

Hawken ja Delpyn kemia toimii edelleen, ja heidän keskustelujaan seuraa hymyssä suin. Vanhojen ystävien jälleennäkeminen sulattaa kyynisimmänkin sydämen, ja käsikirjoitus on edellisen osan tapaan laadukas. Tällä kertaa yhteiskunnallista kritiikkiä on aikaisempaa enemmän, ja vaikka sille perusteet annetaankin, tuntuu se hieman väkinäiseltä yritykseltä. Menneiden muistelut, entä jos -haaveilut ja ystävälliset vitsailut sen sijaan tulvivat Before Sunrisen tapaista älykästä ja luonnollista tekstiä, jota mielellään kuuntelisi pidempäänkin. Henkilöjen aikuistumisen myötä ei enää puhuta siitä, mitä sylki suuhun tuo, vaan keskusteluissa on havaittavissa selvää pidättäytymistä. Leikkimielisen sarkastiset kommentit ja elämään liittyvät ironiset tokaisut ovat jälleen realistisella pohjalla, joita kuulee ystäväpiireissä jatkuvaan.

Kuvaus jatkaa Before Sunrisen jäljillä identtisenä. Pitkät ja rauhalliset kamera-ajot seuraavat parivaljakkoa läpi Pariisin kauniiden pienkatujen ja puistojen. Välillä pysähdytään kahville tai istutaan turistilaivassa, mutta leikkausmäärä pysyy alusta loppuun saakka minimalistisena. Silmä leppyy hiljalleen ohi kulkevan maiseman tahtiin, ja keskusteluihin kiinnittää tavallista enemmän huomiota. Parhaimmillaan hienot kamera-ajot yltyvät useaminuuttisiksi keskustelutuokioiksi, joissa näyttelijät muistelevat usean sivun edestä dialogia ilman katkoja. Asiaa toki auttoi tällä kertaa myös Ethan Hawken ja Julie Delpyn osallistuminen elokuvan käsikirjoitukseen yhdessä Linklaterin ja Kim Krizanin kanssa.

Before Sunset vie ensimmäisen osan toimivan konseptin sellaisenaan aikuisfiltterin läpi, ja lopputuloksena on aikuismaisempi romanttinen draama. Nuoruuden naiivius on korvattu aikuisiän kyynisyydellä, ja onnellisen haikea tunnelma haikean surullisella. Hawke ja Delpy tulkitsevat hahmonsa erinomaisesti, ja näyttely on alusta saakka luonnollista. Dialogi on jälleen sympaattista ja hetkittäin erittäin surullista. Ensimmäisen osan jatkuva hyvän olon fiilis on Before Sunsetissä hieman vähemmän esillä, ja pääosin ollaankin haikeissa tunnelmissa. Elokuva on kuitenkin onnistunut jatko-osa, eivätkä tulevaisuudessa ilmestyvät jatko-osat tule olemaan yllätys.

Kuva
1.80:1-suhteen anamorfinen kuva tekee oikeutta taustalla levittäytyvälle Pariisille. Värit toistuvat luonnollisina, vaikka joissain kohdissa kuvaa on käsitelty lämpöisen kellertäväksi. Kuva on kauttaaltaan hieman rakeinen, ja osin siitä syystä tarkkuus ei yllä aivan parhaimpaansa. Kuva on joka tapauksessa pieniä kauneusvirheitä lukuun ottamatta asiallinen.

Ääni
Dolby Digital 5.1 -ääniraita on ehkä hieman turha tämänkaltaiselle elokuvalle, mutta eipä siitä ole valitettavaakaan. Vieläkin turhemmaksi vaihtoehdoksi menee kuitenkin Dolby Digital 2.0 -miksattu portugalidubbaus. Runsas dialogi saa hetkittäin rinnalleen harmonikan soinnut tai ohikulkevan lenkkeilijän, joka kierrätetään asianmukaisesti kaiuttimissa. 5.1-miksauksen tarpeellisuudesta voidaan kuitenkin olla montaa mieltä, mutta se hoitaa tehtävänsä. Ääniraita on häiriötön ja selkeä.

Lisämateriaali
Elokuvan trailerin lisäksi levyltä löytyy Making of -dokumentti (9:48), joka poikkeaa perusdokkarista siinä, että se sisältääkin jotain asiaa ainaisten ylistysten tilalla.

Yhteenveto
Before Sunset on onnistunut jatko-osa erinomaiselle Before Sunrise -elokuvalle. Linklater jatkaa laadukkaan käsikirjoituksen saralla, ja runsas dialogi kuulostaa aidolta. Ethan Hawken ja Julie Delpyn kemia toimii edellisen osan tapaan hienosti. Henkilöt ovat kasvaneet aikuiseksi, mikä myös näkyy maailmankuvassa ja kyynisyydessä. Teknisesti julkaisu on hyvää tasoa.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016