Venom
Jussi U. Pellonpää, Pe, 05/10/2018 - 23:18

Elokuva

San Francisco, nykyhetiki. Kun oma- ja kovapäinen tv-toimittaja Eddie Brock (Tom Hardy) astuu varsin epäeettisesti toimivan miljardöörin Carlton Draken (Riz Ahmed) varpaille, mulkku öky näyttää, mitä rahalla saa aikaan. Kun Eddie jää vielä kiinni vakoiltuaan Draken Life-säätiössä työskentelevän kihlattunsa Annen (Michelle Williams) meilien lukemisesta, matka pohjalle konkretisoituu kirjaimellisesti. Puoli vuotta myöhemmin pulloon ryömineen Eddien epätoivoinen murtokeikka Lifen laboratorioon nostaa pintaan uusia todisteita, mutta mukaan lähtee myös varsin epätoivottu kaveri, avaruudesta tullut symbiootti, joka sulautuu Eddieen ja tuo tämän risaiseen elämään paitsi uutta voimaa, myös vahvasti vinon mielenlaadun ja huumorintajun.

Maanmainion Zombielandin (2010) tekijänä pinnalle pompsahtaneen Ruben Fleischerin Venom on mannaa kaikille Marvel-tallin ystäville, sillä tuo sukkela symbiootti Venom on yksi sarjismaailman kiehtovimmista ja oudoimmista ilmestyksistä. Tai siis olisi mannaa, jos Jeff Pinknerin, Scott Rosenbergin ja Kelly Marcelin särmättä kirjoittama Venom olisi elokuvana rohkeampi kuin nyt kokoperheystävälliseksi väkipakolla väännetty efektisirkus. Jos Avengersit, Ironmanit, Thorit ja Guardians of the Galaxyt ovat Marvelin ykkösliigaa, Venom edustaa divaria, jonka tekoon on käytetty vähemmän massia, efekteihin enemmän Intian halvempia trikkitaloja ja sivurooleissa tuntemattomia rivinaamoja.

Kokonaan huonohan Venom ei ole, se on vain liian kiltti, kuten Marvelinsa ulkoa osaava ystäväni Andy Top osuvasti leffan jälkeen lausui. Puutteistaan huolimatta siinä piisaa hauskoja letkauksia, paikoin tehokasta toimintaa ja vinosti virnistelevää ja varsin karkeaa huumoria, ja tietenkin Tom Hardy, tuo uudemman brittisukupolven karismaattisin kaveri ja rankkojen roolien luottotulkki.

Hardy pelastaa paljon, on tarvittaessa joko herkkä, hyökkäävä tai hullu, riippuen tilanteesta, mutta eipä mies yksin kykene kokonaisuutta täysin pelastamaan, sillä nimekkäimmille tukijoille, pääpahiksena varsin työttömäksi jäävä Riz Ahmed ja tyystin haaskoon menevä Michelle Williams, eivät saa alkuunkaan tarpeeksi tilaa. Heitäkin sivummalla nähdään Reid Scott Annen uutena poikaystävänä Danina, Jenny Slate omatunnon hankkivana Life-yhtiön tohtori Skirthina, sekä Scott Haze Draken ikävimpänä hansklankarina Roland Treecena, jonka tympeä veto viimeistään todistaa, ettei halvalla saa hyvää. Woody Harrelson piipahtaa kuvissa Cletus Kasadyna, jonka tekoset Marvelinsa opiskelleet kyllä tietävät.

Yhteenveto

Kakkossarjalaisena Venom täyttää Marvel-tarpeen juuri ja juuri, mutta jos lopputekstien sekaan tavan mukaan piilotetut yllärit pitävät todella paikkansa, sukkelalle symbiootille voi vielä tulla paikka lunastaa lupaukset toden teolla.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016