Alkuperäinen nimi: 
Guled & Nasra
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2021
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
83
Guled & Nasra
Jussi U. Pellonpää, Pe, 14/01/2022 - 22:04

Elokuva

Djiboutissa, Somaliassa, jotkut elävät yltäkylläisyydessä, mutta ei köyhä Guled (Omar Abdi), joka haudankaivajana päivystää sairaalan ulkopuolella odottamassa asiakkaita. Huoli on kova paitsi perheen taloudesta, myös kaduilla paremmin kuin koulussa viihtyvästä teinipojasta Mahadista (Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim), ja eritoten vaimo Nasran (Yasmion Warsame) vakavasta sairaudesta, joka vaatii kallista leikkaushoitoa. Kerätäkseen rahaa Guled joutuu palaamaan kotikylään vuosikymmeniä sitten riitaisasti jättämiensä sukulaistensa luokse.

Suomen-somalialaisen Khadar Ayderus Ahmedin käsikirjoittama ja ohjaama Guled & Nasra keräsi huomiota jo heinäkuussa päästessä Cannesin elokuvafestivaalien Critis´s Week sarjaan. Se ehti jo voittamaan viisi Afrikan elokuva-akatemian palkintoa (mm. paras elokuva) ja oli myös Somalian ensimmäinen ehdokas Oscareihin ei-englanninkielisenä elokuvana.

Tunnetasolla Guled & Nasra käsittelee aiheita, jotka ovat ajattomia ja universaaleja maantieteellisestä sijainnista tai rodusta riippumatta. Hätä lähimmäisistä ja taistelu tuulimyllyjä vastaan ovat asioita, jotka me kaikki jaamme. Kiireetön kerronta tekee kestoltaan lyhyestä elokuvasta pitemmän tuntuisen, ohjaajan antaessa runsaasti tilaa kulttuuristen tapojen ja perinteiden kuvaukselle, vieden runsaalla symboliikalla myös tarinankaarelta tilaa.

Afrikan mantereella kuvatussa elokuvassa Härmää tuotannossa edustaa näkyvimmin kuvaaja Arttu Peltomaa, joka on kamerallaan loihtinut karuista maisemista ja slummeista sadunomaisen maailman, joka kylpee auringon valossa ja väreissä luoden vahvan kontrastin traagisemmille käänteille.

Elokuvan pääkolmikko, Omar Abdi, Yasmin Warsame ja Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim osaavat jokainen olla aitoja ja autenttisia antaen elämän näkyä ja tunteiden tulla pintaan. Hamdi Ahmed Omar on Guledin ujo ystävä Hassan ja Fardouza Moussa Egueh tohtori Yahya.

Yhteenveto

Yksinkertainen tarina kerrottuna eksoottisemman filtterin lävitse tekee elokuvasta itseään isomman, vaikka ei siinä mitään vikaa olekaan. Guled & Nasra on toki menestyksensä ansainnutkin.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016