Alkuperäinen nimi: 
Jack Reacher: Never Go Back
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
118
Jack Reacher: Paluu päämajaan
Jussi U. Pellonpää, Pe, 21/10/2016 - 22:31

Elokuva

Entinen sotapoliisi, nykyinen maankiertäjä ja tinkimätön oikeudenpuolustaja Jack Reacher (Tom Cruise), päätyy jälleen keskelle toimintaa, kun hän menee tapaamaan entisen yksikkönsä uutta komentajaa, majuri Susan Turneria (Cobie Smulders) ja saa kuulla tämä joutuneen pidätetyksi maanpetoksesta. Reacher ei tietenkään niele syytteitä ja ennen pitkää mies törmääkin suureen salaliittoon, joka pitää sisällään murhia, kidnappauksen, huume- ja asekauppaa, vakoilua sekä laajamittaisen kähminnän, jonka operaattorit ovat valmiita tekemään mitä tahansa pysyäkseen poissa päivänvalosta. Hektiseksi menevän, tappeluiden ja yhteenottojen täyttämän reissun aikana Reacherin maailman tupsahtaa myös 15-vuotias Samantha Dutton (Danika Yarosh), joka saattaa olla hyvinkin läheistä sukua kovanyrkkiselle sankarillemme.

Christopher McQuarrien vuonna 2012 ohjaama ja käsikirjoittama Jack Reacher - Tappajan jäljillä oli ilahduttavan perinteikäs salaliittotrilleri parhaassa 1970-lukulaisessa hengessä aina esillepanoaan ja tyyliteltyjä toimintajaksojaan myöten. Mukavasti menestynyt elokuva esitteli samalla suurelle yleisölle kirjailija Lee Childin luoman ja miljoonamyyntiin kohonneen Jack Reacherin, joita on julkaistu jo yli kaksikymmentä.

Edward Zwickin ohjaama jatko-osa, Jack Reacher: Paluu päämajaan, ei valitettavasti yllä likikään samaan iskevyyteen kuin ensimmäinen esitys, vaan se on yllätyksetön ja kaavamainen läpiveto. Pahimmat puuteet löytyvät käsikirjoituksesta, jonka takana ovat Richard Wenk, Marshall Herskovitz ja ohjaaja Zwick. Juonikuvio paljastetaan katsojalle jo alkumetreillä, eikä tulevan parituntisen aikana jännitettävää sitten enää olekaan, sillä hetkeäkään ei ole epäselvää saako oikeus voiton.

Tom Cruise jatkaa Reacherina ensimmäistäkin osaa vakavampana, tehostaen sanomisiaan lähinnä viittomakielellä ja tuliaseilla. Hauskasta Ensisilmäyksellä -tv-sarjasta (How I Met Your Mother, 2005-2014) tuttu Cobie Smulders pärjää hyvin isommallakin foorumilla, saaden myös tilaa toimintakohtauksissa. Danika Yaroshin rooli Reacherin mahdollisena tyttärenä jää muilutusten ja mukilointien keskellä selvästi sivurooliin. Pääpahiksina röyttyävät Patrick Heusingerin nimeton tappaja sekä hölmön Pako -tv-sarjan (2005-2009) pervona Tea-Bagina läpi lyönyt Robert Knepper kenraali Harknessina. Sivummalla nähdään mm. Holt McCallany eversti Morganina ja Aldis Hodge Reacherille kaunaa kantavana entisenä alaisena kapteeni Espinina.

Yhteenveto

Jack Reacherin paluu päämajaan on onnistuneen ykkösen jälkeen harmittava askel taaksepäin, kuvioiltaan kulunut ja paikoin jopa tylsä.

Bonukset: 
- Traileri


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016