Alkuperäinen nimi: 
Massacre in Rome / Rappresaglia
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1973
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
99
Suuri joukkoteurastus
Jari Tomppo, Ti, 24/08/2004 - 00:00

Elokuva:


George Pan Cosmatos tunnetaan kovaotteisista toimintaelokuvistaan joiden joukossa on mm. sellaisia korkeajännityskulttuurin helmiä kuin Rambo ja Pääkalloprikaati. Miehen ensimmäisiin ohjaustöihin kuuluva Suuri joukkoteurastus vuodelta 1973 sijoittuu toiseen maailmansotaan, mutta kyseessä on enemmän dialogipainoitteinen draama kuin perinteinen sotaelokuva.


Suuri joukkoteurastus kuvaa Roomassa maaliskuussa 1944 tapahtunutta järkyttävää tapahtumasarjaa, jonka päätteeksi saksalaiset kylmäverisesti teloittivat Adolf Hitlerin määräyksestä 335 italialaista siviiliä katolisen kirkon kylmästi sulkiessa silmänsä tapahtumilta. Italian vastarintaliike räjäyttää pommin saksalaisen sotilasosaston ohimarssin aikana ja onnistuu surmaamaan 33 saksalaista. Tapahtumasta raivostuneet saksalaiset vaativat kostoa ja Hitler määrää surmattavaksi kymmenen italialaista jokaista kuollutta saksalaista kohti.


Teloitusten toimeenpano ja teloitettavien valinta annetaan Richard Burtonin näyttelemän eversti Kapplerin tehtäväksi. Burton tekee erinomaisen roolisuorituksen miehenä, joka ymmärtää sodan pian päättyvän Saksan tappioon, mutta jolla ei kuitenkaan ole rohkeutta asettua poikkiteloin esimiestensä kanssa. Italialainen laatunäyttelijä Marcello Mastroianni tulkitsee katolisen isä Antonellin roolin. Kun Antonellille valkenee saksalaisten suunnitelma kaikessa karmeudessaan kääntyy hän esimiestensä puoleen, mutta saa kuulla Vatikaanin päättäneen kaikessa hiljaisuudessa hyväksyä saksalaisten aikeet välttääkseen joutumasta Hitlerin epäsuosioon.


Pan Cosmatosin elokuva ei ole mikään ajaton mestariteos, mutta sillä on kuitenkin omat ansionsa erään viime vuosisadan häpeällisimpiin kuuluvan joukkomurhan julkituojana. Käsikirjoitus perustuu Robert Katzin kirjaan Death in Rome ja sen ovat elokuvakäsikirjoituksen muotoon taivuttaneet Katz ja Pan Cosmatos yhdessä.


Suuri joukkoteurastus -elokuvan julkaisun jälkeen Robert Katz joutui Italiassa ankarien syytösten kohteeksi tuotuaan julki katolisen kirkon veljeilyn Hitlerin kanssa. Syytökset kulminoituivat kaksivuotiseen oikeuskäsittelyyn, jonka päätteeksi Katz tuomittiin runsaaksi vuodeksi vankilaan Paavi Pius XII:n kunnian häpäisemisestä. Tuomio kuitenkin kumottiin ylemmissä oikeusasteissa ja näinollen voidaan katsoa myös Italian oikeusistuimen myöntäneen katolisen kirkon osuuden näihin raakalaismaisiin tekoihin.

Kuva:


Yli kolmenkymmenen vuoden takaiseksi pikkubudjetin leffaksi levyn anamorfinen kuva on täysin tyydyttävällä tasolla. Kuva on kohtuullisen terävä ja kohinakin on pystytty pitämään enimmäkseen kurissa. Värientoisto ei yllä aivan huippuluokkaan.

Ääni:


Jostain merkillisestä syystä kaksikanavainen Dolby Digital -ääniraita on varustettu surround-bitillä. Kyseessä on kuitenkin selkeästi keskikanavaan painottuva monoraita, joka toistaa elokuva dialogin kohtalaisesti. Äänitehosteet rajottuvat muutamaan laukaukseen ja räjähdykseen, jotka tietenkin kuulostavat varsin ponnettomilta.


Ennio Morriconen elokuvaan säveltämä musiikki on taattua mestarin työtä.

Lisämateriaali:


Tarjolla oleva lisämateriaali rajoittuu anamorfisella kuvalla varustettuun yli 3,5-minuuttiseen traileriin sekä tekstimuotoisiin esittelyihin Burtonista, Mastroiannista ja Pan Cosmatosista.

Yhteenveto:


Suuri joukkoteurastus on  Richard Burtonin vahvan roolisuorituksen kannattelema draama, jota kelpaa suositella ainakin koskettavien tosipohjaisten elokuvien ystäville. DVD ei teknisesti häikäise, mutta ajaa kuitenkin asiansa.

Kuvasuhde: 
1,78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on tehty Future Filmin toimittaman arvostelukappaleen pohjalta. Kiitokset Future Filmille.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0 Mono
Tekstitys: 
Bonukset: 
- Traileri - Biografioita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016