Alkuperäinen nimi: 
Peuchtgebiete
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
105
Wetlands - Kosteikkoja
Jussi U. Pellonpää, Pe, 09/05/2014 - 00:00

Elokuva
Helen (Carla Juri) on 18-vuotias nuori nainen, mutta kaikkea muuta kuin tavallinen, hänellä kun on aivan omanlaisensa suhtautumisensa päivittäiseen hygieeniaan ja elämään noin muutenkin. Helen tykkää käydä yleisissä vessoissa (mitä saastaisempi, sitä parempi) ja yrittää kaikin keinoin tartuttaa itseensä sukupuolitauteja, mutta vastustuskyky bakteereille tuntuu tytön harmiksi olevan liian vahva. Itsetuhoisen käyttäytymisen taustalla häilyy Helenin hätä eronneista vanhemmistaan (Meret Becker ja Axel Milberg), jotka tyttö haluaa saattat keinoista piittamatta takaisin yhteen. Huumeiden ja irtoseksin täyttämiin päiviin lisähaittaa tuovat myös äärimmäisen kivuliaat peräpukamat, joiden johdosta Helen päätyy lopulta sairaalaan, mukavan sairaanhoitajan Robinin (Christoph Letkowski) osastolle.

David Wnendtin ohjaama Wetlands - Kosteikkoja on provokatiivinen ja katsojan ärsytyskynnystä jatkuvasti härnäävä draamakomedia, joka herätti suuren kohun jenkkilän Sundance-festivaaleilla. Se mässäilee verbaalisesti normi-ihmisen kiusaantumiskynnyksen ylittävillä aiheilla, kuvittaa päähenkilönsä kertomia kokemuksia ja fantasioita yksityiskohtaisesti ja fokusoi esillepanot toinen toistaan häiriintyneimpiin detaljeihin.

Paikoin tuntuukin, että Wnendt ja leikkaaja Andreas Wodraschke ovat editissä pähkäilleet, ettei elokuvan shokkiarvo ole vielä riittävä, vaan mukaan pitää liittää esimerkiksi yksityiskohtaisesti kuvattu otos miesjoukosta pitseriassa, masturboimassa nokkavien naisasiakkaiden lätyn päälle extratäytteitä, mutta groteskien mausteiden lisääminen soppaan antaa kokonaisuudelle osittain lapsellisen uhoamisen jälkimaun.

Toki on katsojasta kiinni, kuinka korkealle vastaaottimen ärsytyskynnys on säädetty, mutta irvokkuus pelkän irvokkuuden vuoksi ei ole kovinkaan motivoivaa. Teknisesti keskeliäs julkituonti (erinomaisen vauhdikkaan ja innovatiivisen kameratyöskentelyn takana Jakub Bejnarowicz) tuo monin paikoin mieleen Danny Boylen mestarillisen narkkarikuvauksen Trainspotting (1996), mutta henki lienee napatun ällöleffojen aatelisen, John Watersin, kataloogista. Wnedtin, Claus Falkenbergin ja Sabine Pochhammerin käsikirjoittama Wetlands - Kosteikkoja perustuu Charlotte Rochen 2008 julkaistuun ja kovasti keskustelua herättäneeseen omaelämäkerralliseen kohuromaaniin.

Carla Juri tekee huikean ja hurjan roolityön täysin pitelemättömänä Heleninä, jonka vastustamaton aitous henkii jotenkin samankaltaista energiaa kuin Franka Potenten roolityö Tom Tykwerin hienossa elokuvassa Juokse, Lola (Lola rennt, 1998). Helenin vanhempina Meret Becker ja Axel Milberg ovat niin ikään rooleihinsa sopivia, Beckerin esittämän äidin turvautuessa tarpeen vaatiessa mihin tahansa uskontoon ja varakkaan isäukon Milbergin ottaessa kaiken irti uudesta vapaasta elämästään. Christoph Letkowski on rankistelurainan järjen ääni, työnsä vakavasti ottava sairaanhoitaja Robin, jonka joutuminen Helenin välittömään vaikutuspiiriin uhkaa kaikkea totuttua. Marlen Kruse on Helenin naiivi kaveri Corinna ja Edgar Selge omahyväinen lääkäri, tohtori Notz.

Yhteenveto
Ylilyontejä tukussa tarjoileva kontroversiaali komedia on pohjimmiltaan melankolinen kuvaus oman perheensä vuoksi huolesta mykkyrällä olevasta pikkutytöstä. Erinomaisen omistautunut roolityö päätähti Carla Jurilta ja teknisen toteutuksen väsymätön kekseliäisyys pitävät provokatiivisen pölvästelyn silti sympaattisen puolella.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016