Alkuperäinen nimi: 
Three Thousand Years of longing
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Näyttelijät: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
108
Kolmen tuhannen vuoden kaipuu
Jussi U. Pellonpää, Pe, 16/09/2022 - 11:33

Elokuva

Althea Binnie (Tilda Swinton) on loogiseen ajattelun uskova brittiläinen tarinoiden tutkija, jonka mielestä tieteellä voidaan selittää oudoimmatkin tapahtumat. Matkallaan Istanbuliin Althea tulee hankkineeksi oudon lampun, josta vapautuu henki, Djin (Idris Elba), joka tarjoaa Althealle kolme toivomusta. Althea, joka on tutustunut satoihin tarinoihin lampun hengistä ja toivomuksista, ei halua täyttää Djinin pyyntöä, joten tämä kertoo hänelle kolme tarinaa mystisestä menneisyydestään.

Seitsemän pitkää vuotta saatiin odotella mestariohjaaja George Millerin uutta elokuvaa sitten vuoden 2015 multivoittajaa Mad Max: Fury Roadia. Kolmen tuhannen vuoden kaipuu ei kuitenkaan voisi kauempana olla Maxien dystopiasta ja rymistelystä; aivan fantastinen aikuisten satu rakkaudesta, kaipuusta ja kohtalosta. Tuhannen ja yhden yön tarinat mieleen tuovien kertomusten taustalla on vahva sanoma epäitsekkyyden tärkeydestä kavalassa maailmassamme ja ihmisen hyvyydestä yleensäkin.

Teknisesti Kolmen tuhannen vuoden kaipuu on uskomattoman rikasta elokuvakerrontaa, jonka takana ovat alansa parhaat ammattilaiset. Kameran taakse on eläkkeeltä palannut Mad Max: Fury Roadin kuvaaja John Seale, musiikista vastaan Junkie XL ja eläväisestä editoinnista Millerin vaimo ja yhteistyökumppani jo vuodesta 1995, Margaret Sixel. Sixelin ja Millerin saumattomassa yhteistyössä onkin jotain samankaltaista kuin Martin Scorsesen ja Thelma Schoonmakerin välillä, täydellinen ymmärrys kuvien oikeista paikoista aikajanalla.

Kolmen tuhannen vuoden kaipuu pohjaa A.S. Byattin 1994 julkaisemaan novellikokoelmaan "The Djinn in the Nightingale's Eye" ja sen ovat käsikirjoittaneet Miller ja hänen tyttärensä Augusta Gore.

Tilda Swinton ja Idris Elba tekevät pääosissa erinomaisen hyvää työtä, eikä valittamaista ole sivurooleissakaan nähtävissä, hiukan tuntemattomammissa näyttelijöissä, kuten Sheban kuningattarena nähtävä Aamito Lagum, kuningas Solomonia Nicolas Mouawad ja prinssi Mustafana röyhistelevä Matteo Bocelli.

Yhteenveto

Tämä ei ole uusi Mad Max, sen aika on vasta 2024, kun esiosa Furiosa saa ensi-iltansa. Mutta romantiikan, jännityksen, fantasia ja tarinoiden ystäville Kolmen tuhannen vuoden kaipuu tarjoaa täyden kattauksen.

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016