Alkuperäinen nimi: 
Superman Returns
Valmistusvuosi: 
2006
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
155
Superman Returns
Pasi Vanhala, Ti, 01/08/2006 - 00:00

Elokuva
Bryan Singer nousi suuren yleisön tietoisuuteen ohjattuaan erinomaisen Epäillyt (The Usual Suspects, 1995). Myöhemmin Singer räjäytti pankin ohjaamalla ensimmäisen X-Men -elokuvan (2000) sekä tälle jatko-osan (X2, 2003). Hieman yllättäen Singer kuitenkin kieltäytyi X-Men -sarjan kolmannen osan ohjaamisesta päästäkseen unelmaprojektinsa, Superman Returnsin, ohjaajaksi.

Superman Returns jatkaa löyhästi kahden ensimmäisen Superman-elokuvan viitoittamalla tiellä. On kulunut viisi vuotta siitä, kun Superman jätti maapallon taakseen ja lähti etsimään kotiplaneettaansa. Palatessaan maapallolle hän saa huomata joidenkin asioiden muuttuneen. Itse Superman on jo näennäisesti unohdettu. Jopa Lois Lane on mennyt naimisiin ja on nyt viisivuotiaan pojan äiti. Kaikki eivät kuitenkaan ole viittasankaria unohtaneet. Lex Luthor on vapautunut vankilasta ja mielessä pyörii ajatus kostosta.

Superman Returnsin suurimmat ongelmat ovat liiallinen pituus sekä hahmojen tylsyys. Itse päähahmo on kuin puhtoinen partiopoika ulkoavaruudesta ilman minkäänlaisia moraalisia heikkouksia. Tämä ei tietenkään ole elokuvan vika, mutta on vaikea ohittaa sitä tosiseikkaa, että mielenkiintoisemmalla päähahmolla Superman Returns olisi huomattavasti parempi elokuva. Supermanin hyvyyttä myös ylikorostetaan paatoksellisuuteen asti. Ajoittain tuodaan esille jopa Jeesus-vertauksia, jotka tuntuvat erittäin irrallisilta. Supermanin lisäksi kaikkia hahmoja vaivaa sama ongelma: syvyyden puute. Katsoja ei jaksa juurikaan innostua Lois Lanen kohtalosta tai Lex Luthorin pirullisista suunnitelmista kun hahmoista ei saa kunnollista otetta.

Ohjaukseltaan Superman Returns on kuitenkin suurimmaksi osin singermäisen loistavaa jälkeä. Liiallisesta pituudesta huolimatta elokuva pysyy kohtalaisen hyvin kasassa eikä juoni lähde rönsyilemään. Toimintakohtauksia Superman Returnsissa on tämän kokoluokan elokuvalle yllättävän vähän ja ne ovat yllättävän vaisuja. Ei mitään todellista tajunnanräjäyttäjää, jollaista olisi ehkä odottanut. Onkin vaikea ymmärtää järjetöntä 260 miljoonan dollarin budjettia, sillä raha ei elokuvasta juurikaan näy. Teknisesti elokuvassa ei kuitenkaan ole valittamisen aihetta. Lentäminen tuntuu lentämiseltä ja alkutekstijakson avaruus on yksinkertaisesti upea.

Näyttelijöistä ei ole pahaa sanottavaa, sillä jokainen on varsin hyvin eläytyneenä roolihahmoonsa. Itse Superman eli nuori tuntemattomuus nimeltään Brandon Routh on tietenkin se näkyvin hahmo. Routh on yllättävänkin uskottava roolissaan, vaikka ajoittain on havaittavissa pientä Christopher Reeve -hakuisuutta eleissä ja ilmeissä. Kate Bosworthin roolisuoritusta on haukuttu niin kriitikoiden kuin fanienkin toimesta. Turhaan, sillä Bosworth suoriutuu Lois Lanen roolista vähintäänkin kohtalaisesti. Elokuvan ainut todella nimekäs näyttelijä on Lex Luthoria esittävä Kevin Spacey, joka varastaa shown lähes joka kohtauksessa, jossa vain on mukana. 

Yhteenveto
Superman Returns ei ole huono elokuva. Sopivin termi lienee ”keskinkertainen”. Suurimmat ongemat syntyvät turhasta paatoksellisuudesta, hahmojen pahvimaisesta ohuudesta sekä liiallisesta pituudesta. Hieman enemmän toimintaa, vähemmän pituutta ja edes näennäistä syvyyttä hahmoille niin kyseessä olisi jo hyvä elokuva. Nyt Supermanin lento jää kuitenkin hieman vajaaksi, vaikkei puhdas mahalasku olekaan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016