Alkuperäinen nimi: 
The Killing of a Sacred Deer
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2017
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
121
The Killing of a Sacred Deer
Jussi U. Pellonpää, Pe, 17/11/2017 - 10:36

Elokuva

Steven Murphy (Colin Farrell) on arvostettu kardiologi, joka elää perheensä kanssa yläluokkaista elämää hulppeassa omakotitalossa. Kun Steven tuo kotiinsa 16-vuotiaan ystävänsä Martinin (Barry Keoghan), äiti Anna (Nicole Kidman) ja lapset, nuori Bob (Sunny Suljic) ja teini-ikäinen tytär Kim (Raffey Cassidy), tykästyvät tulokkaaseen välittömästi. Mutta kaikki, tai oikeastaan mikään, ei ole sitä, miltä ensin näyttää. Pian Murphyt huomaavat joutuneensa keskelle painajaista, josta ei tunnu olevan pääsyä kuin suunnattoman uhrauksen kautta.

Kreikkalainen ohjaaja/käsikirjoittaja Yorgos Lanthimos nousi suuren yleisön tietoisuuteen elokuvallaan Dogtooth vuonna 2009, ja räjäytti potin 2015 elokuvallaan Lobster, joka kiersi menestyksekkäästi maailman elokuvafestivaaleja ja oli Oscar-ehdokkaana parhaasta käsikirjoituksesta.

Kirjoittajakumppaninsa Efthymis Filippoun kanssa Lanthimos omaa taidon luoda absurdeistakin lähtökohdista tyystin uniikin maailman, jossa surrealistisiakin piirteitä saavat tapahtumaketjut tuntuvat oudon aidoilta. Parivaljakon uusin, Cannesissa parhaan elokuvan käsikirjoituksen voittanut The Killing of a Sacred Deer, jatkaa samaa linjaa ollen yhtä aikaa traaginen sairaskertomus, psykologinen trilleri ja laserin tarkka ultraääni ihmisen psyykeestä.

Thimios Bakatakisin alati lähemmäs kohteitaan liikkuva kamera luon hitaasti kiehumapisteeseen kuumentuvien, satunnaisilta vaikuttavien ja moniselitteisen arkisella dialogilla täytettyjen tapahtumien kulkuun hypnoottisen tunnelman. Makaaberi ja tuonen musta matka ihmismielen synkimpiin syvyyksiin on genrerajoja kolisteleva kokemus, pervo terapiasessio, joka vikuroi kipeän komiikan ja täysiverisen kauhuelokuvan kartoittamattomilla rajaseuduilla. Allegorisen ja ahdistavan painajaisen avainsanoja ovat kosto, sovitus, syyllisyys, uhraus ja oikeus, joista jokaisen voi jokainen käsittää omalla tavallaan. Tarkkaan kirjoitetun mysteerin takana on Ifigenian tarina kreikkalaisesta mytologiasta, jonka tragedian voi nähdä myös Alan J. Pakulan elokuvan Sofien valinta (1982) taustalla.

Colin Farrell tekee yhden uransa vahvimmista roolitöistä helvetilliseen kurimukseen imaistavana Steveninä, eikä yhtään sen heikommaksi jää myöskään Barry Keoghan Murphyjen yläluokkaiseen elämään muutamankin magnitudin voimalla törmäävänä Martinina.
Nicole Kidman on hänkin hyvässä vedossa perheen ymmärtäväisenä äitinä, eikä pahaa sanaa ole sanottavana myöskään perheen lapsia esittävistä Raffey Cassidysta ja Sunny Suljicista. Mukava on myös nähdä pitkään varjoissa kulkenut Alicia Silverstone Martinin epävakaana äitinä.

Yhteenveto

Katsojansa taatusti jakava mysteeri, tilinteko, sairaskertomus ja kuristava draamatrilleri samassa paketissa.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016