Alkuperäinen nimi: 
While We`re Young
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
97
While We´re Young
Jussi U. Pellonpää, To, 04/06/2015 - 00:00

Elokuva
Keski-ikäinen aviopari, Josh (Ben Stiller) ja Cornelia Schrebnick (Naomi Watts), elelevät New Yorkissa normaalia arkeaan. Elämä on asettunut uomiinsa ja toiveet perheen lisäyksestä ovat kahden keskenmenon jälkeen siirtyneet harmaalle alueelle. Ajan kulu konkretisoituu Joshin käydessä läpi työstämäänsä ja yhä valmistumatonta dokumenttia, jonka ensimmäiset otokset ovat liki vuosikymmenen vanhoja. Kun Josh pitää koulussa luentoa totuuselokuvan olemuksesta, vastaan tulee yllättäen nuorempi pariskunta, yhtä lailla intohimon filmimaailmaan jakava Jamie (Adam Driver) ja tämän vaimo Darby Massey (Amanda Seyfried), jotka tahtovat kutsua Schrebnickit illalliselle. Josh ja Cornelia hurmaantuvat Masseyn kaksikon huolettomaan elämän tapaan, jota ei kalkkeutuneet käyttäytymissäännöt ja konservatiivisuus sido, mutta onko kelloa mahdollista kääntää taaksepäin ja aloittaa huoleton nuoruus uudelleen?

Palkitun indie-tekijän Noah Baumbachin While We`re Young on erinomaisen hauska, mutta myös vakavampia asioita viisaasti käsittelevä draamakomedia, jonka tehot lepäävät tarkan ohjauksen, hienon käsikirjoituksen ja osuvien näyttelijävalintojen harteilla. Lainauksella Henrik Ibsenin teoksesta Rakentaja Solness (1892) alkava While We`re Young kertoo niin vanhenemisen pelosta kuin aikamme pinnallisuudestakin, joka kiteytyy elokuvaan elokuvan sisällä, Joshin ja Jamien työstämään dokumenttiin Afganistanin sodan veteraanista.

Jollain kaukaisella tasolla takavuosien hittisarjan Hulluna sinuun (Mad About You, 1992-1999) mieleen tuova (myös siinä pääkaksikko, dokkaristi Paul (Paul Reiser) ja vaimo Jamie (Helen Hunt) kamppailivat perheen perustamisen kanssa nasevan ja osuvan dialogin ristitulessa) While We`re Young käsittelee aikuistumista aidolla tavalla, tosin ilman sitcom-perinteen naurutaukoja. Se on enemmänkin fiksu läpivalaisu ja analyysi eletystä elämästä, josta kaikesta saadusta huolimatta, tuntuu aina puuttuvan jotain. Baumbachin terävä käsikirjoitus pohtii elämää universaalisti: Kaikki muuttuu, mutta onko sen välillä irrationaalisissakin sykleissä aina pysyttävä mukana ja mikä lopulta on elämässä tärkeintä? Oman lisänsä arjen terävään havainnointiin tuo myös Baumbachin liikkuminen tutulla alueella, elokuvien maailmassa, josta irtoaa terävän kärkevää kommenttia.

Erinomaisesti castatun elokuvan jokaikinen näyttelijä on kuin luotu rooleihinsa. Stiller ja Watts piirtävät aidon kuvan viidenkympin rajapyykkiä lähestyvästä pariskunnasta, jotka halajavat muutosta, tietämättä itse edes miksi. Amanda Seyfried tekee niin ikään hyvää työtä hipsterpariskunnan kärkevänä Darbyna, mutta todellinen läpimurto on Adam Driverin Jamie, jossa kiteytyy nykyaikainen kunnianhimo ja ajattelumalli keinoista piittaamatta hankittavasta menestyksestä. Legendaarisesta Beastie Boys -yhtyeestä tuttu Adam Horowitz ja Maria Dizzia esittävät Joshin ja Cornelian vanhaa tuttavapariskuntaa, joiden elämä pyörii täysin juuri saadun vauvan ympärillä, ja aina letkeä veteraani Charles Grodin (kuvassa Ben Stillerin kanssa) on Cornelian isä Leslie, palkittu ja ylistetty dokumentaristi ja Joshin kärkkäin kriitikko.

Yhteenveto
Jos ja kun leffantekoprosessissa kaikki natsaa, lopputuloksena on yleensä hyvä elokuva, sellainen kuin While We`re Young. Sen vire on lempeä ja kaikkia henkilöitään ymmärtävä, maailma muuttuu ja me sen mukana, halusimmepa sitä tai emme.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016