Alkuperäinen nimi: 
What We Do in the Shadows
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
86
What We Do in the Shadows
Jussi U. Pellonpää, To, 10/12/2015 - 00:00

Elokuva
Uuden-Seelannin Wellingtonissa tv:n kuvausryhmä tekee dokumenttia neljän miehen kimppakämpästä. Taloa asuttavat keikarimainen Viago (Taika Waititi), machoileva Vladislav (Jemaine Clement), trendejä hanakasti seuraava Deacon (Jonathan Burgh) sekä mörökölli seniori Petyr (Ben Fransham). Päivät kuluvat normaaleissa arkirutiineissa nukkuen, kun taas illan tullen nelikko suuntaa kaupungin yöelämään etsimään seuraa ja ennen kaikkea ruokaa. Miehet ovat innoissaan muutaman kuukauden päästä alkavasta suuresta juhlasta, Jumalattomien naamiaisista, joiden valmisteluihin ja suunnitteluun käytetään kaikki liikenevä aika. Normaaleista yöelämässä viihtyvistä ihmisistä alituiseen keskenään kiistelevän kvartetin erottaa ainoastaan se, että he kaikki ovat vampyyreita.

Tv:ssä suureen suosioon nousseen Flight of the Conchordsin luojat, neropatit Jemaine Clement ja Taika Waititi, iskevät kehiin yhden uuden vuosituhannen nerokkaimmista ja hulluimmista elokuvista What We Do in the Shadows. Kaksikko on tutkinut vampyyrimytologiaa tarkasti, ja rankkaa, mutta yhtä aikaa myös esikuvia kunnioittavaa ja genreä rakastavaa tukkapöllyä saavat kaikki mahdolliset verenimijäkliseet aina Draculasta Twilight -elokuviin. Meininki on hurtin humoristista, vaikka väliin mahtuu muutama sangen hurmeinenkin jakso, onhan vampyyreiden ruokailutavat ja tottumukset toki normaalia lounastaukoa sottaisempia.

Hirtehistä hihitystä synnytellään myös nykyajan hektisen elämänmenon ja informaatioyhteiskunnan kustannuksella, sekä jatkuvilla kahnauksilla muiden outojen elämänmuotojen kanssa, joista varsinkin rehevät jengitaistelut röyhistelevää ihmissusilaumaa vastaan pudottavat hetkessä penkiltä.

Clementin ja Waititin Vlad ja Viago eivät varasta fokusta, vaan tilaa piisaa myös Jonathan Burghin Deaconille, sekä nerokkaasti rakennetuille sivuosille, joista eturiviin nousevat Cori Gonzales-Macuerin viimeisin käännytetty Nick, joka ei millään halua omaksua vuosisataisia käyttäytymismalleja, vaan retostelee joka käänteessä uusilla kyvyillään. Yhtä lailla nauruhermoon osuu myös Jackie Van Beekin Jackie, Deaconin ihmispalvelija, jota luvattu, mutta alituiseen siirtyvä muutos vampyyriksi alkaa jo jatkuvan siivoamisen ja pyykinpesun keskellä turhauttaa. Elena Stejko on Vladin exä, Pedoksi kutsuttu Pauline, ja Stu Rutherford Stu, verenimijänelikon ihmisystävä, jonka nettitaidoista on suurta hyötyä esimerkiksi ikivanhojen heilojen etsimisessä.

Yhteenveto
Kymmenittäin maailman festivaaleilla palkintoja kerännyt What We Do in the Shadows on elokuva, jonka jälkeen vampyyrielokuvia ei enää ikinä voi ottaa vakavasti, vaikka kerran kaulaan purtuna eläisikin ikuisesti.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016