Alkuperäinen nimi: 
Vals Im Bashir
Valmistusvuosi: 
2008
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
90
Waltz with Bashir
Pekka Lempinen, Ke, 18/02/2009 - 00:00

Elokuva
20 vuotta Libanonissa tapahtuneiden verilöylyjen jälkeen Arin ystävä kutsuu hänet baariin kertoakseen toistuvasta unestaan, jossa 26 koiraa jahtaa häntä. Päätyessään siihen, että uni johtaa juurensa heidän aikaansa Israelin armeijassa, Ari huomaa, ettei muistakaan yhtään mitään kyseisestä ajanjaksosta. Ystäviensä ehdotuksesta hän alkaa vanhojen inttikavereidensa kautta selvittämään, mitä todella tapahtui, ja miksi hänelle ei ole jäänyt mitään mieleen.

Waltz with Bashir on pokannut palkintoa yksi toisensa jälkeen ja on tälläkin hetkellä ehdokkaana parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarista. Eikä suotta. Dokumentaariseen tapaan kuvattu Waltz with Bashir on raikas tuulahdus animaatioelokuvien maailmassa. Jää kyseenalaiseksi, käytetäänkö animaatiota puhtaasti tyylikeinona, vaiko budjetin sanelemana pakkona, jotta osittain massiivisiinkin ja unenomaisiin kohtauksiin on pystytty. Oli syy mikä tahansa, on lopputulos ehdottomasti alkuvuoden leffahelmiä: haastava ja kysymyksiä herättävä sotakuvaus.

Draaman ja dokumentin sekoittaminen on hankala asia, mutta ohjaaja Ari Folman onnistuu siinä mainiosti. Autenttisuutta lisätään sillä, että suurin osa henkilöhahmoista esiintyy omilla nimillään ja tapahtumat perustuvat ainakin jossain määrin Folmanin omiin kokemuksiin Israelin armeijassa. Vaikka totuudenmukaisuuden määrä jääkin arvoitukseksi, onnistuu takaumina etenevä tarina kuitenkin luomaan illuusion autenttisesta kertomuksesta sodan tapahtumista.

Elokuvan ehdottomasti suurimpia vahvuuksia on Max Richterin aivan suvereeni musiikki. Usein toistuva, trailerissakin kuultu, Haunted Ocean -kappale on tuttuudessaan ja surumielisessä mahtipontisuudessaan vuoden musikaalisia helmiä. Myös piristävät teknosävellykset elokuvassa toimivat tehokkaina tunnelmanluojina.

Upealta näyttävä animaatio on omintakeisessa tyylissään elokuvan ehdottomia helmiä, mutta samalla suurin riippakivi. Henkilöhahmojen menettäessä elinvoimaisuutensa ja ilmeensä, menettää elokuva paljon draamallisesti. Tunteet jätetään katsojan koettaviksi, sillä valkokankaalla ne pidetään minimissään.

Yhteenveto
Dokumentin, draaman ja animaation keinoja mykistävästi yhdistävä Waltz with Bashir on haastava ja raskas elokuva, mutta kuuluu silti alkuvuoden 2009 parhaimpiin teoksiin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016