Alkuperäinen nimi: 
23 Walks
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2020
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
102
23 Walks - Vielä kerran
Jussi U. Pellonpää, Pe, 18/11/2022 - 07:30

Elokuva

Dave (Dave Johns) on eläkkeellä oleva hoitaja, jonka päivät täyttyvät kävelylenkeistä kotikaupunkinsa Lontoon puistoisssa rakkaan saksanpaimenkoira Tillyn kanssa. Yhdellä näistä vastaan tulee niin ikään kuudenkympin rajapyykin jo ylittänyt Fern (Alison Steadman) terrierinsä Henryn kanssa. Ensimmäinen kohtaaminen synnyttää kitkaa, koska Dave antaa huomattavasti Henrya kookkaamman ja villimmän Tillyn juosta vapaana, joka herättää Fernissä huolta. Omia taakkojaan kantavat aikuiset ihmiset huomaavat kuitenkin välillään jotain muutakin yhteistä kuin vain rakkauden koiria kohtaan, ja ystävyys alkaa pikkuhiljaa syventyä kiintymykseksi.

Me koiranomistajat olemme eri rotua kuin muut. Osa meistä juoksuttaa parhaan ystävänsä aamuin illoin vain sen pakollisen matkan ja ajan, kun taas toiset ottavat karvaturrin mukaan kaikkialle, mihin se vain on mahdollista. Ja vaikka näillä reissuilla kaikki nelijalkaiset eivät aina tule toimeen keskenään, meidän kävellyttäjien välillä on jokin näkymätön side ja ymmärrys, kuulumme samaan laumaan.

12 vuotta on kulunut ohjaaja Paul Morrisonin edellisestä elokuvasta Little Ashes. Miehen uusin, aikuisesti ajatteleva romanttinen draama 23 Walks - Vielä kerran kertoo kahden elämän eri tavoin kolhiman aikuisen ihmisen rakkaustarinan. Pelkkää sokeria ei matka uuteen mahdollisuuteen kuitenkaan ole, sillä kummankin historiasta löytyy asioita, jotka ovat jääneet vielä selvittämättä. Kauniisti hidas ja henkilöihinsä herkyydellä keskittyvä kerronta tuo mieleen brittimestarit Mike Leigh´n ja Ken Loachin hienot teokset, tosin ilman jälkimmäisen kärkevää sosiaalikommentaaria. Kumpikin suvereeni päätähti onkin nähty edellä mainittujen tekijöiden teoksissa. Kuten elokuvan nimikin vihjaa, se jakaantuu 23. eri kohtaamiseen.

David Katznelsonin kameratyöskentely tukee Morrisonin kerrontaa, keskittyy paitsi henkilöihinsä, nostaa hienosti esille myös toisiinsa ja ympärillä oleviin ihmisiin reagoivien koirien näkökulman antaen näille mainion persoonallisuuden.

Alison Steadman ja Dave Johns ovat brittielokuvan varmoja veteraaneja, eikä ensimmäistäkään väärää ilmettä, liikettä tai reaktioita tapahtumiin nouse esille. Kaksikon synkka on täydellisesti kohdillaan ja roolien ymmärrys ja tulkinta tulee kokemuksesta, josta aistii eletyn elämän. Tärkeissä sivrooleissa nähdään Marsha Millar (Marcy), Bob Goody (George), Natalie Simpson (Donna) ja Graham Cole (Jimmy). Tillyn ja Henryn rooleissa nähtävät mainiot Sheila ja Dennis ansaitsevat hekin tulla mainituiksi loistavista roolisuorituksistaan.

Yhteenveto

23 Walks - Vielä kerran on aikuinen elokuva aikuisille katsojille. Hymyjen ja kyynelten läpi kerrottu kaunis ja traagisuudessaankin rehellinen kuvaus rakkaudesta, joka ei katso ikää.

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016