Alkuperäinen nimi: 
Chen mo de zheng ren
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2019
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
94
Bodies at Rest
Jussi U. Pellonpää, Pe, 22/01/2021 - 08:19

Elokuva

Jouluaatto Hong Kongissa. Ulkona on nousemassa myrsky, mutta kaupungin ruumishuoneella on hiljaista. Samaan aikaan kun henkilökunta oikeuslääkäri Chenin (Nick Cheung) johdolla valmistautuu juhlan viettoon, ovesta tunkee sisään kolme jouluisasti naamioitunutta, mutta pahaa miestä aseet käsissään. Rikolliset haluavat kymmenien kalmojen keskeltä jotain, mutta Chenillä ja hänen työtovereillaan ei ole aikomustakaan suostua näiden vaatimuksiin.

Jouluaatto, iso rakennus, jossa pieni ryhmä ihmisiä, sekä sakki tunkeilevia tappajia, joilla pahat mielessä. Tuntuuko tutulta?

Ennen ensi kesää ja Luokkakokous 3:sta valkokankaille saapuu Renny Harlinin 21. kokopitkä, viime vuonna kiinalaisella rahalla valmistunut toimintapätkä Bodies at Rest, on tekijältään kuin askel taaksepäin, paluu kohti parempia aikoja ja parempia elokuvia. Sellaisia kuten Die Hard 2 - vain kuolleen ruumiini yli 2 (1988), Cliffhanger - kuilun partaalla (1993) ja uran kruunu, The Long Kiss Goodnight (1996), joiden tasolle ei kuitenkaan nyt päästä, vaikka muuten tiukaksi puristettu (94 minuuttia) Bodies at Rest toimii vallan ilman haukotuksia, actioniahan Harlin on aina osannut tehdä.

Elokuvan alkuperäinen nimi on sinällään ironinen, sillä elävien ihmisten lisäksi myös ruumiit saavat rumaa kyytiä. Hektisen kovapanostuksen ja monilla eri työkaluilla ja kättä pidemmillä tapahtuvien pahoinpitelyjen tuiskeessa logiikka on paikoin kovilla ja mäiskeen hämmästyttävin artefakti onkin tohtori Chenin silmälasit, joiden päässä pysyminen ja kestävyys ovat käsityskyvyn ylittäviä. Yllättävä fantasiajakso taas tuntuu lisätyn kokonaisuuteen vain siksi, että kuviin saadaan ryminää laajemmalla skaalalla, ja peilien kanssa kikkailu tuo vahvasti mieleen John Wickin. Anthony Pun Yiu Mingin alituiseen liikkeessä pysyvä kamera ja Cheung Ka-fain tarkka editointi pitävät kiihkeimmätkin yhteenotot kuitenkin ymmärrettävinä ja myös hahmojen karakterisointi on pikkuisen erilainen kuin  toimintaelokuvissa yleensä. Muutaman omaperäisenkin käänteen, mutta myös niin käytetyn finaalin keksineen amerikkalaisen David Lesserin alkuperäisen käsikirjoituksen tapahtumat ovat Hong Kongiin siirtäneet Wu Mengzhang ja Chang You.

Nick Cheungin tohtori Chen ja Richie Jenin ”Joulupukki” ovat onnistunut vastavoimapari, yksinkertainen hyvä ja paha, joista kummankaan luonteenpiirteisiin ei kuulu periksiantaminen. Naisnäkökulmaa kuviin tuovat Zi Yangin lääkäriopiskelija Qiao Lin ja komiikkaa Shu-liang Man pyylevä vahtimestari, donitseja rakastava Jin-setä. Carlos Chan ja Jiayi Feng ovat kaksi muuta konnaa, Petteri Punakuono ja Tonttu.

Yhteenveto

Bodies at Rest on genressään kelvollinen esitys ja samalla todiste siitä, että Renny osaa yhä koordinoida toimintaa tarpeellisilla tehoilla, tarinassa tosin olisi saanut olla vähemmän joulua ja enemmän tolkkua.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016