Alkuperäinen nimi: 
God`s Own Country
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2017
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
104
God`s Own Country
Jussi U. Pellonpää, Ke, 15/11/2017 - 20:19

Elokuva

Luojan omaksi maaksi kutsutaan Pohjois-Englannissa sijaitsevan Yorkshiren vehreää seutua. Siellä pienellä maatilalla elämäänsä kituuttaa moniongelmainen Johnny (Josh O`Connor), jonka kanssa talouden jakaa vakavasti sairastunut isä (Ian Hart) sekä isoäiti (Gemma Jones), joiden kanssa nuoren miehen välit eivät ole parhaat mahdolliset. Johnny purkaa pahaa tuultaan alkoholiin ja irtosuhteisiin ja potee katkeruutta omasta asemastaan, ystävät kun ovat lähteneet opiskelemaan kaupunkeihin, kun taas hän on perheen tilanteen pakottamana joutunut jäämään luomaan lantaa. Kun pientä laumaa lehmiä ja lampaita kasvattavalle tilkulle osuu appariksi romanialainen Gheorghe (Alec Secareanu), Johnny löytää ensimmäisen kerran kumppanin, jonka kanssa jakaa ajatuksia. Miesten välille syntyy hauraan herkkä suhde, mutta niitä tärkeimpiä asioita on äärimmäisen vaikeaa saada sanotuksi ääneen.

Francis Leen ohjaama ja käsikirjoittama God`s Own Country on raadollisen realistinen ja pitkälti luonnonvalossa kerrottu runoelma ihmissuhteiden moninaisista kudoksista ja solmukohdista. Samalla se on rumankaunis kasvutarina vähin sanoin, mutta sitäkin suuremmalla tunneskaalalla kerrottuna. Selkein verrokki on Ang Leen Oscar-voittaja Brokeback Mountain (2005), jossa myös kaksi nuorta miestä paimentavat eläimiä kaukana neonvaloista, löytäen toisensa, mutta God`s Own Country on yhtäläisyyksistään huolimatta täysin uniikki teoksensa.

God`s Own Country on yllättävän valmis esikoiselokuva, joka kertoo universaalisti vihasta ja katkeruudesta, ja siitä, miten vaikeaa niistä on päästä irti. Vaikka parempi huominen jo häämöttäisikin seuraavassa aamussa, itsesääli imaisee äärimmäisen helpolla noidankehäänsä: on niin paljon helpompaa tilata tuoppi ja mokata, kuin yrittää viedä asiat kunnolla loppuun. Paikoin rankkaakin kuvastoa sisältävän, kolmea sukupolvea koskettavan tarinan keskellä pienistä eleistä ja yksityiskohdista muodostuu Johnny kasvun katalyytti, oppi ja ymmärrys oman elämänsä ja olemassaolonsa arvostukseen.

Gangsteridraamassa Peaky Blinders läpilyönyt Josh O`Connor tekee vaikuttavan roolityön Johnnyna, jolle tunteiden kanavoiminen tuottaa ylitse pääsemättömiltä tuntuvia vaikeuksia. Alec Secareanun Gheorghe tuo kuviin ymmärrystä ja lämpöä, ja yhtä lailla tärkeitä osasia ovat myös veteraanit Ian Hart äreänä isäukkona sekä Gemma Jones ymmärtäväisenä isoäitinä.

Yhteenveto

Askeettinen, aito ja arvokas God`s Own Country on äärimmäisen kaukana postikorttimaisista maaseutukuvauksista ja kliseillä keikaroivista draamoista. Yhtä aikaa karu ja julma, mutta silti myös niin lämmin kertomus rohkeudesta kohdata toinen ihminen ilman maskeja.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016