Alkuperäinen nimi: 
Kishiwada shônen gurentai: Chikemuri junjô-hen
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1997
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
18
Kesto: 
108
Young Thugs: Innocent Blood
Vesa Jalkanen, To, 06/10/2005 - 00:00

Elokuva:

"If you must fight, make sure you win."


Young Thugs: Innocent Blood (1997) on toinen osa itsenäisistä elokuvista koostuvassa elokuvasarjassa. Ensimmäinen elokuva sarjassa oli vuonna 1996 valmistunut Kazuyuki Izutsun ohjaama Kishiwada shônen gurentai, joka tunnetaan myös nimellä Boys Be Ambitious. Takashi Miike lupautui ohjaamaan Innocent Bloodin vasta, kun hänelle luvattiin vapaat kädet elokuvan tyylin suhteen. Sarjan elokuvia yhdistää lähinnä niiden lähteenä olleet Riichi Nakaban osittain omiin kokemuksiin perustuvat kirjat. Taustalla olevasta yhtenäisestä tarinasta huolimatta elokuvat on tehty tietoisesti itsenäisiksi nostalgisiksi teoksiksi.


Innocent Blood sijoittuu Osakan saarelle Kishiwadan kalastajakylään, josta ohjaaja Miikekin on lähtöisin. Tarinan pääosassa on joukko tyypillisä pienen kylän opiskelijoita. Nuorukaiset Riichi (Koji Chihara), Ryoko (Sarina Suzuki), Yuji (Yasushi Chihara) ja Kotetsu (Kyosuke Yabe) ovat nuoria kapinallisia, joiden tekemien kepposten vuoksi monet opettajat ovat repineet päästään harmaantuneita hiuksia. Opinnot alkavat olla takana, ja on aika kohdata aikuisten maailma koulun päättyessä. Elokuva alkaa eräänlaisen jäähyväisriitin muodossa, kun oppilaat tekevät vielä yhden karskin pilan opettajalleen. Ironisesti kohtauksen taustalla soivaa musiikkia esitetään usein japanilaisten koulujen päättäjäisjuhlissa oppilaiden kunnianosoituksena ja kiitoksena entisille opettajilleen. Ymmärrettävistä syistä kyseisen pilan kohteeksi joutunut opettaja ei ole erityisen otettu saamastaan huomionosoituksesta.


Koulun jälkeen Ryoko löytää töitä kampaamossa, mutta pojat haluavat jatkaa leppoisia poikavuosiaan kasvamatta aikuisiksi. Nuoret miehet alkavat rettelöidä Kishiwadan kaduilla jatkuvasti etsien tilaisuutta päästä tappelemalla osoittamaan omaa erinomaisuuttaan, nokkeluuttaan ja voimiaan. Ryiko ei pidä opiskeluaikaisen rakkaansa Riichin uudesta agressiivisestia harrastustoiminnasta. Varsinkin Riichin tavattua lapsuudenaikaisen rakastettunsa Nahomin, alkaa Riichin ja Ryokon suhde olla vaakalaudalla.


Innocent Blood on moniiin muihin Miiken elokuviin verrattuna rauhallisempi ja vähemmän kaoottinen. Mukana on kuitenkin runsaasti ahkerasti työskentelevälle ohjaajalle tyypillisä piirteitä. Rauhaton editointi ja usein omaperäisyyttä hakevat kuvakulmat ovat vahvasti läsnä antamassa elokuvalle miikemäistä ilmiasua. Mukana on myös muutamia rajuhkoja väkivaltajaksoja. Vaikka ne ovat Miiken mittapuun mukaan varsin kesyjä, ikään kuin harjoituksia tulevia koitoksia varten, niissä on kuitenkin ohjaajalle tyypillistä perusnihilististä väriä. Väkivalta on luonteeltaan huomattavasti realistisempaa kuin monissa muissa Miiken elokuvissa. Toiminta ja väkivalta eivät muutoinkaan ole tarinan ydin vaan väkivaltaisuuksien merkitys on tapahtumamiljöön kuvantaminen kontekstissaan sekä henkilöhahmojen kehittymisen tai kehittymättömyyden ilmentäminen. Elokuva on jaettu vuodenaikojen mukaan kahteen osaan: kesään ja talveen. Näissä on varsin erilaiset perspektiivit tapahtumiin, ja osioiden nimet voisi aivan yhtä hyvin olla tytöt ja pojat.


