Thor: The Dark World
Jussi U. Pellonpää, To, 31/10/2013 - 00:00

Elokuva
Asgardin urhea soturi Thor (Chris Hemsworth) saa vastaansa niin ylivertaisen vihollisen, kostoa vannovan Malekithin (Christopher Eccleston), että hänen on lopulta käännyttävä petturiveljensä Lokin (Tom Hiddleston) puoleen pelastaakseen universumin. Taistelun tiimellyksessä myös Thorin rakas, maan asukki Jane Foster (Natalie Portman), imaistaan keskelle sotaa, jonka ratkaisu vaatii lopulta äärimmäisiä uhrauksia.

Tv-maailmasta tuttu ohjaaja, muun muassa Deadwoodia, Lostia, Sopranosia, Mad Menia ja Game of Thronesia luotsannut perustaitava Alan Taylor saa valkokangasuransa aloitukseksi huikean hienon mahdollisuuden suitsia yhtä Marvelin supersankarisarjan karismaattisimmista hahmoista. Thor: The Dark World jatkaa Kenneth Branaghin ylvään muskelimuuvin Thor (2011) tiellä, tykittää huippuluokan tehosteilla ja keventää maailmanlopun tunnelmaa mukavalla sisäpiirinhuumorilla.

Kolmen käsikirjoittajan, Christopher Yostin, Christopher Marcusin, Stephen McFeelyn, adaptaatio Don Paynen ja Robert Rodatin tarinan pohjalta on Marvel-mytologian peruskauraa uljaista hyvyyden puolustajista vastassaan ylivertainen pahuus, jonka parempi ymmärrys vaatii tosin sen esittämän maailman historian tuntemusta. Ensi kertaa Asgardin astuva kun voi kummastella ensimäisen Thorin ja varsin The Avengersin (2012) tapahtumiin viittaavia selontekoja.

Chris Hemsworth jatkaa vaivattoman oloisesti ultramachona nimihenkilönä, ja tälläkin kertaa se, joka vie mehukkaammat kohtaukset, on Thorin kitkeränkatkera velipoika Loki, jota Tom Hiddleston tulkitsee mainion ironisella otteella. Natalie Portmanin keskeinen rooli toimii yhtenä tapahtumaketjun käynnistäjänä, Kat Denningsin ja Stellan Skarsgårdin tuodessa muuten jykevään toimintakuvaan maanläheisyyttä ja rentoa leikkisyyttä. Anthony Hopkins jatkaa sivummalla isä Odinina ja Rene Russo Thrin äiti Friggana, Christopher Ecclestonin jäädessä vahvassa maskissaan pelkäksi peruspahaksi. Jaimie Alexander, Zachary Levi ja Ray Stevenson ovat Thorin kova luottokolmikko Sif, Fandral ja Volstagg. Marvel-legenda ja yksi Thorin luojista, Stan Lee, tekee vakkaricameonsa, tällä kerralla mielisairaalan potilaana. 

Yhteenveto

Thorille jatkoa odottaneille Thor: The Dark World ei ole pettymys, vaan se jatkaa Marvel-elokuvien perintöä suoraselkäisenä fantasiaseikkailuna ansiokkaasti, ilman turhia irtiottoja.  Ja kuten näissä kuvissa kuuluu, myös tällä kerralla lopputekstien alle on jätetty vihje tulevasta.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016