Kinds of Kindness
Jussi U. Pellonpää, To, 04/07/2024 - 18:21

Elokuva

Robert Fletcher (Jesse Plemons) seuraa kaikessa pomonsa Raymondin (Willem Dafoe) käskyjä, mutta kun määräys tulee murhata mystinen R.M.F. (Yorgos Stefanakos), tilanne eskaloituu hallitsemattomaksi. Outoon peliin sekaantuu myös niin ikään Raymondia totteleva Rita (Emma Stone). Poliisi Danielin (Jesse Plemons) vaimo Liz (Emma Stone) katoaa merellä, vaan kun rouvan pelastaa helikopterilentäjä George (Willem Dafoe), kotiin palaakin nainen, joka ei ole oikein oma itsensä. Emily ja Andrew (Emma Stone ja Jesse Plemons) kuuluvat kulttiin, joka etsii keinoja palauttaa kuolleet ihmiset takaisin elämään. Lahkon johtaja Omi (Willem Dafoe) ohjaa kaksikon Ruthin (Margaret Qualley) luo, jonka tehtävänä on tuoda takaisin R.M.F..

Kinds of Kindness on Yorgos Lanthimosin kolmen nahti tuntisen tarinan (The Death of R.M.F., R.M.F. is Flying ja R.M.F. Eats a Sandwich) kertova episodielokuva, jonka lonkerot liittyvät toisiinsa tavoilla, joita ei odottaisi. Eikä nyt ei olla The Killing of a Sacred Deerin (2017) modernin kliinisissä tiloissa, The Favouriten (2018) kuninkaallisessa kurjuudessa tai Poor Thingsin (2923) riehakkaassa fantasiamaailmassa, vaan jälleen erilaisessa universumissa, joka on arkisen tuttu, mutta silti surrealistisen uniikki.

Varttia vajaa kolme tuntia Lanthimosin sattuvaa satiiria, julmaa väkivaltaa (sekä ihmisiä, että eläimiä kohtaan), ilkeää ironiaa, hyytävää huumoria ja puhdasta mindfuckia on tuhti annos kelle tahansa, mutta kuten miehen aiemmatkin elokuvat, Kinds of Kindness kietoo katsojan mysitseen syleilyyn ja saa tämän antautumaan luojansa mieliteoille. Lanthimosin ja tämän vakkariparin Efthimis Filippoun luomat julmat tarinat käsittelevät ihmisluonnetta paikoin mitä kekseliäimmistä kulmista, analysoivat aivopesun manipulatiivista voimaa ja tutkivat sitä, mihin kuka tahansa meistä on lopulta valmis saadakseen sen, mitä todella haluavat.

Teknisesti Kinds of Kindness on tuttua Lanthimos-kuvastoa. Kuvaajakumppaninsa, laajakulmalinssejä mestarillisesti käyttävän Robbie Ryanin (The Favourite, Poor Things) kanssa ohjaaja luo maailman, jossa marionetteina jonkin suuremman voiman kuljettamat ihmispolot kulkevat maagisarkisissa lavasteissa. Jerskin Fendrixin kilkattava pianoa ja kuorolaulua yhdistelevä score täydentää vinon tunnelman.

Päänäyttelijät, Emma Stone, Willem Dafoe ja Cannesissa työstään palkittu Jesse Plemons tekevät kaikki loistavaa työtä, kuten myös sivummalla nähtävät Margaret Qualley, Hong Chau, Joe Alwyn, Mamoudou Athie ja Hunter Scafer.

Yhteenveto

Ilkeä ja paikoin vastenmielinenkin Kinds of Kindness ei ole elokuva kaikkien makuun, ja onkin mielenkiintoista nähdä millaisen vastaanoton se saa jättihitti Poor Thingsin jälkeen, mutta vannoutuneimmat Lanthimos-fanit se pitänee kyllä tyytyväisenä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016