Alkuperäinen nimi: 
The Walk
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
123
Walk, The
Jussi U. Pellonpää, Pe, 06/11/2015 - 00:00

Elokuva
Pariisi 1973. Jo pikkupojasta Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) on ihaillut sirkustaiteilijoita, erityisesti akrobaatteja ja nuorallakävelijöitä. Paikallisen sirkuksen ärhäkkä veteraani Papa Rudy (Ben Kingsley) ja unelma jostain, jota kukaan ei ole aiemmin tehnyt, ajaa Pariisin kaduilla jonglööraavaa Philippeä eteenpäin etsimään kohdetta uhkarohkealle yritykselleen. Nuoren miehen haave konkretisoituu vuonna 1976, lehdistön hehkuttaessa New Yorkiin rakennettujaja World Trade Centerin kaksoistorneja, eikä aikaakaan kun Philippe löytää rinnalleen samanhenkisiä avustajia, kuten katumuusikko Annien (Charlotte Le Bon), valokuvaaja Jean-Louisin (Clément Sibomy) ja Jeffin (César Domboy), nuoren opettajan, jonka matematiikan taidoista on suuresti hyötyä laskettaessa tornien väliin viritettävän riggauksen vaadittavaa kestävyyttä. Ryhmä matkaa Yhdysvaltoihin, aloittaa vaativat valmistelut ja aikaisin elokuun seitsemännen päivän aamuna vuonna 1974 Philippe Petit ottaa ensimmäisen askeleensa vaijerille, joka on viritetty kaksoistornien välille, yli neljänsadan metrin korkeudessa.

Robert Zemeckis on koko uransa, aina elokuvasta I Wanna Hold Your Hand (1978) asti, ollut yksi Hollywoodin innovatiivisimmista elokuvan tekijöistä, jonka teokset ovat aina vieneet myös tekemisen tekniikkaa eteenpäin aimo harppauksin. Oli kyseessä sitten toiminnalliset komediat (Vihreän timantin metsästys (1984), Paluu tulevaisuuteen -trilogia (1985-1990)), animaatiot (Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? (1988), Napapiirin pikajuna (2004), Beowulf (2007), Saiturin Joulu (2009), kauhuelokuvat (Salaisuus pinnan alla (2000), tieteiselokuvat (Ensimmäinen yhteys (1997) tai yleisöystävälliset draamat (Forrest Gump )1994), Cast Away - tuuliajolla (2000), Lento (2012)), Zemeckisin elokuvat ovat aina olleet visuaalisesti kekseliäitä ja yksityiskohdiltaan äärimmäisen rikkaita. Sama tekninen taituruus ja vinha viihdyttävyys on iso osa myös tositapahtumiin pohjaavassa elokuvassa The Walk, jonka käsikirjoituksen ovat tehneet Zemeckis ja Christopher Browne, Philippe Petitin kirjan To Reach the Clouds pohjalta.

Vaikka The Walkin kerronta onkin narratiivinen, Gordon-Levittin mainiosti esittämän Petitin aloittaessa kertomuksensa menneessä aikamuodossa, Zemeckis onnistuu silti rakentamaan todellisista tapahtumista jännittävän ja kekseliäästi humoriostisen jatkumon, joka luonnollisesti huipentuu itse kliimaksiin, henkeäsalpaavan hienoon ja uskomattoman aidosti rekosntrutoituun nuorallakävelyyn liki puolen kilometrin korkeudessa. Petitin luottoryhmän valmistelut kuvataan Mission: Impossible -elokuvien tapaan viimeistä yksityiskohtaansa myöten sunniteltuna operaationa, jossa myös inhimillisillä erehdyksillä on aina sijansa.

Tunnesiteitä Tom Cruisen tähdittämään saagaan lisää vielä Zemeckisin hovisäveltäjän Alan Silvestrin score, joka lähentelee leikkisästi Missionien alkuperäisen musiikin tekijän Lalo Schifrinin legendaarisia teemoja. Huippukuvaaja Dariusz Wolskin ja leikkaaja Jeremiah O`Driscollin johdolla nykyaikainen taustaprojisointi yhdistyy alan korkeimpaan digitaalitekniikkaan tavalla, jollaista ei ole ennen nähty, Zemeckisin luodessa aitoakin aidomman ajankuvan 1974 vuoden New Yorkista, jonka siluettia vuonna 2011 syyskuun 11. päivän terrori-iskussa tuhoutuneet kaksoistornit hallitsivat. Elokuva onkin omistettu tuon synkän tapahtuman uhreille, samalla kun se on kunniansoitus WTC:n maamerkeille. Petitin uhkarohkeaa tempausta kuvasi myös James Marshin Oscarin voittanut dokumentti Man on a Wire (2008).

Jo lapsena näyttelijäuransa aloittanut Jospeh Gordon-Levitt on uransa aikana osoittanut hallitsevansa niin komedian (hittisarja Kolmas kivi auringosta (1996-2001), draaman (The Lookout (2007), Killshot (2008), 500 Days of Summer (2009) kuin myös suuret megatuontannot (Inception (2010), Yön ritarin paluu (2012), Looper (2012), jatkaa The Walkin suvereenina katalyyttina, Philippe Petitina, voittojensa sarjaa. Petit on maaninen ja hankalakin persoona, joka laittaa useammain kuin kerran tiiminsä hermot koetukselle, mutta myös aurinkoinen energianlähde, jonka into ja loputon usko eivät voi olla tarttumatta. Kunnon metodimiehen tavoin Gordon-Levitt opetteli nuorallakävelyä itsensä petitin johdolla ja hankki samalla täydellisesti aksentoidun ranskankielen taidon. Sivurooleissa Ben Kingsley on jäärä Papa Rudy, Charlotte Le Bon Philippen romanttinen aisapari Annie ja James Badge Dale Ison omenan hämärimmätkin hemmot tunteva Jean-Pierre. Steve Valentine on Barry Greenhouse, WTC-rakennuksessa työskentelevä vakuutusvirkailija, joka tarjoaa Philippen ryhmälle pääsyn sisään, sekä Ben Schwartz ja Benedict Samuel aivan operaation kailkkiviivoilla mukaan tulevat, mielellään jazztupakeita polttelevat Albert ja David.

Yhteenveto

Hauska, hieno, intensiivinen ja jännittäväkin historiantunti miehestä, joka ei antanut minkään tulla unelmansa tielle. The Walk on kunnianosoitus paitsi kaksoistorneille, myös itseensä uskomiselle.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016