Alkuperäinen nimi: 
You`re Next
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
94
You`re Next
Jussi U. Pellonpää, Ke, 13/11/2013 - 00:00

Elokuva
Missourin jylhissä korpimaisemissa mukavaa perheviikonloppua viettävien varakkaiden Davisonien hauskanpito muuttuu yhdellä iskulla haudanvakavaksi, kun pihamaalle ilmaantuu kirvein ja jalkajousin aseistautuneita eläinmaskisia murhamiehiä. Taloon linnoittautuneet eloonjääneet yrittävät kaikin mahdollisin keinoin puolustautua tunteettomia tappajia vastaan, mutta sisäpiirissäkään kaikki eivät ole sitä, miltä ensi alkuun näyttävät.

Jo 2011 valmistunut ja festivaaleilla ympäri maailmaa ihastusta kerännyt, mutta vasta nyt laajaan levitykseen päässyt, Adam Wingardin ohjaama ja tämän luottokynäilijän Simon Barrettin kirjoittama You`re Next on kiukkuinen ja raaka invaasiojännäri, survivaaligenren konventioita kekseliäästi hyötykäyttävä monsterimuhennos, joka ei piilottele iskujaan kuvan ulkopuolelle. Yhtä lailla kuin touhussa on kysymys groteskeista hengiltäotoista ja piinaavaksi kiristyvästä jännityksestä, hommaan on uutettu mukaan myös kalmansynkkää huumoria, jonka tarkoitus ei suinkaan ole keventää tunnelmaa, vaan päinvastoin: veriset tapot esitellään niin innostuneen yksityiskohtaisesti, että tehokas tunnelma purkautuu katsomossa hermostuneena hihityksenä. Hyökkäyksen todellista motiivia arvuutellessaan katsoja saa hypähdellä istuimellaan Wingardin viljellessä tasaisen tappavaan tahtiin shokkeja ja julmuuksia. Wingard ja Barrett kuuluvat molemmat kollektiiviin nuoria ja eri toten kauhusta kinnostuneita elokuvantekijöitä, joiden hengentuotoksista ollaan saatu maistiaisia sellaisissa horror-antologioissa kuten V/H/S, V/H/S 2 ja The ABCs of Death.

Samaa aihepiirä on käsitelty vuosikymmeniä lukuisissa eri tyylilajeissa sotilaiden puolustaessa linnoitustaan ylivertaista vihollista vastaan, cowboyden taistellessa eloonjäämisestään joko intiaanien tai rosvojoukkojen kanssa aina kaiken maailman kylähulluihin ja zombeihin saakka. Genren tunnetuimpia, ja useasti nykyaikaistettujakin esityksiä ovat ainakin George A. Romeron zombieklassikko Night of the Living Dead (1968) jatko-osineen, Sam Peckinpahin hurmeinen Olkikoirat (Straw Dogs, 1971, remake 2011), Wes Cravenin sadistinen The Last House on The Left (1972, remake 2009), Fred Waltonin piinaava Kun tuntematon soittaa (When a Stranger Calls, 1979, remake 2006), Michael Haneken kipeän brutaali Funny Games (1997, remake 2007), David Fincherin vauhko Panic Room (2002), Marcus Dunstanin julman kekseliäs ja asetelman päälaelleen kääntävä The Collector (2006), Bryan Bertinon tyrmäävän tyly The Strangers (2008) sekä viimeisimpänä James DeMonacon futuristisia aineksia juttuun sekoittanut Puhdistuksen yö (The Purge, 2013).

Pääpointti lajityypin elokuvissa on, että puolustautuessaan hyökkäyksen kohteilla on moraalinen oikeus ja jopa velvollisuus käyttää kaikkein kammottavimpiakin keinoja pysäyttääkseen tunkeilijat, oli näiden motiivi invaasioon sitten mikä tahansa, sillä koti on pyhä paikka. Samaa sokeaa oikeutta jakaa myös You`re Next, ja vaikka tohina tuntuukin tutulta, juttuun on ympätty tarpeeksi kiehtovan kieroja koukkuja.

Tukulle ainakin vielä tuntemattomampia näyttelijöitä on turha jaella palkintoja tulkinnoista, mutta jokainen osaa kyllä kirkua, korista ja kuolla riittävän näyttävästi. Päärooliin nousevat Sharni Vinsonin kotimaansa Australian takamailla tempun jos toisenkin oppinut ja hyökkäykseen puolustuksen sijaan uskova Erin, tämän Davisoneihin kuuluvaa poikaystävää Crispiania näyttelevä A.J. Bowen sekä tämän pikkuveljeä Felixiä esittävä Nicholas Tucci ja tämän tyttöystävän Zeen roolissa Wendy Glenn.

Yhteenveto
Julmuuksilla estottomasti mässäilevä raaka jännäri täyttää vaatimukset verenhimon sammuttamiseksi.
Parivaljakko Wingard/Barrettista tullaan kuulemaan vielä taatusti lisääkin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016