Hyvän tarinan perustekijöinä usein mainitaan siinä esiintyvien henkilöhahmojen kehityskertomus ja muuttuminen ihmisinä tavalla tai toisella. Innocent Bloodissa keskeisenä tekijänä sen sijaan on tiettyjen henkilöiden kyvyttömyys tai haluttomuus kasvaa ihmisinä ja kohdata aikuisuus siihen liittyvine vastuuntuntoineen. Nuorukaiset sen sijaan haluavat toimia spontaanisti omien mieltymystensä mukaisesti kanssaihmisistä välittämättä ja tekojensa mahdollisesti aiheuttamia seuraamuksia pohtimatta.  Tarinan teini-ikäiset ovat kuitenkin pohjimmiltaan hyviä ja sympaattisia hahmoja, joiden tulevaisuus vasta ratkaisee, millaisia ihmisiä heistä isoina tulee.


Kaikesta huolimatta Innocent Blood on pohjimmiltaan kehityskertomus, jossa nuorukaiset etsivät omaa paikkaansa yhteiskunnassa. Runsaasti humoristisia elementtejä sisältävän tarinan kuljetus on jäntevää ja hallittua. Taidokkaasti filmille vangitut Osakan maalaismaisemat on olennainen osa elokuvan miljöötä ollen luomassa tarinan ominaisilmettä ja tunnelmaa. Innocent Blood on huomattavasti rauhallisempi ja vähäverisempi kuin Miiken tunnetummat ja ylistetymmät teokset kuten Dead Or Alive -trilogia tai Ichi The Killer. Draamana se on kuitenkin mainio ja valitettavan vähälle huomiolle jäänyt aliarvostettu teos. Miiken mittapuun mukaan Innocent Blood on varsin lämminhenkinen ja koskettava ihmiskuvaus.


Myöhemmin Miike jatkoi tarinaa ohjaamalla elokuvasarjaan vielä kolmannen osan Young Thugs: Nostalgia (1998). Nostalgia oli oikeammin sanottuna esiosa, joka seurasi Riichin varhaisia vaiheita.










Kuva:

"How many times do I have to learn that I've made a mistake only when it's too late?"


Anamorfinen kuva (1.78:1) on varsin pehmeä ja rosoinen. Paikoitellen kuvassa on havaittavissa filmistä peräisin olevia naarmuja ja muuta roskaisuutta. Värit toistuvat kuitenkin varsin hyvin ja luontevasti. Muutamissa kohtauksissa on myös havaittavissa lievää ääriviivojen korostusta. Kaiken kaikkiaan kuva on keskivertoa heikompi.







Ääni:

Alkuperäiskielinen japaniksi puhuttu ääniraita löytyy kahtena miksauksena. Dolby Digital 2.0 -miksaus on äänimaisemaltaan selkeä ja luonnollinen. Dolby Digital 5.1 -versio antaa huomattavasti enemmän bassoa, mutta muuten sitä ei voi kehua. Monikanavamiksaus on keinotekoisesti luotu, ja kaikki kanavat toistavat miltei samaa ääntä. Näin ollen todellisesta tilantunnusta ei voida puhua. 2.0 surround -versio on tässäkin suhteessa parempi valinta. Muutenkin 5.1 -versio kärsii häiritsevistä suhinoista ja äänen säröytymisestä. Mikäli elokuviin halutaan todellakin tehdä uusi monikanavaäänimiksaus, vaatii se huomattavasti enemmän työtä kuin tämän eteen on tehty. Tällaisenaan 2.0-äänet on ehdottomasti suositeltava valinta.  






Lisämateriaali:

Lisämateriaalivalikoima levyllä on varsin suppea. Ohjaaja Takashi Miiken haastattelu (17 min.) on varsin mielenkiintoinen. Miike kertoo moninaisia elokuvan tekemiseen liittyviä seikkoja ja taustoja. Miike myös pohdiskelee syitä, miksi suostui Young Thugs elokuvan ohjaajaksi. Osaka History and Culture on lyhyt katsaus Japanin historiaan erityisesti Osakan saaren näkökulmasta. Lisäksi mukana on alkuperäinen elokuvatraileri sekä lyhyitä bio- ja filmografioita.




Yhteenveto:


Takashi Miiken kuvaus aikuisten kylmän väkivaltaiseen maailmaan kasvavista nuorukaisista on kiehtova kasvukertomus. Rasavillit nuorukaiset eivät erityisemmin kaihoa aikuisuuden vastuullista elämää, vaan mieluummin jatkaisuvat opiskeluaikana tutuksi tullutta huoletonta kirmailua. Innocent Blood on normaalia rauhallisempi ja verettömämpi elokuva Miiken ohjaukseksi, mutta draamana kiehtova kokonaisuus. Aivan veretön ei Innocent Blood suinkaan ole, ja vaikka ketään ei varsinaisesti tapetakaan, on mukana muutamia ilkeähköjä kohtauksia.
Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 2.0, Dolby Digital 5.1
Tekstitys: 
Bonukset: 
Haastattelu Takashi Miike Osakan historia ja kulttuuri Bio/Filmographies.
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016