Ystävänpäivä
Päivi Kärkkäinen, Ke, 10/02/2010 - 00:00

Elokuva
Nimekäs ensemble-näyttelijäkaarti pitää huolen siitä, ettei Valentinuksen päivän juhlijoille suunnattu täsmätuote Ystävänpäivä ole hankala markkinoitava. Supertähtien lista on vaikuttava: niin Shirley MacLaine, Julia Roberts, Ashton Kutcher, Jessicat Alba ja Biel, Topher Grace, Anne Hathaway, Jennifer Garner, Patrick Dempsey, Jamie Foxx, Kathy Bates kuin Queen Latifahkin pistäytyvät pikkurooleissa elokuvassa, joka seuraa noin viidentoista henkilön edesottamuksia yhden ystävänpäivän aikana Los Angelesissa. Päivä, jolloin on oltava romanttinen vaikka väkisin, nostaa esiin parisuhteissa piilevät jännitteet, jotka purkautuvat eri tavoin, toiset sopuisammin, toiset kovemmalla rytinällä. Laajaa henkilögalleriaa yhden päivän aikana tarkkailevan romanttisen komedian selvä esikuva on Richard Curtisin sydämellinen joulutarina Rakkautta vain (2003), mutta Ystävänpäivästä puuttuu kaikki se aito lämpö ja huumori, joka teki Curtisin elokuvasta niin vallan viehättävän.

Varsinaista juonta Ystävänpäivässä ei juuri ole. Ohjaajakonkari Garry Marshall (Pretty Woman, Morsian karkuteillä, Prinsessapäiväkirjat 1 & 2) juoksuttaa kankaalle löyhästi toisiinsa liittyviä kohtauksia, joissa kaikenikäiset ja -näköiset rakkaudenkaipaajat kipuilevat joko rakkauden tai sen puutteen vuoksi. Katherine Fugaten hatara käsikirjoitus yrittää yhdistää henkilöitä toisiinsa kekseliäästi, mutta liitokset jäävät väkinäisiksi, eikä polkujen risteäminen ole luontevaa. Yhden ominaisuuden hahmoista on mahdoton kiinnostua, mutta kun julkimoita lappaa sisään ovista ja ikkunoista, ei roolihahmojen sielunelämän uskottavalla kuvauksella tunnu olevan niin väliäkään. Viimeistään loistavalla Rachel Getting Married -roolityöllään näyttelijäntaitonsa todistanut Anne Hathaway on joukosta ainoa, jonka esiintymistä ei miellä cameoksi. Muut tähdet piipahtavat lausumassa pari irtorepliikkiä enemmän oman julkisuuskuvansa kuin käsikirjoituksen kannattelemina.

Lähtökohdiltaan Ystävänpäivä on yllättävänkin kyyninen romanttinen komedia, kun otetaan huomioon, että alkutilanteessa elokuvan kaikki parisuhteet ovat enemmän tai vähemmän kriisissä. Genren ystäviä hyvitellään kuitenkin loppuratkaisulla, joka on takuuvarmasti kiiltävään paperiin kiedottu ja isolla vaaleanpunaisella rusetilla koristeltu. Hollywoodin kepeä maailma, jossa yksi siirappinen one-liner riittää silottamaan suurimmatkin rypyt rakkaudessa, on toki kovin lohdullinen, mutta siitä ei kuitenkaan pääse mihinkään, että elokuvakokonaisuus on poikkeuksellisen höttöistä hömppää, josta on vaikea löytää mitään rakastettavaa tai mieleenpainuvaa. Muutaman hupaisan irtovitsin varaan rakennetut kohtaukset kulkevat kevyesti ja lipsuvat mielestä sen paremmin muistijälkiä kuin suuria tunne-elämyksiäkään jälkeensä jättämättä.

Yhteenveto
Hattaramaakari Garry Marshallin treffileffaksi räätälöimä Ystävänpäivä on höyhenenkevyt ja persoonaton viihde-elokuva, jossa hankalatkin ihmissuhdesolmut saavat ylleen katarttisen sokerihuurteen. Elokuvan yli kahden tunnin kesto on yksiselitteisesti liikaa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016