Alkuperäinen nimi: 
The Good Driver
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
100
Laupias taksikuski
Jussi U. Pellonpää, La, 18/02/2023 - 09:42

Elokuva

Ivanilla (Malin Krastev) on vaimo Mia (Alma Pöysti) ja 18-vuotta juuri täyttänyt poika Antti (Amos Brotherus) suomessa, mutta bisnekset ovat menneet niin solmuun Härmässä, että mies on päätynyt takaisin Bulgariaan Sunny Beachille ajamaan taksia. Aikomus on palata perheen luokse ja selvittää välit, mutta humalaisten turistien kuskaamisella ei pysty tienaamaan tarpeeksi nopeasti. Kun paikallinen mafia nyhtää vielä säästöönkin saadut pennoset, on Ivanin pakko turvautua rikollisiin keinoihin ja ryhtyä ihmissalakuljettajaksi kotikylänsä pormestarin ringissä. Apuna vaarallisissa tehtävissä toimii serkku Ludmil (Gerasim Georgiev)..

Suomessa jo pitkään työskennelleen palkitun dokumentaristin Tonislav Hristovin Laupias taksikuski on tekijänsä ensimmäinen fiktio, mutta muodoltaan vahvasti elävästä elämästä kertova.

Hristovin, Konstantin Bojanovin ja Hristovin dokumentteja jo 15 vuotta tuottaneen Kaarle Ahon käsikirjoittama Laupias taksikuski kulkee maailmassa, jossa hyvät harvoin palkitaan, paha jää yleensä rankaisematta ja viattomat kärsivät aina. Raadollisen realistinen, mutta samalla haikean herkkä kerronta pienestä ihmisestä kaiken rahassa mittaavan kylmän maailman puristuksissa osuu aikaamme kuin nyrkki,  ja näyttää pakolaisuuden ja kaikkialla rehottavan korruption ja rikollisuuden peittelemättä. Maailma toimii kuten toimii, ihmisestä riippumatta ja pienilläkin unelmilla voi lopulta olla karmaiseva hinta. Hristovin tapa kertoa tarinaa on verkkainen, luonnon valoissa operoivan Orlin Ruevskin käsivarakamera tallentaa tapahtumat tilanteiden ehdolla, mutta mikään ei tunnu keinotekoiselta tai edes käsikirjoitetulta.

Kivikasvoinen Malin Krastev tekee lakonisen vakuuttavaa työtä Ivanina, jonka kaipaus parempaan tulee koskettavasti lähelle. Alma Pöysti ja Amos Brotherus eivät hirmusti tilaa saa, mutta ottavat lyhyet hetkensä taitavasti haltuun. Gerasim Georgiev on niin ikään erinomainen Ludmil-serkkuna.

Yhteenveto

Syvältä koskettava elokuva näyttää Euroopan pimeät kasvot lohduttomimmillaan. Toivoa ei voi edes luvata, jos sitä ei enää ole.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016