Encanto
Jussi U. Pellonpää, Pe, 26/11/2021 - 19:12

Elokuva

Kaukana kaikesta pahasta, keskellä Kolumbian vuoristoa sijaitsee pieni kylä Encanto, lumottu kylä, jota suojelee Mardrigalien mahtava suku aina kolmessa polvessa. Jokaisella perheenjäsenellä on yliluonnollinen kyky tehdä hyvää, paitsi kylän perustajan Abuelan (Maria Cecilia Botero) lapsenlapsella Mirabelilla (Stephanie Beatriz), joka on jäänyt vaille maagista lahjaa. Mutta kun kylää suojaavan taikakynttilän tuli alkaa ehtyä, kaikkien tulevaisuus on lopulta neuvokkaan Mirabelin harteilla.

Mikkihiiritehtaan 60. animaatio (Pixareja ei lasketa) Encanto on perinteikäs Disney-piirretty, täynnä taikaa, huumoria, väriä ja vauhtia sekä korvamadoiksi nopeasti jääviä valloittavia lauluja.

Byron Howardin ja Jared Bushin kimppaohjaama Encanto piirtää aloituksellaan yllättävänkin julmasti ihmiskuntaan osoittavat suuntaviivat, sillä loitsujen suojaaman kylän asukit ovat paenneet kotimaissaan kestämättömäksi kasvanutta sortoa hiukan luvatun maan Exoduksen malliin. Pian traagisemmat taustat kuitenkin unohtuvat kun päästään taikojen täyttämään arkeen ja Mardigalin suvun erikoisiin jäseniin. Yksi osaa parantaa kun toinen on väkivahva, joku osaa kasvattaa kukkia tyhjästä ja joku hallita säätilaa.
Löytyy myös muodonmuuttaja ja tulevaisuuteen näkevä tietäjä. Näiden keskellä tavallinen Mirabel kasvaa myyttisimmäksi hahmoksi, joka joutuu oppimaan historiansa kautta oman supervoimansa. Teknisesti upea ja detaljirikas toteutus tulvii yksityiskohtia ja hahmot ovat mainion persoonallisia. Tarinakin vallan muuta kuin peruspiirrettyjen opetuksia tulvivat heristelyt, vaikka onhan sanomaa Encantossakin: Yhdessä meissä on voimaa, kunhan muistat olla oma itsesi.

Alkuperäisnäyttelijät, Stephanie Betariz, Maria Cecilia Botero, Jessica Darrow ja nimeikkäimpinä John Leguizamo ja Wilmer Valderrama papattavat vahvalla latinoaksentilla tehden hahmoistaan aitoja ja uskottavia. Jukka Nylundin ohjaamassa, erittäin onnistuneessa suomidubissa ääneen pääsevät muun muassa maanmainio Esme Kaislakari (Mirabel), Eija Ahvo (Abuela), Antti L.J. Pääkkönen (Bruno), Tidjan Ba (Felix) ja Ilkka Villi (Agustin), jotka myös tulkitsevat Lin-Manuel Mirandan tarinaa eteenpäin vieviä, suomennettuja lauluja. Ennen elokuvaa viihdyttää sympaattinen lyhytelokuva Far From the Tree.

Yhteenveto

Taikoja tulviva ja hyvää mieltä vastustamattomasti levittävä Encanto on yksi vuoden valloittavimpia animaatioita. Koko perheen elokuva, sanan varsinaisessa merkityksessä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016