Alkuperäinen nimi: 
Greta
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2018
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
98
Greta
Jussi U. Pellonpää, To, 09/05/2019 - 22:08

Elokuva

Kun nuori tarjoilijatar Frances McCullen (Chloë Grace Moretz) löytää metrosta käsilaukun ja palauttaa sen omistajalleen, eläkeikäiselle leskirouva Greta Hidegille (Isabelle Huppert), alkaa outojen sattumusten suma. Kämppäkaverinsa Erican (Maika Monroe) varoituksista huolimatta vuotta aiemmin äitinsä menettänyt Frances tykästyy mukavaan mummeliin, joka tarjoaa tukea ja turvaa, mutta pian synkät varjot leviävät ystävyyden ylle. Kun Gretan salaisuudet alkavat paljastua, Frances huomaa, että alkaa olla liian myöhäistä päästä pakoon maanisen mamman noitapiiristä.

Parhaimmillaan vallan loistavan elokuvan tekijän, ohjaaja/käsikirjoittaja Neil Jordanin (Mona Lisa (1986), The Crying Game (1992), Veren vangit (1994), Pikku teurastaja (1997), Aamiainen Plutolla (2005), Byzantium (2012)) uusin, Greta, on tekijänsäkin mittapuulla outo tapaus.

Jordanin ja Ray Wrightin kirjoittama, hitchcockilaisena trillerinä alkava, mutta matkan varrella kiihtyvän tahtiin kohti konventionaalisia kauhuelokuvia kulkeva jännitysnäytelmä. Täysiverinen psykotrilleri luottaa perinteisiin säikkyihin, mutta rakentuu koko ajan koomisemmalle ja epäuskottavammalle maaperälle. Epäuskottavalle lähinnä siksi, että harvinaisen liukasliikkeistä, eläkeikäistä pianonopettaja Gretaa on vaikea ottaa tosissaan vaarallisena psykopaattina. Toisaalta euroelokuvan kiintotähti Isabelle Huppert tekee niin vahvaa työtä nimiroolissa, että kaikkia manipuloivaan mentaalimonsteriin alkaa käänteikkään juoksun aikana jopa uskoa. Kuten sanottua, outo tapaus.

Aina ja ikuisesti Kick-Assin (2010) Hit-Girlinä muistettava Chloë Grace Moretz on geriatristalkkerin riesakseen saavana Frankiena ihan ookoo, mutta Greatan ehdoton tähti on kuitenkin juuri Huppert. Sivummalla juttuun sekaantuvat 2014 kahdella kovalla kuvalla, The Guest ja It Follows, läpilyönyt Maika Monroe Francesin käytännön toimiin uskovana kämppiksenä Ericana, sekä Colm Feore Francesin hätääntyvänä isäukkona. Jordanin luottomies Stephen Rea piipahtaa kuvissa tapausta tutkivana yksityisetsivä Brian Codyna.

Yhteenveto

Taatusti katsojiensa mielipiteet jakava jännäri, jonka jokainen menee testaamaan ihan omalla riskillä.

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016