Copshop
Jussi U. Pellonpää, Pe, 05/11/2021 - 07:30

Elokuva

Jokapaikanhuijari Teddy Murretto (Frank Grillo) on pakomatkalla varastamallaan poliisiautolla, joka tekee tenän keskelle autiomaata, ei niin kaukana Nevadan kasinoilta. Perässään monenmoista rikollisorganisaation torpedoa ja mukiloijaa, nokkelana miehenä Teddy keksii humauttaa nuorta naiskonstaapeli Valerie Youngia (Alexis Louder) turpaan päästäkseen sellin suojiin jahtaajiaan piiloon. Samaa idea hyödyntää kuitenkin yksi pahimmista, palkkamurhaaja Bob Viddick (Gerard Butler), joka pian selostaa naapurisellistä Teddylle tämän tulevaisuuden synkkiä näkyjä. Mutta kun samalle hiljaiselle poliisiasemalle tunkee vielä pahasti vinoutunut ja tappohommista ihan oikeasti tykkäävä Anthony Lamb (Toby Huss), on jokaisen pelurin aika keskittyä pelastamaan vain ja ainoastaan oma takamuksensa.

Joe Carnahanin mainio vuosi 2021 alkoi teatteriensi-iltaa vaille jääneellä, hillittömän hauskalla ja vauhdikkaalla toimintarymistelyllä Boss Level, ja jatkuu heti perään 1970-luvun rankkaotteisille toimintaelokuville kunniaa tekevällä Copshopilla.

Mark Williamsin tarina pohjalta Carnahanin ja Kurt McLeodin kirjoittama Copshop on modernisti rytisevä, ultraväkivaltainen serkku John Carpenterin 1976 klassikolle Hyökkäys poliisiasemalle, ainakin siinä mielessä, että tapahtumapaikkana on suurimmaksi osaksi yksi ja sama rakennus, poliisiasema, putkatilat ja sen sokkeloiset käytävät. Vaikka pohjaratkaisu rytinärainalle tuntuukin simppeliltä, tapahtumia ja käänteitä piisaa huomattavasti enemmän kuin alkuasetelma antaa luvan odottaa.

Vaikka tapahtumat ovatkin samaan paikkaan sidotun pienen ihmisryhmän välistä hetulointia, mukilointia ja tulitaisteluja, homma toimii vallan mainosti. Joe Carnahan kuuluu siihen kovapäisten ohjaajien sukupolveen, jotka kasvoivat Don Siegelin ja Sam Peckinpahin kaltaisten, kompromisseja kaihtavien tekijöiden elokuvien parissa, eikä miehen elokuvissa turhaa makeilua tai yleisön kosiskelua ollakaan konsaan nähty. Ei myöskään Copshopissa, jonka kieron humoristisen pinnan alta paljastuu tyly ja raaka väkivaltanäytelmä, jossa ei armoa anota eikä anneta. Perinteet ovat toki vahvoina, sillä Copshopin alkutunnaristakin vastaa Lalo Schifrinin legendaarinen teema Clint Eastwoodin toisesta Likaisesta Harrysta elokuvasta Magnum 44, vuodelta 1973.

Gerard Butler tekee tutun karismaattisen roolin vinon huumorintajun omaavana Viddickina, eikä tätä heikommaksi jää myöskään pikkuhiljaa ihan ansaitustikin suurten tähtien joukkoon nouseva ja kuuluva, Boss Levelissakin vakuuttanut Frank Grillo. Alexis Louder tuo konstaapeli Youngina valkokanakaalle aivan uudenlaisen toimintahahmon, kun taas tyystin pitelemätön Toby Huss on vähällä varastaa koko shown umpihulluna psykopaatti Lambina.

Yhteenveto

Rehellisen röyhkeiden ja ultraväkivaltaisten toimintaelokuvien ystäville Copshop on silkkaa mannaa, 107 minuuttia sitä itseään.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016