Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset
Jussi U. Pellonpää, Ke, 14/11/2018 - 11:52

Elokuva

New York, 1927. Kun Amerikan Yhdysvaltain Taikakongressin vuosi sitten vangitsema, puhdasveristen velhojen yksinvaltaa ajava Gellert Grindelwald (Johnny Depp) pakenee, joutuu Englannin mahtava taikavoimien haltija, Tylypahkan velhokoulun johtaja Albus Dumbledore (Jude Law) kutsumaan entisen oppilaansa Lisko Scamanderin (Eddie Redmayne) mukaan jahtiin. Tietämättä velhojen valtataistelun todellisia taustoja, Lisko saa pian huomata joutuvansa punnitsemaan uskollisuuttaan, sillä, taikamaailmassa kun ollaan, mikään ei oikeastaan ole sitä, miltä näyttää. Mukaan Pariisiin vievään ja hurjaksi menevään takaa-ajoon heittäytyvät myös Liskon jenkkikumppanit, Taikakongressin tiukkis tarkastaja Tina Goldstein (Katherine Waterston), tämän sisko Queenie (Alison Sudol) sekä outouksien maailmaan vasta tutustunut, taikavoimaton jästi Jacob Kowalski (Dan Fogler).

Harry Pottereilla massia enemmän kuin pieni maa tehneen J.K. Rowlingin luoma saaga sai alkunsa elokuvassa Ihmeotukset ja niiden olipaikat (2016), ja nyt on viisi osaiseksi suunnitellun sarjan seuraavan luvun aika. Ensimmäisen osan tavoin Potter -veteraani David Yatesin ohjaama Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset jatkaa suunnilleen siitä, mihin viimeksi jäätiin, mutta todellisuudessa tämä on vasta todellinen alkusoitto koko saagalle.

J.K. Rowlingin itse käsikirjoittama tarina syöttää katsojalle huiman määrän informaatiota, pomppii aikajanalla edestakaisin ja nostaa esiin uusia, joskin osan Pottereista tuttuja hahmoja kiihtyvään tahtiin. Mielikuvituksellisia otuksia ja olioita täyteen tupattu efektivetoinen epookki toki oivaa ointmenttia kaikille Potterin jälkeisistä vierotusoireista kärsiville, mutta saagaan tutustumattomalle hahmoja ja hapatusta on liiaksikin yhteen elokuvaan. Homma tuppaa kuitenkin paisumaan liiaksikin, käsikirjoitus yrittää samanaikaisesti hallita turhan montaa juonikudelmaa, kun leijonan osan vie Lisko Scamanderin salapoliisityö, Dumbledoren ja Grindelwaldin yhteinen, katkerasti päättynyt menneisyys sekä ensimmäisen elokuvan traagisimman hahmon, Ezra Millerin esittämän Credencen epätoivoinen itsensä etsintä.

Eddie Redmayne sopii hyvin poikamaiseksi Lisko Scamanderiksi, mutta se, kuka varastaa shown, on Jude Law Tylypahkan särmikkäänä professori Albus Dumbledorena. Uusia, tulevaisuudelle tärkeitä hahmoja ovat Zoe Krawitzin Leta Lestrange sekä Callum Turnerin Theseus Scamander, Liskon isoveli. Johnny Depp vetää pääpahis Grindelwaldin roolin ilmeettömän vakuuttavasti.

Yhteenveto

Taikauskoisille Rowling-faneille taattua tavaraa kaikkinen loitsuineen ja magioineen, mutta jästien kannattaa miettiä toisenkin kerran ennen lipun ostoa.

 

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016