Dyyni: Osa kaksi
Jussi U. Pellonpää, Ke, 28/02/2024 - 22:19

Elokuva

On vuosi 10191. Perheensä ja valtakuntansa Harkonnenin suvun hyökkäyksessä menettäneen, nyt kapinallisen Fremen-heimon joukkoihin liittyneen Paul Atreidesin (Timothée Chalamet) on aika ottaa paikkansa vallankumouksen johdossa ja palauttaa planeettojen ja sukujen välinen rauha, mutta nuori mies saa vastaansa vielä entisestäänkin suurempia voimia. Taisteluun koko imperiumin ja salaperäisen rohdon herruudesta ottavat osaa myös keisari Shaddam IV (Christopher Walken) sekä paroni Harkonnenin (Stellan Skargård) psykoottinen veljenpoika Feyd-Rautha (Austin Butler). Tukena Paulilla ovat fremenit Chani (Zendaya) ja heimon johtaja Stilgar (Javier Bardem). Mutta valta tuo vastuun ja vaatii myös uhrauksia.

Denis Villeneuven ohjaama ja Jon Spaihtsin kanssa Frank Herbertin 1965 julkaistun tieteisklassikon pohjalta kirjoittama jatko-osa jättää nyt ensimmäistä esitystä hidastaneet henkilöesittelyt ja sukukronikat vähemmällä keskittyen massiivisiin taisteluihin Arrakis-planeetan ja sen tuottaman rohdon, Melangen herruudesta.

Kuuden teknisen Oscarin voittajan, vuonna 2021 ensi-iltansa saaneen scifimammutti Dyynin odotettu jatko-osa Dyyni: Osa kaksi sai tuotantoyhtiöltä vihreää valoa vain neljä päivää ensimmäisen osan ensi-illan jälkeen ja se kyllä lunastaa lupauksensa ollen  komea, koherentti ja jykevä avaruusdraama, jossa mikään ei ole liian pientä. Vaikka tarinassa otetaankin vapauksia ja tehdään uusia siirtoja, pohjimmiltaan uskollisesti Herbertin tekstiin perustuvana se käsittelee myös uskonnon, politiikan ja erityisesti vallan olemusta, mutta tasapaino suvantovaiheille ja megalomaanisten toimintakohtausten välillä säilyy upeasti. Teknisesti Dyyni: Osa 2 on juuri nyt sitä ylväintä ja parasta elokuvaa, mitä rahalla saa. Greig Fraserin loistavasti värimaailmoja käyttävä kamera taltioi paitsi jättimäiset yhteenotot henkeäsalpaavan komeasti, luoden detaljeiltaan rikkaasta fantasiamaailmasta aivan omalaisensa näyttämön.

Timothée Chalamet ja Zendaya lunastavat paikkansa castin kärjessä, mutta tilaa riittää silti myös muillekin erittäin hyviä roolisuorituksia tekeville näyttelijöille. Ensimmäisestä osasta tutut Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Josh Brolin, Charlotte Rampling sekä aina luotettava Javier Bardem että erityisesti erinomainen Rebecca Ferguson vakuuttavat kaikki rooleissaan. Uutta verta valkokankaalle taas tuovat Elvis -elokuvassa (2022) läpimurtonsa tehnyt Austin Butler, Anya Taylor-Joy, Florence Pugh, Léa Seydoux sekä elävä leffalegenda Christopher Walken.

Yhteenveto

Voidaan jo nyt pitää erittäin todennäköisenä, että taisteluun universumin vallasta saadaan vielä jatkoa, sillä Warnerilla on nyt käsissään yksi kuluvan vuoden taatusti eeppisimmistä spektaakkeleista.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016