Alkuperäinen nimi: 
American Made
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2017
Valmistusmaa: 
Näyttelijät: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
115
American Made
Jussi U. Pellonpää, To, 07/09/2017 - 10:43

Elokuva

On vuosi 1978 ja kylmä sota käy kuumempana kuin koskaan. TWA-lentoyhtiön pilotti Barry Seal (Tom Cruise) on keksinyt hyvän tavan tehdä lisätienestejä salakuljettamalla kuubalaisia sikareita Yhdysvaltoihin, mutta mahdollisuus todella suuriin tuloihin tulee, kun CIA:n joka puolella kommunistien salaliittoja näkevä operatiivi Monty ”Who the fuck is” Schafer (Domhnall Gleeson) ottaa mieheen yhteyttä ja pyytää tätä valtion palvelukseen. Pian Seal lentelee ympäri Etelä-Amerikkaa kuvaten kaikkea mahdollista kommunismilta haisevaa, noutaa samalla tietoja kapinallisista kenraali Manuel Noriegalta (Alberto Ospino) ja päätyy lopulta myös yhteistyöhön kolumbialaisen yksityisyrittäjä Bablo Escobarin (Mauricio Mejia) kanssa. 1980 luvun alkuvuosina Seal on mukana jokaisessa mahdollisessa vallankumouksessa ja isossa roolissa kasvattamassa Medellinin huumekartellin kasvua, kuljettaen Yhdysvaltain ja Etelä-Amerikan välillä niin rahaa, huumeita, aseita kuin ihmisiäkin, mutta liian monelle kilpailijalle yhtäaikainen työskentely on myös äärimmäisen vaarallista.

Doug Limamin ohjaama ja Gary Spinellin kirjoittama American Made on todellisiin tapahtumiin pohjaava kiihkeävauhtinen toimintajännäri. Rakenteeltaan hiukan Martin Scorsesen hektisiä krimikronikoita muistuttava, provokatiivinen ja lakonisesti tapahtumia suoraan katsojalle kommentoiva faktafiktio, jonka perinteistä elokuvakerrontaa kaihtava tyyli viihdyttää vinosti virnistellen. American Made puree jokaista kättä, ei ole kenenkään puolella ja puhuu asioista ja ihmisistä oikeilla nimillä, mutta mistään komediasta ei kuitenkaan ole kysymys, vaan paikoin täysin älyttömiltä kuulostavasta tapahtumaketjuista, jonka pelottavin puoli on se, että ne ovat totta.

Teknisesti huikean hyvän näköisen elokuvan lukuisat lentokohtaukset edustavat alansa huippua ja muutenkin Limanin liki tuleva tyyli kantaa läpi mustan huumorin kyllästämän kujanjuoksun.

American Made on alusta loppuun Tom Cruisen elokuva. Liki jokaisessa kuvassa näkyvä Cruisen vetää rennon röyhkeän roolin oman elämänsä antisankari Sealina, rikollisena, jota kuitenkin sympatiseeraa ja jonka kohtalosta välittää, sillä ympärillä on vielä sadasti vaarallisempiakin tyyppejä. Näkyvimmissä sivurooleissa ovat aina varman Domhnall Gleesonin lisäksi Sarah Wright Barryn Lucy-vaimona, Caleb Landry Jones tämän edesvastuuttomana veljenä J.B.:nä, Alejandro Edda kartellin yhdysmiehenä Jorge Ochoana ja Jesse Plemons Sealin loppupeleissä melkein kokonaan omistaman Menan kaupungin sheriffi Downingina.

Yhteenveto

Kireä trilleri irvistelee suden lailla ja tykittää tylyjä tapahtumia kankaalle kiihtyvällä tahdilla, piirtäen kitkerän kuvan historiasta, jolloin maailmaa johtivat vaaralliset ihmiset. Onneksi nykyään valtioiden johtajina toimivat sentään hiukan edesvastuullisemmat päälliköt (tähän ironinen hymiö).

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016