Alkuperäinen nimi: 
Terminator Genisys
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
119
Terminator Genisys
Jussi U. Pellonpää, Pe, 26/06/2015 - 00:00

Elokuva
On vuosi 2029 ja ihmiskunta on saamassa voiton tietoiseksi tulleesta Skynetistä, mutta ohjelmalla on vielä yksi keino estää tappio. Se lähettää terminaattorin vuoteen 1984 tappamaan vastarintaliikkeen johtohahmon John Connorin (Jason Clarke) äidin Sarahin (Emilia Clarke), estääkseen Johnin syntymän. Connor lähettää kuitenkin heti perään ykkösluutnanttinsa Kyle Reesen (Jai Courtney) suojelemaan äitiään. Mutta jo kertaalleen kirjoitettu historia on kuitenkin muuttunut ja Kyle huomaa joutuneensa toisenlaiseen aikajanaan, jossa Sarahia murhaamaan lähetetty T-800 (Arnold Schwarzenegger) on kääntynyt omiaan vastaan puolustamaan ihmiskuntaa. Voimaa tosin tarvitaankin, sillä Skynetillä on lähettää vastaan useampikin tuhokone, kuten T-1000 (Lee Byung-Hun) ja nanoteknologian suurin saavutus, ihmisen ja cyborgin hybridi T-3000.

Alan Taylorin Terminator Genisys ottaa rakastetun scifiklassikon Terminator (1984) (ja sen jatko-osan Terminator 2 - Judgement day (1991)), heittää niiden tarinalinjat tehosekoittimeen ja pyöräyttää niistä paikoin nokkelastikin tuttua juttua varioivan toimintaleffan, jossa piisaa niin actionia kuin pähkäiltävääkin. Laeta Kalogridisin ja Patrick Lussierin, James Cameronin ja Gale Anne Hurdin luomien hahmojen pohjalta rakentama käsikirjoitus ottaa suuria vapauksia, mutta rakentavat palapelin osaset sen verran hyvin, että vauhdilla tulevat käänteet ja muutokset tuntuvat ainakin päällisin puolin loogisilta. Aivan kalkkiviivoille ei kaksikon teksti kuitenkaan jaksa vetää, sillä finaaliin on jäänyt, näyttävästä efektitykityksestään huolimatta, toivomisen varaa. Samalla Terminator Genisys buuttaa koko saagan, nollaten kaiken jo tapahtuneen ja jättää tuleville osille puhtaan maaperän.

TV:n Game of Thronesilla ja Thor: The Dark Worldilla (2013) taitonsa todistanut Taylor kierrättää tutun oloisia otoksia 1980-luvulle sijoittuvissa kohtauksissa, ja heittää modernimman rytinävaihteen silmään, kun ajassa pompataan nykäys eteenpäin. Meininki pysyy, lopun lapasesta lähtevästä tehostemyrkystä ja helikopterirallista huolimatta, mukavan vauhdikkaana ja Terminator -tyylille uskollisena. Pääasiallisesti haudanavakavaa tarinointia kevennetään muutamalla koomisella heitolla, mutta muuten pysytellään ihan asialinjalla.

Arnold Schwarzenegger palaa ikoniseen rooliinsa tutun tehokkaana, vaikka kohta 68-vuotiaan hurjimmista hetkistä vastaavatkin suurimmilta osin jo sijaisnäyttelijät. Hyvä huomio on antaa myös Arskan esittämän T-800-mallin Terminaattorin vanheta, joten pieni harmaus ja ryppyisyys palvelee myös tarinaa. Tuttua on myös hahmon hassuja yksirivisiä viljelevä sarkasmi, vaikka nyt ei heitoissa aivan niiden klassisimpien tasolle päästäkään. Ohjaajan tavoin Game of Thronesista tuttu Emilia Clarke on energinen Sarah Connor ja paljon töitä nykyään tekevä Jai Courtney (mm. A Good Day to Die Hard, Jack Reacher - Tappajan jäljillä, molemmat 2013) pallo hukassa aikajanalla puskeva Kyle Reese. Jason Clarkelle ei hirmusti ole töitä jäänyt, mutta onneksi pienen nostalgiatripin tarjoilee J.K. Simmons, jonka roolihahmo on tuttu jo vuoden 1984 versiosta.

Yhteenveto
Terminator Genisys sujahtaa saagaan vaivatta, nousten listalla kolmannelle sijalle, ensimmäisen ja toisen perään. Ja jos yhtään on uskominen lopputekstien väliin piilotettuun yhteenvetoon, jatkoakin vielä saadaan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016