Alkuperäinen nimi: 
De uskyldige
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2021
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
117
The Innocents
Jussi U. Pellonpää, Pe, 08/04/2022 - 09:52

Elokuva

Leppoisaa kesälomaa suuressa asumalähiössä viettävät lapset Ida (Rakel Lenora Fløttum) ja tämän autistinen sisko Anna (Alva Brynsmo Ramstad), Aisha (Mina Yasmin Bremseth Asheim) ja Ben (Sam Ashraf) löytävät kesken leikkien erilaiset paranormaalit kykynsä. Yksi kykenee liikuttamaan asioita ajatuksen voimalla, toinen kuulemaan muiden mietteet. Kun yksi lapsista osoittautuu psykoottiseksi, tapahtumat eskaloituvat taisteluun elämästä ja kuolemasta, ja aivan pahaa-aavistamattomien aikuisten silmien alla.

Juurikin Oscar-ehdokkaana toisena käsikirjoittajana Joachim Trierin elokuvasta The Worst Person in The World (2021) olleen Eskil Vogtin kirjoittama ja ohjaama The Innocents on puhdas kauhuelokuva, arkipäiväiset tapahtumat yliluonnolliseen viittaan käärivä psykologinen jännitysnäytelmä. Vogtin katsojan epämukavuusalueelle heittävä maailma on kaukana esimerkiksi X-Menien supersankarimutanteista, vaikka osin se tuokin mieleen samankaltaisia taphtumaketjuja tutkineen jenkkielokuvan, Josh Trankin ohjaama Chronicle (2012), jossa myös ryhmä nuoria saivat erikoisia kykyjä, joita kaikki eivät suinkaan käyttäneet hyvään.

Vogt saa nuorista tähdistään erittäin paljon irti. Outojen ja uhkaavien tapahtumien äärellä lapset eivät ajattele rationaalisesti eivätkä näin ollen osaa edes pelätä yliluonnollista, vaan ottavat sen vastaan iloiten, uutena leikkinä ja mahdollisuutena. Aavistuksen alleviivaavaa on nostaa autismi esiin yhtenä paranormaalien kykyjen merkkinä, mutta muuten Vogt pysyy valitulla tiellä selittelemättä liikoja. Taitavaa on myös yksinkertaisten, mutta todella tehokkaiden erikoisefektien käyttö, joilla ohjaaja korostaa sitä, miten satuisa, mutta myös äärimmäisen julma lasten maailma voi olla. Sturla Brandth Grøvlenin anamorphisia linssejä käyttäen luoma maailma on seesteinen ja kaunis, täydellinen vastakohta hitaasti ylikuumentuville tapahtumille ja julmuuksille, jotka voivat olla herkemmille katsojille liikaa. Varsinkin kissan kova kohtalo on herättänyt keskustelua ympäri maailmaa.

Suomea hypnoottisessa kokonaisuudessa edustavat näkyvimmin (ja kuuluvimmin) erikoistehostemeikkaajat Saara Räisänen ja Salla Yli-Luopa sekä kuiskaavasti uhkaavan scoren säveltänyt taitava Pessi Levanto. Myös tuotantopuolelta löytyy kotimaista ammattitaitoa Misha Jaarin ja Mark Lwoffin hahmoissa.

Kaikki lapsinäyttelijät ovat erinomaisia eikä pahaa sanaa voi lausua selkeästi sivummalle jätetyistä aikuisnäyttelijöistäkään. Ellen Dorrit Petersen on Idan ja Annan äiti ja Morten Svartveit näiden isä. Kadra Yusuf Aishan ja Lisa Tønne Benin äiti.

Yhteenveto

Yksinkertaisilla keinoilla ahdistava ja pelottava kauhuelokuva saa katsomaan jälkikasvua aivan uudesta kulmasta.

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016