Bayoneta - Viimeinen isku
Jussi U. Pellonpää, To, 29/11/2018 - 07:42

Elokuva

Menneisyydessään tragedian kokenut meksikolaisnyrkkeilijä Miguel “Bayoneta” Galindez (Luis Gerardo Méndez) on päätynyt Suomen Turkuun, missä koti-ikävää ja traumoja pugilisti turruttaa varsin tutuin keinoin, juomalla viinaa. Räntäsateiden ja pakkasten keskellä harmaa arki kuluu Jyrkin (Ilkka Koivula) salilla isosta matsista haaveilevaa Retua (Joonas Saartamo) treenaten, illat kapakassa tiskin takana istuvaa Saritaa (Laura Birn) jututtaen. Miguelin entinen valmentaja Denis (Brontis Jodorowsky) yrittää kaitseta suojattiaan kaikin mahdollisin tavoin, mutta ennen pitkää miehen on astuttavaa kehään ja kohdattava paitsi paha vastustaja, myös omat demoninsa.

Kyzza Terrazasin ohjaama suomalais-meksikolainen yhteistyöelokuva Bayoneta - Viimeinen isku ottaa Suomen synkän talven ja allegoriset ahtojäät masentuneen mielen metaforiksi, ja maalaa kankaalle paikoin vahvan, paikoin horjuvan läpivalaisun, jonka soundi on suruista tehty.
Ahdistavan atmosfäärin ohella myös Guillermo Garzan käsivaralla tallentamat kuvat ovat vahvan symbolisia, yksinäisyyden kumartaan painaman päähenkilön seisoessa useampaankin otteeseen reunalla. Myös viimeisen kuvan voi jokainen ymmärtää tavallaan.

Kokonaisuus ei kuitenkaan pysy täysin kasassa, eikä se kasva osiensa summaksi. Epätasaisuudestaan huolimatta Bayoneta - Viimeinen isku osuu tavoittaa kuitenkin jotain perin suomalaista, osuu useampaankin hermopäätteeseen ja toimii toivottavasti hyvänä päänavauksena useammallekin kansainväliselle yhteistuotannolle.

Luis Gerardo Méndez tekee pääroolissa Miguelina vahvaa työtä olemalla yhtä aikaa sekä järkkymätön että herkkä. Kulttiohjaaja Alejandro Jodorowskyn poika Brontis Jodorowsky maalaa niin ikään todenperäisen hahmon valmentaja Denisin roolissa. Kotimaan komeljanttareista eniten esille nousevat Ilkka Koivula velkakierteessä kituvana Jyrkinä, Joonas Saartamo suuripuheisena Remuna sekä Laura Birn lähikuppilan Saritana, jonka kanssa Miguel yrittää rakennella haurasta suhdetta. Ville Virtanen piipahtaa kuvissa kehätoimittaja Jaakkona ja Miriam Balderas on Miguelin ex-vaimo Erika.

Yhteenveto

Ei nyt mikään täystyrmäys, mutta vahvasti todellisilta tunnetiloilta tuntuva pugilistidraama, jossa kehäneliö on koko elämän kokoinen.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016