Alkuperäinen nimi: 
Coda
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2021
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
112
Coda - kahden maailman välissä
Jussi U. Pellonpää, Ti, 29/03/2022 - 13:29

Elokuva

Ruby Rossi (Emilia Jones) on Coda-lapsi (child of deaf adults), eli perheensä ainoa kuuleva jäsen, kun taas isä Frank (Troy Kotsur), äiti Jackie (Marlee Matlin) ja poika Leo (Daniel Durant) ovat kuuroja. Perhe hankkii niukan elantonsa kalastajina Massachusettsin Gloucesterissa, missä Rubyn apu on päivittäisessä elämässä, niin kalastusreissuilla arvaamattomalla merellä kuin kommunikoinnin ja kaupankäynnin muiden kyläläisten kanssa äärimmäisen tärkeää. Valinnan aika tulee, kun koulun kuoron opettaja Herra V. (Eugenio Derbez) huomaa laulamista rakastavan tytön lahjat ja kannustaa tätä lähtemään opiskelemaan musiikkia, jota hänen oma perheensä ei koskaan pysty kuulemaan.

Vuoden 2019 upea elokuva Sound of Metal käsitteli kuulovammaisuutta realistisesta tulokulmasta, kun taas Siân Hederin ohjaama ja käsikirjoittama kolmen Oscarin (paras elokuva, sovitettu käsikirjoitus ja mies-sivuosa) Coda - Kahden maailman välissä katsoo aihettaan eri suunnasta. Coda - kahden maailman välissä siirtää alkulähteensä, Eric Lartigaun 2014 ohjaaman ranskalaiselokuvan Bélierin perhe tapahtumat maatilalta meren äärelle, joka tarjoaa dramaattisemman taustan tapahtumille ja niiden synnyttämille ratkaisuille.

Hederin tulkinta on kaikin puolin sympaattinen, vilpitön ja sydämellinen vaikeuksien kautta voittoon -tarina, valloittavasti näytelty ja oivilla opetuksillaan tärkeä tarina, mutta myös tavallaan yllätyksetön ja varman päälle pelaava elokuva, jollaisilla elokuva-alan palkintoja usein myös voitetaan. Sundancen leffafestareilta vuonna 2021 voittokulkunsa aloittanut elokuva osaa kuitenkin nousta myös odotusten yläpuolelle esittäen kuurot ihmisinä, joilta ei välttämättä puutu jotain, mitä meillä muilla on, vaan päinvastoin. Tärkeää on myös se, että Heder castasi elokuvaansa oikeasti kuuroja ihmisiä, kuten Kotsur, Matlin ja Durant ja antoi näiden hahmoille myös mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa.

Opettavaisen ja paikoin hauskan humoristisen, mutta myös sopivasti kyynelkanaviakin manipuloivan elokuvan voima on sen erinomaisissa näyttelijöissä, joista perheen äkkiväärää isää esittävä Troy Kotsur palkittiinkin ihan aiheesta henkilökohtaisella Oscarilla. Emilia Jones on äärimmäisen aito mahdottoman valinnan eteen joutuvana Rubyna, kuten on myös perheen äitiä esittävä Marlee Matlin, joka sai oman Oscarinsa jo vuonna 1987 elokuvasta Sanaton rakkaus. Ferdia Walsh-Peelo on Miles, Rubyn herkkä koulukaveri ja ihastuksen kohde, kun taas Eugenio Derbezin herra Villalobos, kuoron johtaja, tuo kuviin mukavaa huumoria.

Yhteenveto

Coda - kahden maailman välissä on varma veto illan leffaa valittaessa, symppis elokuva, koskettava kasvutarina pientä teiniromanssiakaan unohtamatta. Hyvän tuulen parituntinen, jonka seurassa maailma tuntuu taas hetken paremmalta.

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016