Alkuperäinen nimi: 
You Will Meet a Tall Dark Stranger
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
99
You Will Meet a Tall Dark Stranger
Jussi U. Pellonpää, To, 28/10/2010 - 00:00

Elokuva
Kun Helenan (Gemma Jones) aviomies Alfie (Anthony Hopkins) lähtee ja jättää vaimonsa nuoren Charmainen (Lucy Punch) vuoksi, Helena syöksyy tapaamaan Cristalia (Pauline Collins), ennustajaa ja mystikkoa, joka tietää, miten lukea epätoivoiselle rouvalle aurinkoisempaa tulevaisuutta. Cristalin profetioita kuunnellen Helena muokkaa elämäänsä kohti parempaa, ja uusista tuulista saavat samalla osansa niin karikkoisessa aviossa elelevä tytär Sally (Naomi Watts) ja tämän tuottamattomuutensa kanssa tuskaileva kirjailijamies Roy (Josh Brolin) kuin naapurustoon vasta muuttanut kaunotar Dia (Freida Pinto) ja galleriaa pitävä Greg (Antonio Banderas). Helenan rationaalista ajattelua kaihtavilla tempauksilla on jokaiselle merkityksensä, vaikka sitten kiertotien kautta.

Woody Allen tutkailee tuttuun tapaansa (jopa alku- ja lopputekstien fontti, Windsor-EF Elongated, on pysynyt vuosikausia samana) elämän ihmeellisiä kierteitä ja kaiken keskiössä rimpuilevia ihmisiä, jotka ovat enemmän kuin inhimillisiä, virheineen kaikkineen. Elämän tyhjiön täyttäminen, vanhenemisen pelko ja paremman etsintä ovat kulmakivinä puheliaassa draamakomediassa You Will Meet a Tall Dark Stranger, joka on jo 39 Allenin ohjaama ja käsikirjoittama kokoillan elokuva. Nimensä nimenomaisesta ennustuksesta napannut leffa on täynnään allenismeja, mutta kovin hauskaksi sitä ei voi kutsua. Ennaltanäkemisen kurimuksessa kun joukolle tapahtuu toinen toistaan hurjempia ja kurjempia asioita aina rikoksista kuolemaan.

Allen on jälleen hankkinut tulkeikseen todellisen ensemblen tavattoman taitavaa sakkia. Kaiken katalyyttinä Helenana Gemma Jones on aidosti haavoittuva ja yhtä aikaa raivostuttava rouvasihminen, jonka kovapäisyys ajaa monta kanssaeläjää epätoivoisten tekojen partaalle. Anthony Hopkins nauttii silmin nähden roolistaan Viagran voimalla tykittävänä Alfiena, joka pitää keinolla millä hyvänsä kiinni Charmainesta, todellisesta bimboblondin prototyypistä, jota loistavan katunokkela Lucy Punch, joka korvasi pois jääneen Nicole Kidmanin, näyttelee erehtymättömän tyylitajuisesti.

Josh Brolin piirtää hyvän kuvan epätoivoisiin tekoihin ajautuvana kirjailijanplanttuna, jonka kyljessä Naomi Watts kärsii aidosti ja antaumuksella. Kauriinsilmäinen, Slummien miljonääristä (2008) tuttu Freida Pinto tulkitsee taitavasti itseään suurempien voimien riepoteltavaksi joutuvaa Diaa ja Ewen Bremner on luottokamaa pikkuruisessa, mutta sitäkin dramaattisemmassa sivuroolissa Josh Brolinin baarikaverina.

Musiikkiraidalla soivat Allenin ikiaikaiset suosikit, Tom Sharpsteen and His Orlandos (When My Baby Smiles At Me, Only You (And You Alone), My Sin), Leon Redbone (When You Wish Upon A Star), Benny Goodman & His Orchestra (If I Had You) sekä Tali Roth (''Grave Assai'' From Guitar Quintet In D Major ''Fandango'' G448 (Solo), ''Grave Assai'' From Guitar Quintet In D Major ''Fandango'' G448 (Quintet)).

Yhteenveto
Omanlaisiaan elokuvia jo vuosikaudet tehnyt Woody Allen jatkaa valitsemallaan tiellä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016