Alkuperäinen nimi: 
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
111
Twilight - Aamunkoi, osa 2
Jussi U. Pellonpää, Pe, 16/11/2012 - 00:00

Elokuva
Vampyyri Edward Cullenin (Robert Pattinson), tämän vaimon, sittemmin myös verenimijöiden sukuun kääntyneen Bellan (Kristen Stewart), ja ihmissusi Jacobin (Taylor Lautner) triangelidraama tulee lakipisteeseensä, kun Edin ja Bellan jälkikasvu, huikeaa vauhtia kasvana tyttölapsi Renesmee (Mackenzie Foy), koetaan vampyyreita tyrannimaisella otteella johtavien Volturien osalta uhaksi. Culleneiden ainoaksi mahdollisuudeksi todistaa, ettei semivampyyri tyttölapsi ole ihmiskunnan ja verenimijöiden tulevaisuutta uhkaava kuolematon, on kutsua paikalle joukko perheen sukulaisia vakuuttamaan tytön hyvistä aikeista ennen Volturien suurhyökkäystä.

Viisi kirjaa, kuusi elokuvaa ja käsittämättömän kasan taaloja tahkonnut Twilight -ilmiö tulee tiensä päähän vailla yllätyksiä elokuvassa Twilight - Aamunkoi, osa 2. Sama varman päälle pelaaminen ja sankan fanipohjan alituinen nuoleskelu on jatkunut aina vuoden 2008 ensimmäisestä elokuvasta Twilight - Houkutus, eikä Bill Condonin ohjaama, kahteen osaan jaettu finaalikaan ole siinä poikkeus. Condonin ohjaustyö on persoonatonta kuvien peräkkäin asettelua, toki työnä ammattitaitoista, mutta myös lapsellista ja kornia. Kirjaa lukemattomalle ainoastaan digisti raskaan lopputappelun jälkeinen koukku tulee mukavana yllärinä, mutta yksi hyvä mutka kuuden leffan joukossa on tietenkin aivan liian vähän.

Näyttelijöistä Robert Pattinson on jo yrittänyt, ja osittain onnistunutkin, irtiotossaan Twilight -saagan painolastista, mutta Kristen Stewartin yhden ilmeen repertuaari tulee tuskin tarjoamaan naiselle edes mahdollisuuksia. Pakollisen paidattoman kohtauksensa takuuvarmasti tekevän Taylor Lautnerin kohdallahan se vakavammin otettava menestyksen juna meni jo. Sivareillekin lienee maksetun piipahduksista moninollaisia palkkioshekkejä, sillä millä muuten voisi selittää taitavan brittitulkin Michael Sheenin tai entisen lapsitähden, Dakota Fanningin, läsnäoloa, varsinkin kun jälkimmäiselle on siunaantunut ainoastaan yksi ”Auts”-repliikki.

Yhteenveto
Miljardeja tuottanut leffasarja toimii yhtenä ääriesimerkkinä riskittömästä rahastuksesta ja Hollywoodin ahneesta moneypuloinnista, jossa kaapin paikan määrää vain ja ainoastaan markkinavoimat. Olisi kiva tietää kykeneekö kukaan Stephenie Meyerin kirjoihin ihastunut pokan pettämättä vakuuttamaan leffasarjan lunastaneen lupaukset. Tuskinpa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016