Alkuperäinen nimi: 
Guardians of the Galaxy
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
111
Guardians of the Galaxy
Jussi U. Pellonpää, To, 31/07/2014 - 00:00

Elokuva
Pikkupoikana vuonna 1988 äitinsä kuolinvuoteen viereltä avaruuden käymättömiin korpimaihin abduktoidusta Peter Guillista (Chris Pratt) on 26 vuoden aikana kasvanut yksi galaksin nokkelimmista varkaista. Kun yhdellä ryöstöretkellä rehvakkaan rikollisen reppuun tarttuu mystinen artefakti, perässä painaa kohta koko kaikkeuden pelätyin pahis Ronan (Lee Pace), planeettojen armoton tuhoaja armeijoineen, sekä Peterin petetyt rikoskumppanit Yondun (Michael Rooker) johdolla. Takaa-ajon tiimellyksessä Peterin kylkeen kiilautuu varsin sekalainen seurakunta, vihreä salamurhaaja Gamora (Zoe Saldana), raivopäinen kostaja Drax (Dave Bautista), kolmen sanan vokabulaaria käyttävä puu-olento Groot (äänenä Vin Diesel), sekä pesukarhua muistuttava, geneettinen anomalia, ovela ja liipasinherkkä palkkasoturi Rocket (äänenä Bradley Cooper), joista jokaisella on omat arveluttavat motiivinsa pitää ihmevekotin Ronanin ulottumattomissa.

Uniikin ja uskaliaan James Gunnin, jonka cv:hen kuuluu vasta sellaiset oudot kokopitkät kuin visvainen kauhupätkä Slither (2006) ja ultraväkivaltainen ja traaginen supersankarikuvaus Super (2010), ohjaama Guardians of the Galaxy on tuotantoyhtiö Marvelin syrjähyppy tyypillisemmistä sarjakuvaformaatista, ja tällä kerralla riski on todella kannattanut, sillä röyhkeä, rento ja uhmakas seikkailu on kuluvan kesän komein täysosuma. Gunnin ja Nicole Perlmanin Dan Abnettin ja Andy Lanningin sarjakuvien pohjalta adaptoimassa elokuvassa ei ole puhdasydämisiä oikeuden puolustajia tai kuninkaallisia toisesta ulottuuvuudesta, vaan sankarin rikki revittyä viittaa vedetään varkaiden ja tappajien harteille. Vaikka esillepano ja efektit eivät piiruakaan kalpene suurempienkaan megastusten rinnalla, Guardians of the Galaxyssa on silti vahva käsityön leima ja ennen kaikkea röyhkeää katu-uskottavuutta. Visuaalisesti näyttävä seikkailu kulkee kuin kuotijuna hersyvän humoristisen ja populaarikulttuuriherjoja tulvivan napakan dialogin säestämänä.

Ensimmäisessä todellisessa pääosassaan Chris Pratt tekee erinomaisen hallittua työtä ironisena ja sanavalmiina Peterinä, joka olosuhteiden pakosta joutuu lopulta ajattelemaan muitakin kuin itseään. Zoe Saldana istuu fyysisestikin naissoturin rooliin samalla tavalla kuin vapaapainimaailmasta tuleva järkälemäinen Dave Bautistakin.

Keikan varastaa lopulta täysin suvereenisti Bradley Cooperin äänellä meuhkaava sarkastinen ja kiukkuinen Rocket, joka nousee digitaalisesti luotujen olomuotojen keulapaikalle Sormusten herrojen Klonkun viereen. Kaiken huipuksi elokuvan koskettavimmat kohtaukset osuvat Rocketin ja niin ikään tietokoneella luodun ja Vin Dieselin bassolla murahtelevan Grootin välille. Sivummalla nähdään myös Djimon Hounsou palkkionmetsästäjä Korathina sekä Glenn Close ja John C. Reilly Xandar-planeetan puolustusvoimien johtohahmoina.

Yhteenveto
2000-luvun omaperäisin, rohkein ja räyhäkkäin sarjakuvasovitus, parasta Marvelia koskaan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016