Ensilumi
Jussi U. Pellonpää, La, 31/10/2020 - 19:07

Elokuva

Iranista tullut Mehdipourin perhe, isä Bahman (Shahab Hosseini), äiti Mahtab (Shabnam Ghorbani), nuori tytär Donya (Kimya Escandari) sekä teini-ikäinen poika Ramin (Aran-Sina Keshvari) ovat jo muutaman vuoden asuneet Suomessa pakolaiskeskuksessa. Vanhemmat tekevät kaikkensa, että elo ja olo olisivat lapsille elämisen arvoista ja kun tieto turvapaikkahakemuksen hylkäämisestä tulee, vaihtoehdot turvallisen elämän ja epävarman tulevaisuuden välillä muuttuu häilyväksi, mutta toivosta ei voi eikä saa luopua.

Hamy Ramezanin ohjaama ja omien kokemustensa pohjalta Antti Rautavan kanssa kirjoittama Ensilumi on kaunis, herkkä ja kaikin puolin suurella sydämellä kerrottu tarina perheestä ja rakkaudesta. Siitä puuttuu fiksusti kaikki maahanmuuttajakliseet öykkäröivistä uusnatseista, rasismista ja väkivallan uhasta. Vastakkainasettelun sijaan Ramezan keskittyy kertomaan perheestä ja sitä yhdistävästä rakkaudesta ja välittämisestä, joka avulla voidaan ylittää mikä tahansa este. Kiireetön ja rauhallinen kerronta on parhaimmillaan niin aitoa, että fiktio muuttuu miltei dokumentaarisuudeksi, jota tukee myös Arsen Sarkisiantsin taitava kuvaus. Erityismaininnan arvoinen on myös Tuomas Nikkisen musiikki.

Mehdipourin perhe on kuin kuka tahansa vastoinkäymisiin järjellä suhtautuva yksikkö. Jokaisella on omat traumansa ja vikansa, mutta myös selviytymiskeinonsa alati muuttuvan maailman kovissa tuulissa. Ramezan kertoo tarinan niin suurella ymmärryksellä ja sydämellä, että katsomossa jokainen toivoo Mehdipuoreille vain pelkkää hyvää.

Ensilumen ehdottomat tähdet ovat kahdessa Oscar-palkitussa (Nader ja Simin: ero (2011), The Salesman (2016)) pääroolin komeasti kantanut Shahab Hosseini isä Bahmanina sekä Shabnam Gorbani tälle täydellisen vastavoiman antavana Mahtab-äitinä. Selkeästi ohjaajan omana alter egona, tapahtumien ensisijaisena kokijana Raminina nähtävä Aran-Sina Keshvari tekee niin ikään todella hyvää työtä. Kristiina Halkola ja Eero Melasniemi ovat Helena ja Onni, Mehdipoureihin suurella lämmöllä suhtatuva vanhempi aviopari, mainio Vilho Rönkkönen Raminin paras ystävä Jigi sekä Laura Birn poikien opettaja Annika. Kaikki näyttelijät tekevät erittäin hyvää työtä.

Yhteenveto

Ensilumi on pieni suuri elokuva, aitoa asiaa ilman feikin häivää. Se kiilaa komeasti tämän koronavuoden kotimaisten elokuvien kärkikolmikkoon, aivan sinne Metsäjätin ja Nimbyn viereen.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016