Aquaman and the Lost Kingdom
Jussi U. Pellonpää, Ke, 20/12/2023 - 21:42

Elokuva

Vuosia on kulunut siitä, kun Aquaman (Jason Momoa) pelasti Atlantiksen petollisen veljensä Ormin (Patrick Wilson) kynsistä. Nyt hän yrittää tasapainoilla Atlantiksen kuninkaan ja siviilimimänsä Arthur Curryn isäarjen rooleissa, mutta varjoissa vaanii kostoa huutava Black Manta (Yahua Abdul-Mateen II), joka saa käsiinsä mystisen artefaktin, jolla voi tuhota paitsi merenalaisen valtakunnan, myös koko maailman. Aquaman joutuu pyytämään apua Ormilta, joka myös kantaa katkeruutta kohtalostaan.

DC Comicsin menestyneimmäksi supersankarielokuvaksi kohonneen Aquamanin (2018) ohjannut James Wan palaa puikkoihin moneen kertaan eri syistä viivästyneessä jatko-osassa Aquaman and the Lost Kingdom.

Vaikka Aquaman 2 onkin tavallaan merkityksetön elokuva jatkumolle, sillä se päättää Zack Snyderin aloittaman DC-universumin, jonka tulevaisuus on nyt uuden johtajan, James Gunnin, käsissä, julkaisupakon ymmärtää, sillä yhtiö haluaa edes osan yli 200 miljoonan dollarin budjetista takaisin. Näyttävästä esillepanostaan huolimatta touhu on paikoin aivan mahdottoman lapsellista tuotanto-ongelmien näkyessä joka asian puhkiselittämisenä. Mutta tarjoaahan villin värikäs ja vauhdikas elokuva juurikin sitä, mitä siltä odottaa sopiikin. Paikoin tehosteista tyystin tukkoon tupattu yhdistelee kaikkea mahdollista aina Star Warseista Sormusten herroihin, heitellen joka väliin humoristista läppää ja äkkikäänteitä. Sanomana on edellisen elokuvan tapaan ympäristökysymykset ja ilmaston lämpeneminen.

Rennon meiningin takana on pääasiallisesti nimirooliin mainiosti istuva, käsikirjoitukseenkin osallistunut Jason Momoa, jonka poikamainen rehvakkuus ja koominen tilannetaju tekee hahmosta sympaattisen vääräleuan. Yhtä lailla osuvia yksrivisiä on riittänyt ensimmäisen elokuvan pahikselle, Patrick Wilsonin Ormille, jonka hapan suhde veljeensä keskellä kohtalokasta kilpajuoksua tuo hetkittäin mieleen paitsi Marvelin Thorin ja Lokin, myös vanhan kasariklassikon 48 tuntia (1982). Maineensa oikeusjutullaan Johnny Deppia vastaan tuhonneen Amber Heardin roolia Arthurin vaimona Merana on supistettu rankalla kädellä. Mukana ovat myös ensimmäisestä elokuvasta tutut Randall Park, Dolph Lundgren sekä Nicole Kidman.

Yhteenveto

Aquaman and the Lost Kingdom päättää DC:n Snyderverse-aikakauden rytinällä, mutta vain tulevaisuus näyttää koittaako vielä joskus Vesimiehen aika.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016