Zookeeper
Jussi U. Pellonpää, Ke, 14/09/2011 - 00:00

Elokuva
Eläintenhoitaja Griffin Keyes (Kevin James) on jo vuosia ollut pidetty työntekijä Massachusettsin Franklin Parkin eläintarhassa. Muhevasta ja kiltistä miehestä tykkäävät työtoverit, asiakkaat ja ennen kaikkea eläimet, jotka pitävät Griffiniä yhtenä laumastaan. Romantiikan saralla Griffiniä on kerran kohdannut onni ääripinnallisen Stephanien (Leslie Bibb) muodokkaassa muodossa, mutta suhde päättyi kesken noloksi mennyttä kosintaa miehen matalaan tulotasoon.

Viisi vuotta myöhemmin mahdollisuus isompiin rahoihin ja paluun Stephanien kylkeen aukeaisi uuden työpaikan muodossa velipojan autoliikkeessä, mutta tarhan todelliset tähdet ovat asiasta eri mieltä. Eläimet päättävät rikkoa ikiaikaista hiljaisuuden sääntöä ja puhua Griffinille järkeä ja opettaa tälle riiaamisen alkeet faunan tapaan. Apuaan tarjoavat muun muassa gorilla Bernie (Nick Nolte), apina Donald (Adam Sandler), leijonapariskunta Joe ja Janet (Sylvester Stallone ja Cher), karhu Jerome (Jon Favreau), kirahvi Mollie (Maya Rudolph), norsu Barry (Judd Apatow) sekä nimetön sammakko (Don Rickles), jotka kaikki opettavat lajeilleen ominaisia menetelmiä hurmata vastakkainen sukupuoli. Apuaan ongelmaan tarjoaa myös eläintarhan mukava eläinlääkäri Kate (Rosario Dawson), joka antaa Griffinille mahdollisuuden tehdä Stephanie mustasukkaiseksi, mutta huomaakin oman sydämensä takovan aivan uuteen tahtiin.

Frank Coracin ohjaama höpsötys ei varsinaisesti ärsytä, mutta sen yksisoluinen tarina todellisen rakkauden löytämisestä ei sisällä yhtäkään yllätystä, jos ei sellaiseksi sitten laske ykskaks höpöttämään puhkeavia elukoita.
Mahdollisuuksia toimivaankin komiikkaan olisi yllin kyllin, mutta aivan liian usein Coraci ratkaisee dilemmat fyysisillä kikoilla pistäen Kevin Jamesin kompuroimaan, kaatuilemaan ja iskemään päänsä milloin mihinkin esteeseen banaaninkuori-metodeilla.

Käsikirjoitusta kevyeeseen koko perheen hömppään ovat olleet rustaamassa Nick Bakay, Rock Reuben, Kevin James, Jay Scherick ja David Ronn, ja kokonaisuus vaikuttaa vahvasti tuottajanakin toimineen ja Coracin kanssa yhteistyötä ennenkin tehneen Adam Sandlerin hylkäämältä projektilta. Hilpeämpiä hetkiä tarjoillaan eläinten opettaessa ihmistä käyttäytymään hurmausaikeissa kuin ne itse, karhujen näyttäessä karjumisen mallia, susien opettaessa oman alueen merkitsemistä ja simppelin sammakon näyttäessä omat konstinsa pullistelusta.
Lopputuloksen ennalta arvaamiseen ei kuitenkaan tarvita yliluonnollisia kykyjä tai kristallipalloa.

Telkan hassusta Kellarin kunkku -sarjasta (King of Queens, 1998-2007) tuttu Kevin James on symppis ilmestys, mutta mies on valahtanut kakkosluokan koomikoksi siirtyessään valkokankaille. Ihananaisen Rosario Dawsonin ohella Leslie Bibb klaaraa vaatimattoman roolinsa passelisti, vaikka jäävätkin joka käänteessä liikaa röyttyävän Jamesin varjoon. Sivummalla Jamesin työkavereina nähdään nykyään joka puolelle tunkeva rääväsuu Ken Jeong ja läpikävelyroolissa Donnie Wahlberg. Stephanien uutta poikaystävää ja Griffinin nemesistä näyttelee vaatimattomin tuloksin jenkkien Pelkokertoimen jäyhä juontaja Joe Rogan.

Nimekkäät ääninäyttelijät menevät lähinnä hukkaan huolimattomasti digitoituina elukoina, joiden suun liikkeet ja huulisynkka olisivat tehneet vaikutuksen ehkä kymmenen vuotta sitten, mutta eivät enää. Eniten esille nousevat karismalla kähisevä Nick Nolte, raivostuttavasti kirkuva Adam Sandler ja metodejaan tutusti mutiseva Sylvester Stallone. Ainoaksi plussaksi voisi nostaa suomalaisen dubbauksen puuttumisen.

Rupert Gregson-Williamsin score jää pahasti taustalle Coracin täyttäessä jokaisen tyhjän hetken äänekkäällä popmusiikilla, joista jotkut osuvat kohdalleen, jotkut eivät. Musaraidalla metelöivät muun muassa stadiontason AOR-akti Boston (More Than a Feeling, Smokin`), Meatloaf (Two Out of Three Ain`t Bad), herkistelyhetkiin sovitetut Earth, Wind and Fire (Boogie Wonderland), The Commodores (Easy) ja näihin juttuihin aina pakollinen Barry White (You're the First, the Last, My Everything ). Tanakammat palat tarjoilevat Mötley Crüe (Kickstart My Heart), EMF (Unbelievable) ja Quiet Riot (Cum On Feel the Noize).

Yhteenveto
Höveli kevytkommellus voi huvittaa keskenkasvuisia, mutta romanttista deittileffaa etsivien kannattaa valita joku muu esitys.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016