Blinded by the Light
Jussi U. Pellonpää, To, 07/11/2019 - 07:24

Elokuva

On vuosi 1987 ja englanti kituu rautarouva Maggie Thatcherin komennossa. Lutonissa asuva 16-vuotias pakistanilaistaustainen Javed (Viveik Kalra) kipuilee aikuisuuden kynnyksellä. Arki on täynnä rasismia, kaikesta on pulaa ja kotonakin töistään kenkää saanut isäukko Malik (Kulvinder Ghir) hyvin harvoin hyvällä päällä. Javed haluaisi vain kirjoitella runojaan kaikessa rauhassa, mutta koulukin tuntuu olevan nuoren miehen haaveita vastaan. Vaan kaikki muuttuu, kun Javed tutustuu ystäviensä kautta Bruce Springsteenin musiikkiin. Kuin taikaiskusta Javed tuntee Pomon laulujen sanoman omakseen, aivan kuin kaukana valtameren takana asuva artisti puhuisi hänen sanoillaan, eikä aikakaan kun hän löytää myös oman äänensä.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Gurinder Chandha löi läpi suuren yleisön tietoisuuteen elokuvallaan Parempi kuin Beckham jo vuonna 2002 eikä vertauksilta tuohon symppikseen kasvukertomukseen voi välttyä, Blinded by the Lightin ollessa kuin temaattinen jatko-osa. Kummassakin kun ulkopuoliseksi itsensä tunteva nuori löytää harrastuksen kautta itsensä ja saamaan arvostuksen muidenkin silmissä.

Chandhan itseään Springsteenin superfaniksi nimittävän ja tämän keikkoja yli 150 kertaa nähneen journalistin Sarfraz Manzoorin muistelmateoksen "Greetings from Bury Park - Race. Religion. Rock 'N' Roll." pohjalta adaptoima kasvutarina on myös ajankuvaltaan onnistunut, värimaailmaansa myöten realistinen aikamatka 30 vuoden takaiseen Englantiin, jonka musaraidalla kuuluu lukuisat aikalaisbiisit ja tietenkin Pomo.Harvakseltaan biisejään elokuvantekijöiden käyttöön antava Springsteen yllätti kaikki tarjoamalla leffaan tusinan hittejään, mukaan lukien mm. Dancing In the Dark, The River, Badlands, Thunder Road, Hungry Heart, The Promised Land, Born To Run sekä tietenkin nimikkobiisi Blinded by the Light. Harvinaisuuksiksi voidaan laskea The Riverin ensimmäinen liveveto No Nukes-konsertissa vuodelta 1979 sekä akustinen versio The Promised Landista vuodelta 2014. Chandha visualisoi musiikin kuviksi ja syöttää valkokankaalle tekstinpätkiä, joiden kautta Javedin voimaantuminen kasvaa konkreettiseksi kokemukseksi.

Viveik Kalra on pääroolissa Javedin raikas ja sympaattinen saaden hyvän vastavoiman Malik-isää aidosti esittävältä Kulvinder Ghirilta. Myös sivuroolit ovat taiten täytettyjä. Meera Ganatra on äiti Noor, Hayley Atwell Javedin koulun uusi äidinkielenmaikka, Aaron Phagura ulkopuolisuuden hyvin ymmärtävä ystävä Roops, Dean-Charles Chapman paras kaveri Matt ja Nell Williams sydämen valittu Eliza. Ronak Singh Chadha Berges on Javed 10-vuotiaana ja David Hayman naapurin sotaveteraani, Javedia kannustava herra Evans.

Yhteenveto

Kokonaisuutena herkkä ja koskettava Blinded by the Light on niitä elokuvia, joita huomaa katselevansa koko ajan hymyillen. Musiikilla kun on parantava ja elvyttävä voima.

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016