Alkuperäinen nimi: 
Superhero Movie
Valmistusvuosi: 
2008
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
87
Superhero Movie
Otto Korpinen, Ma, 01/09/2008 - 00:00

Elokuva
Viime vuosien parodiat ovat olleet riipaisevan surkeita. Kysyntää tuntuu riittävän kaikesta huolimatta, sillä tätä huttua suolletaan ulos hurjaa vauhtia. Date Movie (2006), Epic Movie (2007) ja Mitäs me spartalaiset (2008) ovat kaikki sellaisia pohjanoteerauksia, joiden tason alittaminen vaatii jo suorastaan työtä. Toimivaa parodiaa on erittäin vaikea tuottaa, mutta aiemmin mainituilla rimanalituksilla ei ollut tarpeeksi kunnianhimoa edes yrittää ulos surkeudestaan. Viimeisin samaan sarjaan kuuluva kyhäelmä, Superhero Movie, ottaa nimensä mukaisesti hampaisiinsa supersankarielokuvat. Idea on ainakin toteutuskelpoinen; viime aikoina menestyksen makuun päässeistä supersankarirainoista luulisi löytyvän paljon ammennettavaa hyvää parodiaa varten.

Juoni on erittäin tuttu kaikille ensimmäisen Spider-Manin nähneille. Geenimuunneltu sudenkorento puraisee lukionörtti Rick Rikeria (Drake Bell). Puraisun johdosta nuorukaiselle kehittyvät yliluonnolliset voimat, joita hän päättää käyttää hyviin tekoihin ja rikollisuuden torjuntaan. Pahiksena häärää salaisella Tiimalasi-identiteetillään ihmisiä uhkaava lääkefirman johtaja Lou Landers (Christopher McDonald). Ihmisten elinvoimat sieppaava Tiimalasi on vapaalla jalalla ja pitkäaikainen ihastus (Sara Paxton) pitäisi saada hurmattua. Elokuva sisältää Spider-Manin lisäksi viittauksia X-Meniin, Batmaniin, Fantastic Fouriin sekä lukuisiin ajankohtaisiin aiheisiin ja näyttelijöihin aina Facebookista Tom Cruiseen.

Vitsit ovat parodioille tyypilliseen tapaan täysin juonesta irrallisia. Se ei haittaisikaan, jos letkautukset olisivat edes hyviä. Näin ei kuitenkaan ole, sillä leikinlasku on terävää kuin vaahtomuovi, älykästä kuin jukkapalmu ja ennen kaikkea hauskaa kuin akupunktio. Menoa ei voi verrata millään mittarilla legendaarisen ZAZ-kolmikon (David Zucker, Jim AbrahamsJerry Zucker) koko elokuvan mittaisia naurukohtauksia aiheuttaviin helmiin. Tuon muun muassa Airplane!-elokuvan takaa löytyvän kolmikon hajaantuessa hyvät parodiat ovat käytännössä katsoen kuolleet. Kahdessa viimeisimmässä Scary Moviessa ryvettynyt David Zucker on tosin mukana myös Superhero Moviessa, mutta vain tuottajan roolissa. Voidaanpahan ainakin mainostaa, että "elokuva on Mies ja alaston ase -sarjan tekijöiltä."

Syy elokuvan huonouteen löytyy Zuckerin kanssa viimeisimmissä Scary Movie -filmeissä yhteistyötä tehneestä Craig Mazinista. Tällä kertaa hän vastaa käsikirjoituksen lisäksi myös ohjauksesta. Niin pieni osa Mazinin heitoista osuu maaleihinsa, että nekin harvat onnistumiset ovat ilmeisesti päässeet lipsahtamaan elokuvaan vahingossa. Kaatuilun, pierujen, ulosteen ja kivuliailta näyttävien tilanteiden voimin supersankareita lähestyvää Mazinia on vaikea ymmärtää. Supersankarit tarjoaisivat osaavissa käsissä erinomaisen temmellyskentän mehevälle parodialle, mutta Mazin sen sijaan tyytyy tavanomaisuuteen.

Edes parodian isoisänä pidetty Leslie Nielsen ei tätä kikkaretta kullaksi muuta. Frank Drebinin roolista Mies ja alaston ase -trilogiassa useimpien mieliin syöpynyt Nielsen tarjoaa muutamat naurut Rikerin sedän roolissaan, mutta nekin hauskat hetket johtuvat suurelta osin hänen yltiösympaattisesta olemuksestaan. Christopher McDonaldin rooli pahana Tiimalasina vaatisi reilusti hauskuuttavamman otteen ollakseen mielenkiintoinen. Sara Paxton taasen tyytyy pelkkään söpöilyyn Sudenkorennon mielitiettynä, eikä itse Drake Bellkään syty tyylilajin vaatimiin liekkeihin.

Tekniikka
Anamorfinen 1.85:1-kuva on standarditasoa. Ainoastaan kuvan hienoinen pehmeys ja liiallinen reunakorostus saattavat haitata herkimpiä katselijoita. DTS 5.1 - ja Dolby Digital 5.1 -ääniraidat ajavat myös asiansa; dialogi on heleää ja elokuvan muutamat taistelukohtaukset kuulostavat tarpeeksi puhdikkailta. Kaikenkaikkiaan aavistuksenomaisesti keskivertoa parempilaatuinen kiekko.

Lisämateriaali
Julkaisu ei sisällä lisämateriaalia.

Yhteenveto
Craig Mazinin parodiaviritelmä jää kehnoksi yritykseksi pelastaa turpeeksi hajoava tyylilaji suosta.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
Tekstitys: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016