Alkuperäinen nimi: 
The Twilight Saga: Eclipse
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
126
Twilight - Epäilys
Jussi U. Pellonpää, Ke, 30/06/2010 - 00:00

Elokuva
Valinnan aika alkaa olla käsillä Bella Swanille (Kristen Stewart). Ottaako siipakseen jo ammoin kuollut ja sieluton vampyyri Edward Cullen (Robert Pattinson) vaiko roihuavaa rakkauttaan alituiseen todisteleva ihmissusi Jacob Black (Taylor Lautner)? Oikean vaihtoehdon valitsemista ei ainakaan helpota Seattlessa riehuva murhasarja, johon tuntuu sekaantuneen myös vuotta aiemmin Bellan ja poikien kotikaupungista, Forksista, kadonnut Riley (Xavier Samuel). Verenimijäksi muutettu nuori mies kun kokoaa vastasyntyneistä, vasta vampyyreiksi puraistuista janoisista tulokkaista armeijaa, jonka takana operoi tuttu hahmo. Samaan aikaan myös kovemman luokan piikkihampaat, Volturit, sadistisen johtajansa Janen (Dakota Fanning) johdolla häärivät Cullenin epäelävän perusperheen terminoimista ja nämä ovat pakotettuja ennen kuulumattomaan sopimukseen Jacobin edustaman lykantrooppiheimon kanssa. Kun lopullinen taistelu koittaa, on myös Bellan aika tehdä siirtonsa: Ottaako rinnalleen auringossa södesti hehkuva Ed vaiko silloin tällöin suureksi karvaturriksi muuttuva Jake?

Plakkarissaan kaksi onnistunutta elokuvaa, kinkkinen pedotrilleri Hard Candy (2005) ja roisi vampyyriroiskutus 30 päivää kaamosta (30 Days of Night, 2007) ohjaaja David Slade pistää kuvat kulkemaan ja saa lukuisiin toimintakohtauksiinkin aivan uudenlaista sykettä ja virtaa. Sääli vain, että jokainen tehokkaampi kohtaus stopataan tylysti Melissa Rosenbergin päälleliimattua teinihöttöä silmittömästi joka puolelle roiskivalla käsikirjoituksella. Tuntuukin siltä, että Stephenie Meyerin megamyytyjen tarinoiden taustalla lymyää ihan toimiva kertomus, mutta kaikki omaperäisyys kätketään alituiseen päälle puristettuun siirappiin ja yksinkertaisesti tyhmään huumoriin. Twilight - Epäilys kuitenkin petraa edellisistä osista. Tällä kertaa tilaan annetaan pääkolmikon lisäksi myös muille Cullenin perheen jäsenille, joista muutamalle rakennetaan jopa etäisesti mielenkiintoiset kehystarinat. Kokonaisuus ei siis olekaan täysi (ihmis)susi eikä edes kuiviin imetty kyynelkavalkadi.

Näyttelijäntyössä tällä kertaa heikoimmin arvosanoin menestyy Kristen Stewart, jonka yksi-ilmeisyys nousee toiseen potenssiin jatkuvan ylähuulen väristelyn myötä. Robert Pattinson on itse asiassa sympaattinen miehen tähtitaivaalle singonneessa roolissaan Edwardina, ja herra onkin sisäistänyt syvällisiä mutisevan roolin paremmin kuin aiemmin. Edukseen Cullenin aneemisina perheenjäseninä erottuvat myös Jackson Rathbone Jasper Halena sekä Ashley Greene Alicena. Taylor Lautnerin kohtalona on yhä hilpeyttä herättävä sikspäkki paljaana keikistely kelissä kuin kelissä, ja tällä kertaa hömpälle roolihahmolle heitetään jopa herjaakin alituisesta alipukeutumisesta. Sensuelli Bryce Dallas Howard hehkuu punatukkaisena Victoriana ja aina symppis Billy Burke uusii roolinsa Bellan poliisi-isänä Charliena.

Lord of the Rings-veteraanin Howard Shoren score seuraaile Twilight - Houkutuksen (2008) Carter Burwellin ja Twilight - Uusikuun (2009) Alexandre Desplatin vetämiä latuja ja täyttää suvantokohdat kauniin hempeillä sävelillä ja tarpeen niin vaatiessa, tuhdimmilla teemoilla. Mitään erinomaisen erikoista ei taitavan Shoren työstä kuitenkaan löydy, vaan mittatilauksen maku leijuu kokonaisuuden päällä yhtä vahvasti kuin saagassa aiemminkin.

Yhteenveto
Oikeaan suuntaan menossa oleva vampyyrisaaga ei vielä hurmaa selkeimmän kohdeyleisönsä ulkopuolelta tulevaa kulkijaa, mutta jos nyt saavutettu piskuinen erävoitto säilytetään kotietuna, kahteen osaan jaettu viimeinen luku, Bill Condonin ohjaamat Twilight - aamunkoi (The Twilight Saga - Breaking Dawn, 2011 ja 2012),  voi viedä jo pisteet kotiin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016