Alkuperäinen nimi: 
Sound of Metal
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2020
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
121
Sound of Metal
Jussi U. Pellonpää, To, 14/01/2021 - 21:43

Elokuva

Nelisen vuotta kuivilla ollut rumpali Ruben (Riz Ahmed) ja hänen tyttöystävänsä, kitaristi-laulaja Lou (Olivia Cooke), muodostavat hevimetalliduo Blackgammonin, joka rundaa ympäri Amerikkaa. Rento rockelämä kokee kuitenkin vakavan vastaiskun, kun Ruben saa kuulla lääkäriltään menettävänsä lopunkin kuulonsa, jos metelin keskellä eläminen ei muutu. Vanhojen, ja vaarallisten addiktioiden nostaessa taas päätään, Ruben päätyy hakemaan apua Vietnamin sodassa kuulonsa menettäneen Joen (Paul Raci) perustamasta hoitokodista, missä kuurouteen ei suhtauduta vammaisuutena.

Heti ensimmäiseksi hevi-ihmisille tiedoksi, että Darius Marderin ohjaama ja Derek Cianfrancen kanssa kirjoittama Sound of Metal EI ole elokuva metallimusiikista, vaikka raskaan rockin maailmaan sijoittuukin, vaan hieno, herkkä ja ajatuksekas kertomus ihmisistä ja muutoksen vaikeudesta. Samalla se on tärkeä ja informatiivinen puheenvuoro kuulovammaisuudesta ja hiukan itseironisestikin ylistys hiljaisuuden kauneudelle. Onnellinen ja täysipainoinen elämä kun ei ole yhdestä aistista kiinni. Marderin tarinan takana on Cianfrancen jo vuonna 2009 jälkituotantoon jämähtänyt dokufiktio Metalhead, jonka tosipohjainen tarina Jucifer -bändin Edgar Livengoodista ja Gazelle Amber Valentinesta on toiminut Sound of Metalin pohjapiirustuksena.

Ensimmäiseksi Sound of Metal ansaitsee tunnustusta äänisuunnittelustaan, joka tuo kuurouden eri asteet ja elementit elävästi esiin myös kuulevalle katsojalle. Teknisesti huikean hienon, detaljeissaan rikkaan äänityön takana on ollut myös suomalaisia ammattilaisia, kuten foley-nerot Heikki Kossi, Pietu Korhonen ja Kari Vähäkuopus. Daniel Bouquetin pitkälti käsivaralta operoima kamera tuo tapahtumat lähelle, joille rosoinen julkituonti antaa entistä enemmän tarttumapintaa. Mikkel E. G. Nielsenin taitava editointi kannattaa myös pistää merkille.

Vähintään yhtä hienoa on myös nähdä monien kovien kuvien vahvan sivuosamiehen Riz Ahmedin (mm. Four Lions (2010), Nightcrawler (2014), Jason Bourne (2016), Rogue One: A Star Wars Story (2016), Sistersin veljekset (2018), Venom (2018)) taidonnäyte Rubenina, mies kun tykittää pääroolissaan vähintään Oscar-ehdokkuuden arvoisen roolityön. Yhtä lailla kun ääniraita toimii katsojalle karttana Rubenin kokemaan maailmaan, myös Ahmedin fyysinen läsnäolo ja kehonkieli tekee tilanteesta täysin uskottavan. Tämän lähemmäksi ei kuurojen maailmaa ole elokuvissa ennen päästy. Olivia Cooke tekee niin ikään loistavaa työtä Louna, eikä pienemmistäkään sivurooleista ole mitään pahaa sanottavana. Lauren Ridloff on kuuroja lapsia opettava mukava Diane ja Mathieu Amalric Loun rikas isä Richard. Komea on myös Paul Racin veto Joena.

Yhteenveto

Koskettavan melankolinen, mutta myös uskoa tulevaisuuteen valava Sound of Metal on yksi viime vuoden hienoimmista draamoista joka avaa paitsi silmät, myös korvat kokemaan ympäröivä maailma eri tavalla.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016