Alkuperäinen nimi: 
Prisoners
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
146
Vangitut
Jussi U. Pellonpää, To, 16/01/2014 - 00:00

Elokuva
On Kiitospäivä Pennsylvaniassa kun Keller (Hugh Jackman) ja Grace Doverin (Maria Bello) kuusivuotias tytär Anna (Erin Gerasimovich) ja tämän ystävä, Kellereiden perhetuttujen, Franklin (Terrence Howard) ja Nancy Birchin (Viola Davis), saman ikäinen tytär Joy (Kyla Drew Simmons), katoavat ja vanhemmat kohtaavat pahimman painajaisensa. Etsivä Loki (Jake Gyllenhaal) epäilee katoamispaikalla nähdyn, henkisesti jälkeen jääneen Alex Jonesin (Paul Dano), olevan kidnappauksen takana, mutta joutuu päästämään tämän todisteiden puuttuessa vapaaksi. Keller ei kuitenkaan ole vakuuttunut Jonesin syyttömyydestä ja ottaa lain omiin käsiinsä.

Denis Villeneuven ohjaama Vangitut on alkuvuoden jäätävin jännäri, tyly ja kipupisteitä kaihtamaton kuvaus käsittämättömästä rikoksesta ja siitä, mihin kaikkeen vanhemmat ovat valmiita lastensa tähden. Oman käden oikeutta on käsitelty sadoissa elokuvissa, mutta Vangitut vie tuskan, surun ja koston tematiikan askelta pidemmälle. Katsojan armotta mukavuusalueen ulkopuolelle tempaiseva tarina esittää perusteltuja kysymyksiä tekojemme oikeutuksista jättäen tuomitsemisen näkijälle, joka joutuu pakostakin punnitsemaan omia moraalikäsityksiään ja uskonsa vahvuutta. Vaikka elokuvan kesto onkin hurjat 2,5 tuntia, yhtään löysää tai motivoimatonta kohtausta ei ole kokonaisuuteen jäänyt, vaan fiksusti Villeneuve antaa aikaa niin tapauksen tutkinalle, kuin myös löytöjen sisäistämiselle niin valkokankaalla kuin sen ulkopuolellakin.

Aaron Guzikowkskin käsikirjoitus kierrättää monia kaappausdraamojen kliseitä, mutta kääntää ne taitavasti voimavaraksi. Kliinisen kylmät poliisiproseduurit ja rikostutkinnan yksinkertainen logiikka kohtaavat järisyttävin seurauksin vahvan uskonnollisuuden ja hirmuteoista mustuneen moraalin. Labyrinttirakennetta sekä kuvainnollisesti, että kirjamellisestikin käyttävä rakenne tekee hyisestä tarinasta ahdistavan addiktoivaa seurattavaa. Raamatullisia mittasuhteita saava lunastus heijastelee myös amerikkalaista lähihistoriaa, josta osallaan vaikuttaa myös syyskuun 11. päivän terrori-iskut vuonna 2001, hetkenä, jolloin koko kansakunnan käsitys rikoksesta ja rangaistuksesta muuttuivat.

Teknisesti Vangitut on niin ikään taitavaa työtä. Coenin veljesten vakkarimestarin, Roger A. Deakinsin, syksyn synkissä sävyissä kuvaama ja Clint Eastwoodin tallista tuttujen Joel Coxin ja Gary D. Roachin kiihkotta leikkaama elokuva saa tunnelmallisen kruununsa Jóhann Jóhannssonin upean intensiivisestä musiikista, jonka vahva kirkollisuus alleviivaa äärimmäisiä tunnetiloja nerokkaan huomaamattomasti.

Villeneuven rauhallisen toteavasti ja ilman mitään ylimääräistä ohjaama jännäri on paljolti velkaa myös A-listan näyttelijöille. Hugh Jackman tekee yhden uransa hurjimmista roolisuorituksista Keller Doverina, jonka tuska on sadasti aidompaa kuin esimerkiksi miehen vakkarin, Wolverinen, efektivetoinen raivo. Terrence Howard antaa Jackmanin mielipuolisuuden rajoja ylittävälle tulkinnalle vahvan kaikupohjan tuskan turruttamana Franklinina, eikä kukaan osaa tulkita sisäistä kipua yhtä vakuuttavasti kuin monipuolinen Maria Bello. Jake Gyllenhaal tekee Jackmanin tavoin vahvan ja syvältä tulevan tulkinnan oikean ja väärän eron ymmärtävänä lainvalvojana, jonka virkamerkki edustaa ihmisyyden viimeistä linnakketta.

Koko uransa ajan enemmän tai vähemmän marginaalihahmoja näytellyt Paul Dano istuu rooliinsa kollegoidensa tavoin hienosti, kasvattaen tolkunhäivästä Alexistaan henkilön, jonka säälittävää olemusta sekä sympatisoi että kammoksuu. Sivummalla vahvat näytöt antavat myös Viola Davis äärimmäisten moraalikysymysten äärelle joutuvana äitinä, David Dastmalchian tutkintaa sekoittavana Bob Taylorina sekä hurjan roolin tekevä, aina vakuuttava Melissa Leo Danon Alexin tätinä Hollyna. Dylan Minnette Dovereiden poikana Ralphina ja Zoe Borde Birchien teinityttärenä Elizana tuovat kärsimysnäytelmään omat vahvat panoksensa. Pienemmissä, mutta yhtä lailla tärkeissä rooleissa nähdään myös Wayne Duvall poliisipäällikkö O`Malleyna sekä Len Cariou paikkakunnan pappina, isä Dunnina.

Yhteenveto
Voimakkaasti vaikuttava ja tunnelmallinen trilleri, yhtä aikaa raaka ja väkivaltaisen pirullinen palapeli kuin myös tutkimusmatka ihmismielen mustemmalle puolelle, minne kenenkään ei pitäisi joutua.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016