Gagarine - Kiertoradalla
Jussi U. Pellonpää, Pe, 08/10/2021 - 19:23

Elokuva

Pariisin Ivry-sur-Seinen työläislähiössä sijaitseva valtava rakennuskompleksi, kommunistisen puolueen aikoinaan rahoittama, nykyään monien kulttuurien sulatusuuni Cité Gagarine on tullut tiensä päähän. Asbesti on myrkyttänyt ennen niin eloisan rakennuksen asuinkelvottomaksi, joten 370 asuntoa sisällään pitävän talon asujaimisto pakkaa elämäänsä ennen räjäytysryhmän tuloa. Paitsi 16-vuotias Yuri (Alséni Bathily), nimensä kotinsa tapaan kosmonautti Juri Gagariniltä saanut, kaikesta intergalaktisesta innostunut nuori miehen alku, joka päättää ryhtyä sanoista tekoihin ja korjata rakennuksen monet puutteet niin, että se voi yhä säilyä hänen ja ystäviensä kotina. Apuaan mahdottomalta tuntuvassa tehtävässä tarjoavat korttelin kovapäinen huumekauppias Dali (Finnegan Oldfield) sekä ystävät Houssam (Jamil McCraven) ja Diana (Lyna Khoudri).

Ohjaajakaksikko Fanny Liatardin ja Jérémy Trouilhin esikoispitkä Gagarine - Kiertoradalla yhdistelee faktoja maailman ensimmäisen avaruuslentäjän Juri Gagarinin huhtikuussa 1961 tekemästä lennosta sekä tämän pari vuotta myöhemmin tapahtuneesta vierailusta todellisessa, nyttemmin jo puretussa Cité Gagarinessa, sekä mielikuvituksellista fiktiofantasiaa Yurin rakentaessa raunioihin ikioman maailmansa Douglas Trumbullin 1972 tekemän upean ekologisen tieteisklassikon Silent Running tapaan.

Yurin tarinaa kertoessaan Gagarine - Kiertoradalla tulee kuvittaneeksi palan Pariisin katoavaa historiaa, jota ohjaajat tallensivat jo vuonna 2015 valmistuneessa, saman nimisessä lyhytelokuvassaan. Vahvasti realismiin sidottu urbaani fantasia on empaattinen ja suurisydäminen kuvaus mielen voimasta ja mielikuvituksesta, halusta ja tahdosta, kosmo- ja astronauttien tapaan nähdä ja mennä vielä yhden askeleen pidemmälle. Kyse on paitsi kasvamisesta, myös siitä kuuluisasta askeleesta eteenpäin, oli sitten odottamassa tyhjyys tai uusi alku, sekä omista unelmista kiinni pitämisen tärkeydestä, tuntuivat ne sitten kuinka kaukaisilta tahansa.

Ohjaajien tapaan pitkän elokuvan ensikertalainen Alséni Bathily tekee vallan huikean hienoa työtä periksiantamattomana Yurina, kertomuksen dynamona. Finnegan Oldfield ja Lyna Khoudri komppaavat mukavasti sivussa, kun taas tunnetuin ryhmästä lienee pienessä sivuroolissa vilahtava Denis Lavant romukauppias Gerardina.

Yhteenveto

Mielenkiintoinen yhdistelmä ahdistavan arkista sosiaaliraporttia ja maagista fantasiaa sortuu paikoin alleviivaavaan symboliikkaan, eikä täysin kasva osiensa summaksi, mutta antaa silti lupaavan kuvan ranskalaisen elokuvan seuraavasta sukupolvesta.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016